Cei 2,5 milioane de oameni ramasi sub cerul liber in urma cutremurului care a zguduit Pakistanul, sambata, trebuie sa infrunte un nou val de suferinte, multe provocate de semenii lor.

Frigul patrunzator, lipsa acuta de alimente si slaba coordonare a operatiunilor de salvare risca sa faca tot mai multe victime in urmatoarele ore, in asteptarea momentului in care ONU va prelua controlul operatiunilor, asa cum s-a angajat.

La acestea se adauga violenta jefuitorilor care nu se dau inapoi de la nimic pentru a culege cateva obiecte de valoare din mormanele de moloz. In capitala Casmirului pakistanez, Muzaffarabad, deja numit "orasul mortii", din pricina celor 11.000 de victime, situatia parea scapata de sub control.

Ieri dimineata, bandele de talhari erau angajate in veritabile lupte de strada cu proprietarii de magazine, iar fortele de ordine erau de negasit. Peste sutele de cadavre, care zaceau pe strazi, zburau pietre si bate, in timp ce unii localnici isi mai cautau cu disperare rudele aflate sub daramaturi.

Sansele de a mai gasi supravietuitori sunt tot mai reduse. Ultima "minune" pare sa se fi produs ieri, cand un croitor de 20 de ani a fost scos dupa 54 de ore din ruine, rastimp in care a fost acoperit de doua cadavre.

Acum, prioritatea absoluta o constituie cei 60.000 de raniti si de milioanele de supravietuitori insetati si flamanzi. Stabilirea numarului mortilor, care ar putea urca pana la 40.000, dintre care "o intreaga generatie de copii", dupa cum a anuntat un oficial pakistanez, nu mai este importanta pe moment.

Desi autoritatile au facut mari eforturi pentru a ajunge in locurile afectate, stancile despicate din munte care au acoperit rarele cai de acces sunt un obstacol de netrecut.

Daca la Muzaffarabad, oras cu 125.000 de locuitori inainte de catastrofa, nu s-a putut ajunge pe cai terestre decat la 24 de ore de la cutremur, in multe sate nu se va putea ajunge decat dupa cateva saptamani.

Prin urmare, ceea ce a solicitat presedintele Musharraf comunitatii internationale sunt cat mai multe elicoptere. Opt asemenea aparate ale armatei SUA au plecat din Afganistan cu ajutoare.

Fara mijloace de transport adecvate si suficienti experti in misiunile de salvare, cele 50 de milioane de dolari promise de SUA, precum si ajutoarele din alte tari, vor ajunge prea tarziu pentru multi dintre sinistrati.

Medicii avertizeaza deja in legatura cu numeroasele cazuri de pneumonie care vor aparea din cauza frigului si asupra unei posibile epidemii de dizenterie provocate de lipsa apei potabile pe o arie extinsa.