Presedintele PSD, Mircea Geoana, a recunoscut ca intre partidul sau si guvernanti s-au purtat negocieri intense pentru deblocarea situatiei politice. PSD, prin Ioan Rus, si Coalitia, prin ministrul democrat Vasile Blaga, au stabilit ca presedintii consiliilor judetene raman in functie pana la viitoarele alegeri din 2008.

Tot de atunci se va aplica noul sistem de schimbare a presedintilor, cu 51% din voturi. Vasile Blaga si Ioan Rus s-au intalnit saptamana trecuta intr-un cadru privat si au discutat despre modificarile Legii administratiei. Rus a fost mandatat de PSD sa poarte aceste negocieri in calitatea sa de presedinte al Comisiei de administratie.

,Este nevoie ca fortele politice sa se puna de acord asupra filozofiei administratiei. Nu putem sa ne comportam ca niste autisti politici care nu au nici o treaba cu interesul national. Schimbarea regulilor in timpul jocului demonstreaza un comportament incorect si periculos pentru stabilitatea Romaniei", ne-a de- clarat Ioan Rus.

Chiar daca la inceput Geoana a incercat sa sustina ca nu exista nici un troc intre PSD si Coalitie, ulterior, liderul PSD a spus ca a oferit in schimb trecerea rapida prin parlament a legilor privind reforma in administratia publica locala.

Mircea Geoana sustine ca schimbarea de optiune manifestata de Traian Basescu pe tema presedintilor CJ ar trebui sa se manifeste si in cazul celor doi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului.

"Daca schimbarea presedintilor CJ este considerata de presedintele Basescu ca ar fi toxica, atunci schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului ar fi cancerigena", afirma Geoana, considerand ca nu trebuie aplicate solutii diferite la acelasi tip de problema.

Surse din PSD spun ca rolul lui Ioan Rus s-a dovedit a fi foarte important, deoarece a reusit sa realizeze un dialog cu Partidul Democrat. Aceleasi surse spun ca negocierile, desi greoaie, continua intre Putere si Opozitie pe mai multe paliere, avandu-se in vedere si actualul blocaj din parlament.

Democratii neaga o intelegere cu PSD

Vicepresedintele PD, deputatul Ioan Oltean, a anuntat ieri in sedinta de grup, ca intentioneaza sa-si mentina initiativa legislativa care, daca ar fi adoptata, ar permite schimbarea presedintilor consiliilor judetene inainte de expirarea, in 2008, a mandatului. Aceasta initiativa se afla in dezbaterea Senatului si urmeaza sa primeasca votul final.

Mai multi membri din conducerea PD, care au dorit insa sa-si pastreze anonimatul, au negat existenta unei intelegeri cu PSD prin care s-ar fi renuntat la schimbarea presedintilor de CJ membri ai principalului partid de opozitie.