Selectionata antrenata de Victor Piturca nu a scapat de emotiile calificarii chiar si in cazul unui rezultat bun pe care Finlanda il va scoate maine in fata Cehiei. Daca slavii nu vor castiga in ,Tara celor 1.000 de lacuri", atunci Romania va prinde pozitia a doua ce va insemna un nou baraj ce ar putea da posibilitatea patrunderii nationalei la un turneu final.

Trupa tricolora a scapat de Ucraina, Italia, Croatia, Polonia, Anglia si Portugalia, la care se adauga Germania, tara organizatoare, si Olanda, clasata pe prima pozitie din grupa I. Pe panoul barajului, romanii se pot intalni cu alte forte fotbalistice din Europa care nu au reusit sa prinda un bilet direct spre Germania.

Printre tarile care se pot clasa pe pozitia a doua la finalul calificarilor se pot gasi Turcia, Danemarca, Grecia, Slovacia, Rusia, Israel, Franta, Elvetia, Slovenia, Norvegia, Spania, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Muntenegru si Suedia. Regulamentul FIFA prevede ca cele sase echipe de pe locul doi sa fie imperecheate in functie de pozitionarea din clasamentul FIFA.

Primele trei se vor afla in prima urna, iar celelalte in cea de-a doua urna. Tragerile la sorti vor avea loc pe 14 octombrie, urmand ca partidele sa se dispute pe 12, respectiv 16 noiembrie. Sansele cele mai mari pentru a prinde o pozitie secunda le au Turcia, Norvegia, Irlanda sau Elvetia, Spania si Suedia sau Rusia (una dintre aceste echipe se poate califica direct).

Daca Rusia va ajunge direct la CM (victorie cu Slovacia), trupa lui Piturca va deveni cap de serie, si astfel Romania nu va putea intalni Spania sau Turcia, urmand a da piept cu Irlanda sau Elvetia, Norvegia sau Suedia.

Tricolorii vor putea astfel sa se razbune pe echipele de care s-au impiedicat de-a lungul timpului: Norvegia (care s-a calificat la ultimul turneu european) si Suedia (a eliminat Romania din sferturile CM din SUA).