In urma solicitarii premierului Calin Popescu Tariceanu de reducere a sumelor prevazute in bugetul Parlamentului in cazul Camerei Deputatilor se vorbeste deja ca bugetul va fi de 1.900 miliarde de lei, nu de 3.185 cat ar fi dorit alesii. Ceea ce nu convine deloc multora dintre ei...

Ieri dimineata, intr-o intalnire a liderilor grupurilor parlamentare, reprezentantii coalitiei au anuntat ca Guvernul nu poate suporta cheltuieli mai mari de 1.900 miliarde de lei pentru Camera Deputatilor pentru 2006. Dupa care pesedistii, prin vocea lui Mihai Tanasescu, s-au grabit sa anunte ca sunt de acord cu reducerea bugetului.

Un prim sacrificiu ar urma sa fie renuntarea la achizitionarea de laptopuri. In plus, parlamentarii ar urma sa-si ia adio de la marirea salariilor pentru ca asemenea cresteri nu mai pot fi finantate in noile conditii. Deputatii vor strange cureaua si la cheltuielile pentru deplasarile in strainatate. Un alt capitol la care ar urma sa se faca taieturi este cel al investitiilor.

Surse parlamentare acreditau ieri ideea ca se preconizeaza construirea unui tunel in subteranele Palatului Parlamentului, dar secretarul general al Camerei, Mihai Unghianu, a sustinut ca informatiile nu sunt adevarate.

Toate ca toate, dar pana la achizitionarea de masini noi. Cu toate ca presedintele Comisiei de buget, Mihai Tanasescu, a afirmat ca reducerea cheltuielilor ar putea afecta si cumpararea de masini. Dar... "i-am explicat si primului ministru ca masinile actuale sunt vechi si trebuie sa achizitionam unele noi", a explicat unul dintre liderii Coalitiei.

Daca unii dintre parlamentari par sa accepte, cu chiu, cu vai, ideea sacrificiului, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a sarit sa declare: "Nu putem sa acceptam o formula de impunere din partea Guvernului la nivelul Parlamentului. Ar fi fost nevoie de niste discutii, de explicare a unora dintre actiuni, trebuie sa se vada formulele rezonabile". Nastase ar accepta un...

sacrificiu pe jumatate si a insistat ca trebuie identificata o cale de mijloc, care sa contina in mod efectiv ceea ce este strict pentru functionarea Parlamentului. Spre deosebire de Ion Iliescu si Mircea Geoana, care au inteles ca este vorba despre un buget de austeritate, Nastase a comentat ca masinile aflate in prezent la dispozitia parlamentarilor si-au incheiat norma de functionare.

El a invocat ca mutarea Senatului presupune niste cheltuieli suplimentare pentru a incheia o etapa de investitii. Numai ca Senatul are buget propriu... Pana la urma deputatii au amanat ieri decizia privind bugetul Camerei, urmand ca materialul sa fie reanalizat in Biroul Permanent.