1. ***

Reconstituiri necesare

Sedinta din 27 iunie 1952 a Uniunilor de Creatie din Romania

Editie ingrijita de Mihaela Cristea

Prefata de Marius Oprea

Colectie: Document

Cititorii interesati de ceea ce a insemnat teroarea comunista vor regasi in acest volum o marturie menita sa readuca in memoria publica cosmarul intelectualilor romani in perioada comunista.

Construita in jurul unui document reprezentativ pentru o intreaga epoca (dintre cele mai negre ale istoriei comuniste), cartea pune in circulatie, cu notele necesare, dactilograma sedintei de creatie din 27 iunie 1952.

Este momentul schismei Partidului Muncitoresc Roman si al epurarii aferente, cind Gheorghe Gheorghiu-Dej ii scoate disciplinar din Comitetul Central si chiar din partid pe Ana Pauker, Teohari Georgescu si Vasile Luca.

Demascari, excluderi socante, nume celebre facindu-si autocritica, infierari si angajamente luate solemn – toate exista in aceste pagini care fac astfel inventarul ideologiei comuniste.

Mihaela Cristea – absolventa a Facultatii de Filologie, Universitatea Bucuresti; realizatoare de emisiuni culturale la Televiziunea Romana (1972-2004); publica articole in Romania literara, Contemporanul, Steaua, Luceafarul. Este membra a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (din 1996); membra a Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1997).

2. Donna Tartt

Istoria secreta

Traducere si note de Magda Groza

Colectie: Biblioteca Polirom

Romanul analizeaza „la microscop" asasinarea unui student la Colegiul Hampden de catre colegii sai de grupa.

Naratorul, Richard Papen, un student sarac care reuseste sa fie acceptat in grupul elitist al colegilor sai, afla „istoria secreta" a acestora: „molipsiti" de zelul patimas si conservator al profesorului de limba greaca, studentii incearca sa atinga starea euforica de abandonare a sinelui. In cursul reconstituirii unei bacanale antice, ei ajung sa omoare, din greseala, un localnic.

Intriga romanului se contureaza insa in jurul unui personaj de-a dreptul naucitor, pe nume Bunny Corcoran, coplesit de povara secretului, pe care restul grupului se hotaraste sa-l elimine. Impecabil scris, romanul Istoria secreta are o puternica incarcatura psihologica, dar si o ironie bine dozata.

Tonul confesiv este impresionant si mentinut ireprosabil – o voce in care se regasesc note din cea a lui Holden Caulfield din De veghe in lanul cu secara de Salinger si a Strainului lui Camus.

Donna Tartt s-a nascut in 1963 in Greenwood, Mississippi. A studiat la University of Mississippi si la Bennington College, unde il cunoaste pe Bret Easton Ellis.

El o va ajuta sa debuteze in 1992 cu romanul Istoria secreta, care inregistreaza un succes fara precedent: primul tiraj se epuizeaza imediat, romanul ramine pe lista bestsellerurilor timp de treisprezece saptamini si este tradus in peste douazeci si cinci de limbi. A mai publicat romanul Micul prieten (2002, distins cu WH Smith Literary Award), eseuri, proza scurta.

3. Georges Simenon

Cazul Saint-Fiacre

Traducere de Nicolae Constantinescu

Seria Maigret

Un bilet scris de o mina necunoscuta il readuce pe Maigret pe meleagurile natale. Din pacate, nu pentru a depana amintiri, fiindca mesajul, oricit de neverosimil, se confirma: contesa de Saint-Fiacre este ucisa in timpul unei liturghii, chiar sub privirea comisarului. Arma crimei: un petic de hirtie strecurat in cartea de rugaciuni...

O vaduva ce pastreaza doar vagi urme ale unei frumuseti trecute si un domeniu inglodat in datorii n-ar trebui sa stirneasca pasiuni atit de devastatoare. Mai ales atunci cind, la Paris, exista si un fiu risipitor. Si totusi...

Georges Simenon (1903-1989) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de literatura politista din intreaga lume. A scris peste 200 de romane, traduse in peste cincizeci de limbi, dintre care 75 de romane si 28 de povestiri avindu-l drept personaj principal pe celebrul inspector Maigret. Pina astazi, cartile sale au fost vindute in peste 850 de milioane de exemplare in intreaga lume. Autorul moare in 1989 la Lausanne, in Elvetia, la virsta de 86 de ani.

La Editura Polirom au fost traduse romanele: Prima ancheta a lui Maigret (2004), Inspectorul Cadavre (2004), Maigret si scoala crimei (2004), Cazul Louise Laboine (2004), Maigret se teme (2004), Maigret si mortul (2004), Nebunul din Bergerac (2004), Dansatoarea din Gai-Moulin (2004), Asta-i Felicie! (2004), Maigret la New York (2005), Maigret se insala (2005), Maigret la Picratt’s (2005), Maigret

si ucigasul (2005), Domnul Gallet a decedat (2005), Spinzuratul de la Saint-Pholien (2005).

4. Constantin Enachescu

Tratat de psihopatologie

Editia a III-a, revazuta si adaugita

Colectie: Collegium. Psihologie

Noutatea oferita de a III-a editie a Tratatului de psihopatologie consta atit in revizuiri si adaugiri, cit si in adincirea dublei perspective din care sint abordate fenomenele psihice morbide: cea a psihiatriei clinice, care furnizeaza obiectul, si cea a psihologiei generale, care-i ofera metodologia.

Prin prisma acestui model de gindire, sint analizate tulburarile proceselor psihice elementare, sindroamele psihopatologice si bolile psihice.

Raspunzind cerintelor invatamintului universitar, Tratatul de psihopatologie se adreseaza studentilor de la facultatile cu profil umanist (psihologie, psihopedagogie speciala, pedagogie, sociologie, asistenta sociala), studentilor de la facultatile de medicina, medicilor-cercetatori, precum si tuturor celor interesati de cunoasterea aspectelor patologice ale vietii psihice.

Din cuprins:

Psihopatologie generala • Normalitate si anormalitate in viata psihica • Psihozele experimentale • Psihopatologie clinica • Psihopatologie nosologica • Nevrozele • Psihozele exogene • Psihozele endogene • Psihopatologie antropologica si sociala • Psihozele colective • Psihopatologia si etica

Constantin Enachescu, doctor in psihologie si in medicina, medic primar psihiatru, este profesor universitar la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, unde preda disciplinele: psihanaliza si psihoterapie, psihosexologie, psihoigiena si sanatate mintala, psihopatologie si psihologie medicala.

Lucrari publicate: Elemente de psihologie proiectiva (1973), Expresia plastica a personalitatii (1975), Psihologia activitatii patoplastice (1977), Socrate (1994), Neuropsihologie (1996), Tratat de igiena mintala (1996), Experienta vietii interioare si cunoasterea de sine.

De la Socrate la Freud (1997), Tratat de psihanaliza si psihoterapie (1998), Tratat de psihopatologie (2001), Tratat de psihologie morala (2002; editia a II-a, 2005), Fenomenologia nebuniei (2003).

La Editura Polirom, de acelasi autor, au aparut volumele: Tratat de psihosexologie (2003), Tratat de psihanaliza si psihoterapie (editia a II-a, 2003), Tratat de igiena mintala (editia a II-a, 2004) si Tratat de teoria cercetarii stiintifice (2005).

5. Robert J. Sternberg (coord.)

Manual de creativitate

Prefata de Carmen Cretu

Traducere de Irina Mihailescu si Dana Ligia Ilin

Colectie: Talentum

Cartea ofera o analiza comprehensiva a evolutiei procesului de creativitate de-a lungul timpului si cuprinde informatii despre temele majore presupuse de un asemenea subiect, despre originile si metodele optime de abordare. Opiniile cuprinse in volumul de fata sint legitimate stiintific si devin puncte de reper prin larga lor vehiculare internationala.

La aceste opinii se vor referi, mult timp, cursurile academice din intreaga lume, comunicarile stiintifice din cadrul manifestarilor internationale, programele de formare profesionala in domeniile atit de diverse ale manifestarii creativitatii, ca parte a talentului individual si colectiv.

Volumul reprezinta o sursa extraordinara pentru orice student din domeniul stiintelor psihosociale si pedagogice, dar si un ghid necesar tuturor celor interesati de gindirea creativa.

Din cuprins:

Conceptul de creativitate: perspective si paradigme • O istorie a cercetarilor in domeniul creativitatii • Metode de cercetare a creativitatii • Abordarile psihometrice ale cercetarii creativitatii umane • Studii experimentale de creativitate • Metoda studiului de caz si abordarea sistemelor de dezvoltare in intelegerea procesului de creatie al personalitatii exceptionale • Creativitatea din

perspectiva istoriometrica • Creativitatea, Sinele si Mediul • Creativitatea si cunoasterea: confruntarea teoriilor • Creativitatea si inteligenta • Motivatia si creativitatea • Implicatiile unei perspective sistemice in studierea creativitatii

Robert J. Sternberg, profesor de psihologie si educatie la Yale University, director la Yale Center for the Psychology of Abilities, Competencies, and Expertise (PACE Center), membru al American Academy of Arts and Sciences, al American Association for the Advancement of Science, al American Psychological Association si al American Psychological Society. Autor si coautor a numeroase carti si articole in domeniul psihologiei.

6. Risvan Vlad Rusu

Initiere in Reiki

Colectie: Hexagon. Medicina naturista

Tehnicile Reiki permit atingerea unui echilibru interior al spiritului si al trupului, precum si o comunicare absoluta cu toate elementele mediului in care traim. Canalizarea energiei reprezinta, conform traditiei Reiki, modalitatea optima de vindecare a bolilor fizice si spirituale cu care adesea ne confruntam.

Manualul va ofera elemente de baza ale intelegerii principiilor Reiki si tine cont de varietatea scopurilor pentru care doriti sa le aplicati. De la fondatorul acestei traditii, Mikao Usui, si pina la diversitatea practicilor pe care le cunoaste astazi, Reiki se impune ca un mod ideal de a ne intelege si de a ne imbunatati existenta.

Din cuprins:

Ce este Reiki: realitate sau legenda? • Principiile Reiki • Energie, cunoastere si aura energetica • Chakrele – armura noastra spirituala • Gradele de Reiki • Legatura dintre Reiki si alte discipline spirituale • Acordajul – proces energetic complex • Simbolurile si utilizarea lor

Risvan Vlad Rusu (n. 1982, Mangalia) este maestru in numeroase sisteme Reiki, Qi Gong, Tai Chi Quan, masaj japonez Shiatsu si masaj Tao.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al studiilor de masterat de Integrare Europeana din cadrul aceleasi institutii, autorul detine mai multe titluri si diplome in activitatile aferente specializarii sale, dar se remarca si printr-o asidua activitate editoriala si publicistica.

In acest sens, l-au facut cunoscut diversele articole care abordeaza teme de medicina naturista si spiritualitate asiatica, aparute in publicatiile: Lumea Misterelor, Revista Fenomenelor Paranormale, Taifasuri, The Tai Chi Magazine (Marea Britanie), El Qi Gong y la salud (Spania) si The Qi Gong Magazine (SUA).

Este coautor al publicatiei Weekly Healing Review, editata de National Canadian Reiki Association.

7. Daniel Reid

Qi Gong

Manual de initiere

Traducere de Cristina Popa

Colectie: Hexagon. Medicina naturista

Arta qi gong se intemeiaza pe principiile taoiste fundamentale si pe fortele universale care stau la baza medicinei traditionale chineze, a meditatiei si a artelor martiale. Implicind o respiratie corecta si exercitii fizice usoare, echilibreaza sistemul energetic si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Practicata cu regularitate, contribuie la mentinerea unei stari generale de sanatate bune, prelungeste viata si previne bolile. In China, unde se practica de secole, se foloseste cu succes chiar si in tratarea unor boli grave, cum este cancerul. Cartea ofera un cadru teoretic clar si constituie, in acelasi timp, un ghid facil in practica individuala.

Sint incluse, totodata, exercitii pentru incepatori si avansati si informatii privind un regim alimentar si un mod de viata echilibrate.

Din cuprins:

Qi gong si cele Trei Forte: armonia Cerului, a Pamintului si Umanitatii • Qi gong si cele Trei Comori: alchimia esentei, a energiei si a spiritului • Qi gong si sanatatea: vindecarea prin energie • Energiile elementare: modalitati de a lucra cu qi • Elemente fundamentale ale formei: postura, respiratia si integrarea • Setul elementar de exercitii qi gong pentru practicarea zilnica • Semne si

senzatii, devieri si corectii • Qi gong si Tao pentru Cultivarea Vietii: o cale spre sanatate, longevitate si putere spirituala

Daniel Reid este autorul unor carti despre ingrijirea sanatatii prin folosirea medicinei traditionale chineze. A studiat, timp de mai bine de 20 de ani, bioterapia, acupunctura, masajul, qi gong, meditatia si artele martiale, sub indrumarea maestrilor chinezi din Taiwan.