Alianta PNL-PD pare sa fi dat mana cu PSD, negociind cu partidul condus de Mircea Geoana schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, dar si in inlocuirea presedintilor Consiliilor Judetene. Acest demers a fost recunoscut de liderii opozitiei si la nivel neoficial si de unii lideri ai Aliantei.

Pesedistii ar fi acceptat sa accelereze ritmul dezbaterilor la Regulamentele celor doua Camere, iar reprezentantii Aliantei ar fi fost de acord cu consultarea Curtii Constitutionale pe marginea celor doua documente.

Principalele negocieri au fost duse de fostul ministru PSD al Internelor - Ioan Rus si actualul ministru al Administratiei si Internelor, pedistul Vasile Blaga, fiecare avand propriile interese. Veriga care ii leaga pe cei doi este controversatul Virgil Ardelean, "Vulpea", au sustinut surse apropiate ziarului ZIUA.

Cert este faptul ca legile privind reforma administratiei publice locale - punct important in calendarul asumat de liderii Coalitiei in 10 august - nu vor fi promovate prin asumarea raspunderii.

La fel de cert este ca, desi saptamana trecuta conducerea Coalitiei lua in calcul promovarea prin Ordonanta de Urgenta a modificarilor la Legea administratiei publice locale pentru a-i putea schimba mai repede pe presedintii Consiliilor Judetene apartinand PSD, acest fapt se va materializa doar din 2008.

Traian Basescu a spus sambata clar: "Nu sunt de acord cu legea schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene in timpul mandatului. Este toxica". Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, tragea duminica, la randul sau, un semnal: blocajul din Parlament ar putea dauna integrarii.

Toate acestea in conditiile in care liderii Aliantei se plang de aproape un an ca, in teritoriu, nu pot face politica Guvernului Tariceanu cu oamenii PSD. (A.H.)

Legatura dintre Rus si Blaga

Seful Directiei generale si de Informatii - Virgil Ardelean, zis Vulpea, este omul de legatura dintre fostul ministru de Interne, Ioan Rus si actualul sef al MI, Vasile Blaga. Apropierea dintre cei doi lideri marcanti ai PSD si respectiv PD nu este deloc intamplatoare si a fost confirmata, chiar daca nu explicit, atat de seful grupului de la Cluj cat si de conducerea PSD.

Intr-un interviu acordat duminica, agentiei Mediafax, Rus a recunoscut ca a avut intalniri repetate cu Vasile Blaga pe marginea pachetului de legi privind administratia publica locala, ca il apreciaza ca ministru al Internelor si, mai ales, ca si-ar fi dorit nespus sa participe, dar nu a fost lasat de partid, la reuniunea de la Poiana Brasov pe tema modificarii Legii administratiei publice

locale. La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a recunoscut ieri ca intre Rus si Blaga exista o apropiere, dar a pus aceasta legatura pe seama calitatii pe care colegul sau pesedist o are: de coordonator al departamentului administratiei si internelor din cadrul partidului.

"Cei doi s-au intalnit sa discute pe marginea modificarii Legii administratiei publice. In aceasta calitate ar fi putut participa la Poiana Brasov. Am luat insa decizia de a nu se duce, tinand cont de ultima declaratie a liberalului Bogdan Olteanu care a incercat sa foloseasca Legea 215 ca element de santaj impotriva PSD.

Nu l-a impiedicat nimeni pe Ioan Rus sa se duca la Poiana Brasov", a comentat Geoana. Mai mult chiar, sefului PSD i se pare absolut normala o apropiere intre Blaga si Rus, mentionand clar ca "are totala incredere" in liderul de la Cluj.

"Faptul ca fostul sef al MI si actualul sef de la Interne au un dialog normal face parte dintr-o minima normalitate care exista in orice democratie", a comentat presedintele PSD.

Trebuie mentionat faptul ca Rus, cu al sau grup de la Cluj, a avut un cuvant greu de spus la Congresul in care Geoana a castigat presedintia partidului, pesedistii clujeni fiind si in acest moment oameni de baza pentru actualul lider al PSD.

PSD neaga existenta unui troc politic

Chiar daca este evident ca presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au renuntat la schimbarea in acest mandat a presedintilor CJ in urma unei intelegeri cu PSD, Geoana a exclus din start o astfel de posibilitate.

Surse din PSD au spus ca atat seful statului, cat si cel al Executivului ar fi renuntat la schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene in schimbul revocarii rapide din fruntea Camerelor a lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Geoana a respins insa aceasta ipoteza, oferind un raspuns hilar.

"Noi am oferit in schimb garantia ca pachetul privind reforma administratiei publice locale va trece rapid prin Parlament. Intre oameni seriosi, si aici il mentionez si pe Ioan Rus, nu se negociaza doar la ciupeala", a spus Geoana.

De altfel, liderul PSD a acuzat actuala putere ca practica un dublu limbaj si o "logica ciuntita" in privinta schimbarii presedintilor CJ fata de schimbarea sefilor Parlamentului. "Daca considera ca schimbarea presedintilor CJ ar fi toxica, atunci apreciez ca schimbarea presedintilor Camerelor ca fiind cancerigena", a punctat Geoana.

Geoana respinge o intelegere PSD-Alianta

El a respins si speculatiile din presa privind o intelegere intre Alianta si PSD pe tema adoptarii in regim de urgenta a Regulamentului celor doua Camere ale Parlamentului astfel incat pesedistii sa aiba posibilitatea sa atace la Curtea Constitutionala prevederile care privesc revocarea celor doi presedinti. "Aceasta discutie nu a avut loc.

Este o propunere publica pe care noi am facut-o, respectiv contestarea la Curte inainte de aplicarea prevederilor noului Regulament. Infirm speculatiile din presa privind asa-zisele negocieri intre Alianta si PSD. Ultima discutie cu Alianta am avut-o la Palatul Victoria", a adaugat Geoana.

Blaga - sef la Vama Oradea, Ardelean - sef la Politia Cluj

Cat priveste legatura dintre Blaga si Rus, aceasta poarta un singur nume: Virgil Ardelean. Surse apropiate ziarului ZIUA ne-au dezvaluit ca in perioada 1993-1996, cand Blaga era seful Vamii Oradea, Ardelean se afla si el in zona, mai exact in conducerea Politiei Cluj si colecta toate informatiile care apareau dinspre vami.

Ardelean devine ulterior chestor general, post pe care si-l pastreaza si in mandatul CDR si in cel al PSD. Ajuns la conducerea Ministerului de Interne, Ioan Rus l-a pastrat pe Ardelean in postul de chestor general si, astfel, a obtinut mai multe informatii detinute de Vulpea, printre care si cele care priveau trecutul lui Vasile Blaga.

Asa se explica cum de Vulpea nu numai ca a ramas pe tot mandatul PSD in post, dar si-a consolidat si pozitia in guvernarea Aliantei. In concluzie, atat Rus, cat si Blaga, uniti de Ardelean, au numai de castigat de pe urma acestei relatii stranse. Ioan Rus obtine influenta in MI si are posibilitatea sa-si consolideze pozitia in PSD.

Concret, liderul PSD Cluj ar putea avea posibilitatea sa influeteze drumul unor dosare si anchete ce-i vizeaza pe unii lideri de marca ai Opozitiei. Toate aceste lucruri se petrec in contextul in care surse din partid vorbesc tot mai des despre intentia lui Rus, care conduce cea mai influenta grupare din PSD, cea de la Cluj, de a candida la viitorul Congres al PSD, din 2007, la sefia partidului.

Blaga ar putea capata liniste la Ministerul pe care il conduce, dispunand si de o punte de comunicare politica cu unul dintre cei mai influenti oameni ai PSD: Ioan Rus. (Roxana ANDRONIC)

PD, banuit de blat

Alianta PNL-PD da din nou in clocot din cauza declaratiilor presedintelui Traian Basescu. In sedinta de ieri a Consiliului National de Conducere (CNC) al Aliantei, liberalii s-au certat cu democratii pe baza afirmatiilor facute de seful statului, care a spus, la sfarsitul saptamanii, ca nu gaseste oportuna schimbarea presedintilor consiliilor judetene pana in 2008.

Apreciind ca insusirea "directivelor" dinspre Cotroceni ar echivala cu un nou abandon in procesul de de-pesedizare planuit la nivelul Aliantei si Coalitiei, mai multi reprezentanti ai PNL au cerut colegilor din PD sa-i transmita lui Basescu sa nu se mai implice in problemele Aliantei. Cel mai transant a fost seful liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban.

Acesta a atras atentia ca afirmatiile presedintelui sunt contrare intelegerilor din Alianta privind modificarea Legii administratiei publice pentru schimbarea presedintilor de CJ care provin de la PSD. Surse din Alianta sustin ca Orban i-ar fi intrebat pe democrati, in sedinta CNC: "Spuneti, domnilor, ati facut vreun blat cu PSD?".

Liberalul a adus in discutie, apoi, alt caz, cel al secretarului de stat din Ministerul Educatiei, Paloma Petrescu, vazut ca stalp de rezistenta al PSD in actuala guvernare. Orban a cerut reprezentantilor conducerii PD sa o schimbe pe Petrescu, pe motiv ca aceasta promoveaza membrii PSD in invatamantul din Capitala.

Obiective ratate

Dupa sedinta CNC, acelasi lider PNL care a mentionat ca liberalii il sustin pe Basescu, dar nu-l mai iubesc, a trimis o noua sageata inspre Cotroceni: "Este inacceptabila aceasta pozitie a presedintelui.

Noi i-am sanctionat pe presedintii de Consilii Judetene care au participat la intalnirea de la Mamaia, unde au semnat un document alaturi de PSD, iar acum trebuie sa ne modificam punctul de vedere".

Amintim ca la intrunirea presedintilor de Consilii Judetene de la Mamaia, la care au participat unii dintre reprezentantii Coalitiei de guvernare alaturi de toti cei ai PSD, s-a semnat un document prin care se cerea ca modificarea numarului de voturi cu care sa fie schimbati presedintii de CJ sa intre in vigoare din 2008. Stirea a luat prin surprindere conducerile celor doua partide.

Atat PNL, cat si PD au decis sanctionarea reprezentantilor "tradatori", dorind sa ofere un exemplu de respectare a intelegerii parafate la nivelul Coalitiei de guvernare, in 10 august.

Atunci, capii PNL-PD-UDMR-PC au promis ca vor conlucra pentru atingerea a doua obiective majore: modificarea regulamentelor Camerelor Parlamentului in vederea schimbarii lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, precum si modificarea Legii administratiei publice locale astfel incat pesedistii din fruntea CJ-urilor sa poata fi schimbati de majoritatea momentului.

Amanare

Revenind la sedinta CNC, mentionam ca liderii PNL si PD au stabilit ca subiectul modificarii Legii administratiei publice locale necesita discutii la nivelul conducerii fiecarui partid, urmand ca saptamana viitoare se se ia o decizie in cadrul CNC. "S-a decis ca dupa discutia de la Poiana Brasov sa se mai analizeze subiectul vreo zece zile.

Nu s-a pus problema adoptarii pachetului de legi privind administratia prin Ordonanta de Urgenta. Sa vedem ce forma conceptuala se va gasi pentru finalizarea pachetului de legi si apoi stabilim sub ce forma va trece, prin Parlament", a precizat purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu.

In discutia din CNC, liberalii le-au reprosat colegilor democrati ca si-au schimbat pozitia dupa afirmatiile lui Basescu. Potrivit surselor citate, Vasile Blaga ar fi incercat sa sustina declaratia presedintelui, spunand ca nu s-a luat o decizie in Coalitie pe tema schimbarii presedintilor de CJ care nu apartin actualei puteri.

Liberalii i-au amintit insa deciziile Aliantei si pe cele ale Coalitiei, pe aceasta tema si au adaugat ca si premierul Tariceanu ar fi fost pus in fata faptului implinit, in urma declaratiilor lui Basescu de la Poiana Brasov.

O preocupare veche

Pozitia democratilor a fost exprimata, la finalul sedintei, de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Acesta a declarat presei ca problema privind modificarea legislatiei in domeniul administratiei publice locale va fi discutata saptamana viitoare, in Coalitie.

"Presedintele a spus ca principiul schimbarii presedintilor de CJ cu jumatate plus unu din numarul de voturi sa nu se aplice pana in 2008. Sensul declaratiei presedintelui a fost si preocuparea noastra, in Alianta si in Coalitie. Urmeaza sa luam o decizie in Coalitie", a spus Videanu, conform Mediafax.

Liderul PD sustine ca termenul de aplicare a acestei metode de schimbare a presedintilor de CJ a fost intotdeauna o tema de dezbatere in cadrul actualei puteri.

"Vom decide pe acest subiect in functie de argumentele care se vor aduce pana la momentul deciziei", a mai spus Videanu, adaugand ca aceasta decizie poate avea rolul de a stimula rezolvarea mai rapida a problemei Regulamentului la cele doua Camere. Adriean Videanu a adaugat ca modificarea legilor administratiei publice locale nu are ca scop schimbarea unor presedinti de CJ.

"Intregul efort pe aceasta tema nu are nimic comun cu santajul politic invocat de unii la adresa presedintilor de CJ. Credem doar ca este un moment politic oportun pentru a face reforma in domeniu", a spus liderul PD. El a subliniat ca un primar, care are votul direct al electoratului, trebuie sa aiba si puterea de a-si duce la indeplinire mandatul.

Despre deblocarea crizei din Parlament, Videanu a spus ca singura masura pe care o poate lua actuala putere este sa asigure prezenta la lucrari. "Speram ca tertipurile de pana acum ale PSD sa nu mai blocheze lucrarile. Ce putem face in fata abuzului de a interpreta Regulamentul?" - a intrebat, retoric, liderul PD.

Avantajele blatului

Potrivit unor surse parlamentare, raspunsul la intrebarea lui Videanu a fost deja dat, in urma unor discutii dintre unii lideri ai Aliantei cu unii reprezentanti ai PSD. Cele doua parti ar fi convenit, zilele trecute, ca actuala putere sa renunte la schimbarea presedintilor PSD de CJ, iar unii parlamentari ai opozitiei sa ajute la schimbarea lui Nastase si Vacaroiu.

Chiar daca liderul PSD Mircea Geoana nu a fost implicat in discutiile respective, aceasta varianta i-ar conveni, intrucat si-ar fideliza presedintii de CJ care si-ar pastra posturile. In plus, schimbarea lui Nastase de la sefia Camerei i-ar reduce fostului premier influenta la nivelul conducerii PSD.

Alte voci sustin ca negociatorii Aliantei l-ar fi convins chiar pe Adrian Nastase sa nu mai opuna rezistenta la schimbarea Regulamentului, in conditiile in care ar exista o marja de timp de la adoptare si pana la intrarea in vigoare a normelor de organizare si functionare a Camerei Deputatilor. (Ovidiu BANCHES)

Scandalurile din cariera lui Ardelean

Din primul moment in care Virgil Ardelean a fost numit la sefia serviciilor secrete ale Internelor, a fost subiectul unor scandaluri imense generate de modul de lucru al directiei de spionaj a MI. Unul dintre acestea a fost scandalul "Watts".

In februarie 2003, Larry Watts, in calitate de reprezentant al lui Ioan Talpes, a prezentat, la Geneva, analiza "Controlul si supravegherea serviciilor secrete in Romania". Incendiarul raport a tinut prima pagina a ziarelor zile in sir. Intitulat "Documentul de lucru nr.

111", studiul facea o analiza a evolutiei serviciilor secrete romanesti in ultimii ani, pe baza unor informatii publice si a unor evaluari personale. Watts arata: cadrul legal al DGPI si al predecesoarei sale, UM 0215, este ambiguu.

De exemplu, UM 0215 a fost acuzata de infiltrare in demonstratiile opozitiei din 1990 si de publicare a unor dosare ale Securitatii pentru compromiterea unor politicieni vizati inainte de alegerile din luna mai 1990.

In timpul marsului minerilor din iunie 1990, doi ofiteri ai unitatii au fost prinsi dupa ce au intrat si devastat locuinta unui lider de partid din opozitie, lucru pentru care au fost in final condamnati cu inchisoarea in 1994.

In 1994, in mainile presei au ajuns manuale operative ale unitatii care indicau faptul ca UM 0215 si-a asumat responsabilitati informative privind siguranta nationala, care nu erau stipulate nici in Legea Sigurantei Nationale din 1991, nici in Constitutie.

Acestea includeau culegerea de informatii, altele decat cele pentru procese penale, prin monitorizarea cetatenilor romani si straini, in absenta unei infractiuni sau intentii infractionale.

Ascultarea ziaristilor

Sub pretextul combaterii coruptiei si depistarii unor fapte ale unor politisti, chestorul sef Virgil Ardelean, zis "Vulpea", seful DGIPI, a inaintat Parchetului solicitari de aprobare pentru ascultarea telefoanelor unor institutii de presa.

Pentru a adormi vigilenta procurorilor si a-i convinge sa dea curs scopurilor sale ascunse, "Vulpea" tesea explicatii alambicate cum ca anumiti ofiteri de politie foloseau persoane neidentificate, care la randul lor sunau de la telefoane publice si mobile, folosind cartele nenominale, pentru a furniza informatii secrete despre unele operatiuni in curs ale Politiei.

"Vulpea" incerca in toamna lui 2003 sa asculte zi si noapte telefoanele agentiilor de presa MEDIAFAX si AM PRESS. Ardelean i-a cerut lui Ioan Amarie, fostul sef al PNA, sa dispuna ascultarea telefoanelor celor doua agentii de presa, pe motiv ca aceste interceptari l-ar ajuta sa depisteze o presupusa activitate subversiva a inspectorului principal de politie Constantin Duvac, din IGP.

In mod firesc, o astfel de interceptare trebuia sa vizeze numai pe ofiterul care divulga informatii secrete si nu pe ziaristi.

Demersul DGIPI catre PNA poate fi privit mai degraba ca un mijloc de cenzura a presei prin preconizate interventii ale unor beneficiari ai informatiilor obtinute prin interceptari, pentru a se stopa anumite scurgeri de informatii compromitatoare in presa despre "gangsterii politiei".

Interese

Interesele lui Virgil Ardelean in diverse regiuni economice cu potential au ajuns proverbiale.

Tocmai despre acestea vorbea si Ovidiu Grecea in ziarul ZIUA din martie 2001, acuzand manevrele "Grupului de interese de la Cluj": "Se comenteaza ca marea majoritate a privatizarilor nelegale din judetele Neamt, Vaslui, Harghita, Cluj, au la baza sistemul relational practicat de vestitul grup de interese de la Cluj, condus de Virgil Ardelean.

(...) Prin usurinta cu care s-a aprobat in sedinta Guvernului prevederea referitoare la numirea functionarilor acoperiti in cadrul structurilor guvernamentale, numiri efectuate la propunerea lui Virgil Ardelean numai cu aprobarea ministrului Ioan Rus, s-au creat premisele infiltrarii in structurile statului a unor persoane care sa satisfaca interese personale...".

Stenogramele PSD

Ardelean a fost acuzat ca a pus mana pe stenogramele PSD la finele anului trecut, prin intermediul unei subordonate a Dorinei Mihailescu. Toate acestea pentru ca Ardelean sa-si acopere spatele si mai ales functia, indiferent de guvernare. Daca la Putere ar fi ajuns PSD, Ardelean s-ar fi mentinut in functie prin santajarea pesedistilor cu sperietoarea stenogramelor.

La Putere au ajuns insa liberalii si democratii si Ardelean se mentine la Putere.