Succesorul la presedintia Fed, sistemul de banci centrale din SUA, va fi anuntata la momentul potrivit, a declarat George Bush. Alan Greenspan, actualul presedinte al Fed, a afirmat ca doreste sa se retraga la 31 ianuarie, data la care ii va expira actualul mandat. Mai multe nume sunt vehiculate pentru inlocuirea acestuia, dar Bush doreste o persoana independenta politic.

Noul presedinte al Rezervei Federale (Fed), sistemul de banci centrale din SUA, ar putea fi nominalizat la inceputul lunii noiembrie, considera analistii, dupa ce Casa Alba a declarat ca doreste ca acest proces sa fie finalizat cat mai curand, transmite Reuters.

"Bush va lua o decizie la momentul potrivit, dar momentul nominalizarii este foarte aproape" a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan. El a refuzat sa faca vreo speculatie privind data exacta a prezentarii noului candidat, adaugand ca acest proces nu a fost incetinit din cauza problemelor legate de uraganul Katrina.

Intrebat la o conferinta de presa despre un posibil inlocuitor pentru Fed, Bush a spus ca nu a vazut inca o lista cu potentialii candidati, dar ca vrea ca persoana nominalizata sa fie independenta politic.

Prin culisele Casei Albe circula mai multe variante privind succesiunea la presedintia Fed, dar cele mai mentionate persoane sunt: Glenn Hubbard, fost consilier a lui Bush, Martin Feldstein, economist la Harvard si Ben Bernanke, fost guvernator la Fed, actualmente consilier la Casa Alba.

Alti posibili candidati includ pe fostul consilier economic al lui Bush si fost guvernator al Rezervei Federale, Lawrence Lindsey, guvernatorul Fed Donald Kohn, vicepresedintele Fed Roger Ferguson si un fost presedinte al Rezervei Federale din Dallas, Robert McTeer. Majoritatea candidatilor sunt republicani, Kohn este independent, iar Ferguson democrat moderat.

Greenspan, 79 de ani, a afirmat ca doreste sa se retraga de la conducerea Fed cand ii va expira ultimul mandat, dar Casa Alba ar putea sa-i ceara sa mai ramana in functie daca nu este confirmat un succesor pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor.

Alan Greenspan a devenit presedinte al Rezervei Federale din SUA la 11 august 1987, avand un mandat acordat pe termen nelimitat. El a fost reales presedinte pentru un termen de 14 ani, care a inceput la 1 februarie 1992 si care se va termina la 31 ianuarie 2006. El a fost confirmat in aceasta functie de catre presedintii Reagan, G. H. Bush, Clinton si G. W. Bush.