Presedintele Basescu se arata interesat sa afle de unde vin banii televiziunilor, posturilor de radio si ziarelor, invocind o prevedere constitutionala. In acelasi timp, un raport al Fundatiei pentru o Societate Deschisa ridica semne de intrebare cu privire la adevaratii proprietari ai televiziunilor din Romania.

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a declarat pentru Radio Mix ca presedintelui i-a venit ideea in timpul unei discutii cu presa la Brasov si ca acesta s-a referit in special la Realitatea TV si la Media Pro. „Ne-au intrebat daca nu putem face ceva.

Noi le-am spus ca nu putem face nimic, putem doar sa invitam CRP si celelalte organizatii media la discutii, sa vedem daca se poate ajunge la respectarea respectivului articol din Constitutie care spune sa fie declarate sursele de finantare din spatele trusturilor media", a explicat Saftoiu in cadrul emisiunii „Romania la raport".

In acest context, consilierul prezidential a declarat ca patronii de trusturi media „au incercat in primele luni (de mandat - n.n.) sa intre la Cotroceni", dar nu au fost incurajati si ca, in continuare, acestia „suna si incearca sa comunice anumite observatii".

Televiziunile din Romania sub lupa lui Soros

Interventia Presedintiei legata de lipsa de transparenta a finantarii in media romaneasca apare concomitent cu o ingrijorare europeana pe acelasi subiect. Un raport dat publicitatii de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) la Budapesta, cu citeva zile in urma, atrage atentia asupra unor probleme de care sufera televiziunile din intreaga Europa.

Sectiunea dedicata Romaniei contine un capitol important, legat strict de finantarea televiziunilor comerciale. Transparenta acestor informatii a crescut pe masura ce investitorii straini au avut o mai mare libertate de miscare printr-o reglementare CNA din 2002, care a eliminat restrictiile asupra proprietatii straine in media romaneasca.

Exista astfel interese identificate, dar si unele inca neidentificate pe piata media din Romania, mentioneaza raportul. Pe de o parte, grupuri straine si-au consolidat pozitia in piata, cum este cazul Central European Media Enterprises (CME) si SBS Broadcasting, proprietari principali ai PRO TV, respectiv Prima TV.

Antena 1 este detinuta in proportie de 84%, direct sau prin firmele sale, de Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator.

Semne de intrebare marca FSD

Pe de alta parte, raportul ridica semne de intrebare legate de unii dintre jucatori, datorita prezentei in actionariate a unor firme situate in paradisuri fiscale. Este cazul proprietarilor majoritari de la Realitatea TV, elvetienii de la Bluelink Communicazioni, care detin 54,99% din actiuni.

Asociatii lor sint Federatia Sindicatelor Libere si Independente, condusa de Liviu Luca, in proportie de 25 %, si Global Video Media, firma in care PetromService este partenera cu cipriotii de la Radoway Limited. De acelasi trust se leaga semne de intrebare cu privire la proprietarii ziarelor „Ziua", „Averea" si „Gardianul".

Cel mai nou dintre ele, „Averea", este detinut in proportie de 95% de doua companii cu sediul in Insulele Virgine. Radio Total, parte a aceluiasi grup, este detinut in proportie de numai 39% de sindicatul petrolistilor si de 7% de catre Cornel Nistorescu. Restul de 51% apartine tot unei firme cipriote, Comac Limited.

Numele lui Sorin Ovidiu Vintu a fost pronuntat des in legatura cu toate aceste institutii, fara ca implicarea sa sa fi fost probata. Si in cazul MediaPro exista o astfel de companie, cu sediul in zone relaxate fiscal. CME detine 82% din PRO TV SA, in timp ce Adrian Sirbu are o participare de 12,82%.

Restul de 5% sint detinuti de Rootland Trading Limited, societate cu actiuni la purtator, cu sediul in Cipru. Aceeasi firma detine 40% din postul de radio Pro FM.

C. T. Popescu: Trebuie gasita o metoda

Cristian Tudor Popescu declara ca, din pozitia sa de presedinte al Clu-bului Roman de Presa, este deschis unei initiative din partea presedintiei. „Trebuie sa gasim modalitatea legala si corecta prin care sa realizam aceasta transparentizare a surselor de finantare. Poate ca e in masura mai mare sa stabileasca astfel de lucruri Garda Financiara", spune Popescu.

„Exista cazuri in care actionarii care figureaza la Registrul comertului nu sint proprietarii reali", a continuat acesta.

Laura Ciobanu, Vlad Iorga