Pe piata bursiera, actiunile se consolideaza, ceea ce inseamna ca preturile acestora s-au stabilizat la un anumit prag, insa pe fondul unor cresteri usoare. Indicii BET si BET-FI s-au apreciat cu 0,8%, in timp ce indicatorul intregii piete, BET- C, a castigat 0,5%.

Volumele tranzactionate au fost mai mici, comparativ cu sedinta de vinerea trecuta, ceea ce a dus la un rulaj total in scadere, de 19,5 milioane lei, echivalentul a 5,4 milioane euro. Jumatate din aceasta suma, mai exact 10 milioane lei, a rezultat in urma schimburilor cu titluri ale societatilor financiare.

SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au fost, din nou, motorul pietei, fiind cele mai transferate actiuni, ambele obtinand, insumat, un rulaj total de 6,3 milioane lei. S-au efectuat schimburi cu 1,9 milioane de titluri SIF 2, la valoarea de 3,2 milioane lei. O actiune a ajuns la pretul 1,6800 lei, cu 1,2% mai mare fata de cel din sesiunea precedenta.

Transferurile cu titluri SIF 5 Oltenia au inclus 1,5 milioane de actiuni, cu un rulaj de 3,1 milioane lei. Cotatia a urcat cu 1%, pana la 1,9700 lei/actiune. Brokerii cred ca SIF-urile sunt in atentia investitorilor din cauza posibilitatii listarii BCR la Bursa, banca la care toate cele cinci societati financiare detin, impreuna, putin peste 30%.

"Sunt pareri in piata potrivit carora pretul unei actiuni BCR va fi de 160.000 lei/actiune. Mi se pare cam mare. BRD este mai performanta decat BCR, iar pretul unui titlu BRD este mai mic", afirma Iordan Butuc, analist la societatea de brokeraj World Rom Securities.

El adauga ca evolutia BCR la Bursa, in cazul in care va fi listata, va depinde foarte mult de politica manageriala a cumparatorului, de cat de repede va reusi acesta sa faca banca performanta, situatie asemanatoare cu cea de la Petrom.

Iordan Butuc este de parere ca SIF-urile nu vor vinde actiunile detinute la BCR, deoarece nu au alternative de investitie, asadar nu ar avea unde sa plaseze sumele obtinute din vanzare. El adauga ca recentele achizitii de actiuni Biofarm ale SIF 2 si SIF 5 pot fi efectuate in baza unor informatii privind un potential investitor la aceasta companie.

"Daca Sicomed a fost preluata de Zentiva, iar Antibiotice este curtata, de asemenea, de investitori straini, este posibil ca si pentru Biofarm sa existe un cumparator", explica analistul.

Titlurile Bancii Transilvania au fost si ele cautate de investitori, interesul acestora ducand pretul unei actiuni la 1,0400 lei, o crestere de 1,9%. S-au tranzactionat 2,6 milioane de titluri TLV, la valoarea de 2,7 milioane lei.

BRD a facut obiectul unor transferuri a 67.000 de actiuni, la valoarea de 867.450 lei. Pretul unui titlu a ramas acelasi din sedinta anterioara, de 12,9000 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare au inchis sedinta la o variatie a pretului de 0,8%, atingand 0,1190 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost de 15,9 milioane de titluri, la valoarea de 1,8 milioane lei. Analistul de la societatea mentionata considera ca actiunile RRC vor atinge, pana la sfarsitul anului, un maxim de 0,1300 lei/actiune.

Pretul actiunilor Petrom a ramas la fel ca in sesiunea bursiera precedenta, la 0,4560 lei/actiune, in conditiile in care s-au efectuat schimburi cu 2,1 milioane de actiuni, cu un rulaj de un milion de lei.

Titlurile Antibiotice au crescut, ieri, cu 3,4%, pana la 0,8900 lei/actiune. S-a tranzactionat un volum mic de actiuni, de 491.000.

Iordan Butuc opineaza ca piata isi va continua trendul ascendent si in urmatoarele zile, iar preturile actiunilor SIF vor continua sa creasca. La nivelul la care sunt acum evaluate acum actiunile SIF, acestea mai pot sa creasca inca 50%, precizeaza analistul.