Activistul pentru democratie Lu Banglie a fost dat disparut, duminica, de catre colegii sai, dupa ce fusese batut cu bestialitate in apropierea satului Taishi, din sudul Chinei.

Lu Banglie il insotea pe ziaristul Benjamin Joffe-Walt, de la „The Guardian", care venise sa faca un reportaj in zona. Taishi a devenit inca din iulie scena unor proteste violente la adresa autoritatilor. Localnicii doresc sa-l indeparteze pe primar, pe care il considera corupt si implicat in deturnarea de fonduri publice.

Masina in care se aflau Banglie si Joffe-Walt a fost oprita la intrarea in Taishi de circa 50 de barbati, in uniforme si in civil. Politistii s-au retras, iar civilii l-au scos pe Banglie din masina si l-au batut cu bestialitate.

„Ultima oara cind l-am vazut pe Lu Banglie zacea intr-un sant de la marginea drumului, intepenit si lipsit de viata; l-au scuipat, au urinat pe el si l-au calcat in picioare", a declarat Joffe-Walt. Interogat apoi de autoritatile locale, ziaristul britanic a fost eliberat citeva ore mai tirziu.