In timp ce majoritatea politicienilor bulgari sustin obiectivele Ankarei de integrare europeana, unii dintre acestia se tem ca Bulgaria ar putea fi atrasa in orbita Turciei.

Decizia Europei de a incepe negocierile de aderare cu Turcia a provocat o dezbatere aprinsa in Bulgaria opunand nationalistii care lupta impotriva ambitiilor europene ale Ankarei si sustinatorii fermi ai extinderii UE.

Bulgaria urmeaza sa devina membra a Uniunii Europene in mai putin de 500 de zile. Tara are o granita de 260 de kilometri cu Turcia. Cele doua state sunt parteneri comerciali importanti, Turcia fiind una dintre tarile care au aparat cu cea mai mare fermitate solicitarea Bulgariei de a adera la NATO in 2002.

Peste 800.000 de etnici turci – 10 procente din intreaga populatie – locuiesc in Bulgaria, iar Miscarea Turca pentru Drepturi si Libertati, DPS, este un jucator important pe scena politica a tarii.

Turcia gazduieste, de asemenea, peste 350.000 de turci care au fost expulzati din Bulgaria intre 1950 si 1989, cei mai multi dintre ei recastigandu-si cetatenia bulgara in ultimii ani. Desi au ramas in Turcia, ei voteaza si in cadrul alegerilor din Bulgaria.

Potrivit presei de la Sofia, unii dintre acestia inca ar dori sa se intoarca in Bulgaria si cumpara deja proprietati in regiuni sud-est europene.

In ciuda potentialului major al Turciei de a influenta politica si economia Bulgariei, nici clasa politica si nici societatea in sine nu au acordat pana de curand prea multa atentie eforturilor europene ale Ankarei.

Pozitia oficiala a fost de sustinere generala a eforturilor Turciei de aderare la Uniunea Europeana si de ajutor in procesul de pregatire.

Dar stirea referitoare la demararea negocierilor a provocat reactii diferite, indicand posibilitatea aparitiilor unor controverse.

Prima reactie negativa a venit din partea partidului nationalist Ataka – partidul care a devenit al patrulea ca importanta, in urma alegerilor parlamentare din iunie.

Un reprezentant al partidului, Dimitur Stoyanov, in varsta de 21 de ani, a declarat pe 3 octombrie ca nu este normal ca o comunitate construita pe valori crestine sa accepte o uniune cu o tara musulmana situata in afara Europei.

In schimb, mai multi observatori si analisti politici au adoptat o atitudine moderata.

Unii au evidentiat interesul Bulgariei in aderarea Turciei la Uniunea Europeana, prin prisma faptului ca acest lucru va intari democratia Turciei si va contribui totodata la stabilitatea regionala.

Insarcinata cu responsabilitatea administrarii granitei UE incepand cu 1 ianuarie 2007, Bulgaria va intampina mai putine dificultati daca va putea conta pe tara vecina de la sud-est.

„Sa reprezinti granita UE cu restul lumii este o sarcina dificila pentru orice tara," afirma Ognyan Minchev, analist politic la Institutul de Studii Regionale si Internationale.

„Ar fi foarte dificil in cazul nostru, granita cu Turcia fiind, de asemenea, una dintre doua religii si doua continente."

Chetin Kazak, parlamentar DPS, a declarat ca Turcia europeana, cu armata sa puternica si cu granitele sale sigure, ar fi mai bine plasata decat Bulgaria in stoparea traseului drogurilor, traficului cu carne vie si cu arme spre Europa.

Unii analisti sugereaza chiar ca aderarea Ankarei ar putea rezolva anumite probleme culturale si de identitate ale bulgarilor, rezultate de pe timpul in care faceau parte din Imperiul Otoman.

„I-ar putea ajuta pe bulgari sa se elibereze de ideea ca sunt fosti ‘sclavi turci’," a declarat Antoinette Primatarova, reprezentanta Centrului pentru Strategii Liberale, amintindu-si despre relatiile asemanatoare dintre Irlanda si Marea Britanie.

Dar nu toti analistii sunt la fel de optimisti. Unii spun ca aderarea Turciei la UE ar putea reprezenta amenintari pentru Bulgaria.

Ognyan Minchev spune ca argumentele sale „impotriva" aderarii Turciei sunt mai importante decat cele „pro" si se teme ca ar putea aparea o „Europa turceasca" in interiorul Balcanilor.

„Statutul de membra UE al Turciei ar inlatura granita dintre cele doua tari ale noastre si ar duce Bulgaria, care se afla intr-o stagnare demografica, pe orbita in extindere a Turciei," declara acesta.

Minchev afirma ca Bulgaria se confrunta cu probleme etnice grave legate de minoritatea etnica rroma si de intentia DPS de a-si extinde influenta politica asupra intregii comunitati musulmane.

Chetin Kazak nu este de aceeasi parere, spunand ca multe state mici se invecineaza cu state mult mai puternice in interiorul Uniunii Europene.

Dar este putin probabil ca acest lucru sa atraga criticile DPS ca forta care isi exercita o mai mare influenta politica decat ii garanteaza numarul de mandate.

In ultimii zece ani, partidul a fost un partener cheie in cadrul fiecarui guvern, castigand dreptul de a avea un cuvant greu de spus in luarea deciziilor, desi nu a obtinut niciodata mai mult de 14% din numarul mandatelor din parlament.

Minchev spune ca Bulgaria trebuie sa isi defineasca mai strict relatiile cu Turcia in cadrul UE, la fel cum a facut Polonia cu Germania. Totusi, el isi exprima ingrijorarea ca DPS ar putea impiedica Bulgaria in aceasta incercare.

El admite ca ideea ca statutul Turciei de membra UE ar afecta independenta Bulgariei pare a fi exagerata, insa spune ca este important ca aceasta problema sa fie luata in considerare.

In timp ce el si alti analisti bulgari continua sa dezbata aceasta problema pe cale amiabila, este putin probabil ca nationalistii sa fie la fel de retinuti.

Albena Shkodrova este editorul bulgar al publicatiei online „Balkan Insight" si directorul Retelei Balcanice de Investigatii Media, filiala din Bulgaria.