Opozitia lui Traian Basescu fata de schimbarea presedintilor de consilii judetene i-a incaierat, din nou, pe liberali si democrati. Presedintele a fost subiectul central al sedintei de ieri a Consiliului National de Coordonare al Aliantei PNL-PD.

Liberalii le-au reposat pedistilor ca seful statului a facut declaratiile de la Brasov fara sa tina seama de decizia Aliantei, care stabilise sa modifice Legea administratiei publice prin ordonanta de urgenta si sa-i schimbe rapid pe sefii pesedisti ai consiliilor judetene.

Intai, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, s-a plans ca Basescu l-a pus intr-o situatie delicata, pentru ca el apucase sa spuna public ca PSD isi va pierde sefii de CJ daca mai blocheaza dezbaterea Regulamentelor celor doua Camere.

Alti lideri ai PNL au spus ca seful statului i-a lasat, prin aceste declaratii, fara nici un mijloc de constrangere sau macar de negociere cu PSD.

Conform unor surse din Alianta, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a aparat pozitia presedintelui, sustinand ca PD a spus intotdeauna ca presedintii de CJ trebuie schimbati abia dupa 2008.

Pentru ca discutiile se intindeau prea mult si degenerau in certuri, PNL si PD au stabilit sa discute, fiecare, in forurile de conducere, si sa ia o decizie, dupa care chestiunea sa fie rediscutata in Alianta. „Este inacceptabila aceasta pozitie a presedintelui.

Noi i-am sanctionat pe sefii de CJ care au participat la intalnirea de la Mamaia, unde au semnat un document alaturi de PSD, iar acum trebuie sa ne modificam iar punctul de vedere", a declarat, la finalul sedintei, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban.

Concesiile fata de Nastase si Vacaroiu, acceptabile

Din cauza declaratiilor presedintelui Basescu, liderii Aliantei s-ar putea regasi in situatia de a accepta oferta PSD, prin care Puterea sa astepte 15 zile pana la intrarea in vigoare a Regulamentelor celor doua Camere. „Pentru ca dl.

Basescu s-a apucat sa spuna public ca nu vom schimba oamenii PSD din administratie, vom fi nevoiti sa facem concesia asta", ar fi spus Bog-dan Olteanu.

Asa cum informam saptamana trecuta, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, le-ar fi transmis liderilor coalitiei ca PSD este dispus sa treaca Regulamentul in doua saptamani, daca Puterea asteapta solutia Curtii Constitutionale.

Pedistii, prin Radu Berceanu, s-au opus, insistand ca marea majoritate a judecatorilor constitutionali sunt pesedisti si vor decide ca modificarile Regulamentului sunt neconstitutionale. „Trecem Regulamentul, ii schimbam, si gata! Vedem dupa aia ce o sa fie", ar fi afirmat Berceanu.

Decizia va fi luata la reuniunea coalitiei de maine seara, dar se pare ca si UDMR si PC vor sa faca acest hatar PSD.