Unicef a facut ieri public propriul raport privind numarul victimelor cutremurului de sambata dimineata care a afectat nordul subcontinentului indian, organizatia mondiala pentru copii estimand ca intre 30.000 si 40.000 de oameni si-au pierdut viata.

Cifrele au fost sustinute si de Shaukat Sultan, purtatorul de cuvant al armatei pakistaneze, care a spus ca "o intreaga generatie a fost pierduta", informeaza Reuters. Intr-un raport dedicat situatiei din Asia, Organizatia Natiunilor Unite afirma ca cel putin 2,5 milioane de locuitori ai zonelor afectate de cutremur au ramas fara locuinte.

In intreaga lume, au fost lansate colecte pentru pentru sinistrati, printre organizatiile care s-au implicat deosebit de activ in acest proces numarandu-se Crucea Rosie britanica, Oxfam, Unicef si Muslim Aid.

Uniunea Europeana a declarat, prin vocea presedintelui Parlamentului European, Joseph Borrel, ca va debloca imediat fonduri pentru ajutorarea sinistratilor si ca va contribui la reconstructia zonelor afectate, informeaza Rompres. Printre statele care au trimis deja bani se numara SUA, Australia, Marea Britanie si Iordania.

Oficialitatile pakistaneze se confrunta cu o mare problema si anume, furturile care au degenerat in special in zona Kasmirului. Supravietuitorii dezastrului au luat cu asalt camioanele militare care soseau in Muzaffarabad, capitala regiunii, sub privirile neputincioase ale militarilor.

Populatia furioasa a inceput sa ceara ajutoare si hrana, iar in centrul localitatii, magazinele abandonate de comercianti au devenit tinta jafurilor.

Autoritatile indiene au remis ieri un comunicat in care se afirma ca in Kasmirul indian au murit aproximativ 750 de persoane. Un nou cutremur a lovit ieri zona asiatica, cea mai afectata tara fiind Indonezia, insa intensitatea seismului nu a fost ridicata.

Ironic, insa, seismul de sambata ar putea detensiona relatiile dintre India si Pakistan si ar putea duce la evitarea unor noi conflicte armate intre cele doua tari, cel putin pe termen mediu si scurt.

Consiliul unit al Jihadului, principala organizatie separatista din Kashmirul indian, a anuntat ieri suspendarea operatiunilor de lupta. Syed Salahudin, liderul gruparii, a cerut separatistilor sa ajute victimele cutremurului.

Conform unor surse militare, aproximativ 1.000 de militari pakistanezi au murit in timpul cutremurului, dupa ce buncarele de la granita s-au prabusit peste ei.

Cutremurul de sambata ar putea pune capat Razboiului Rece dintre cele doua state nucleare, o dusmanie care afecteaza pacea si securitatea in regiune de peste o jumatate de secol.