Ministrul american de externe, Condoleezza Rice, a sosit in Kargastan - prima etapa a turneu diplomatic de trei zile in statele din Asia Centrala. Initiativa are ca scop sporirea influentei Statelor Unite intr-o zona in care Rusia si China fac de asemenea eforturi pentru a se impune in plan diplomatic.

Condoleezza Rice va trimite un dublu mesaj statelor central asiatice. Acestea vor fi indemnate sa accelereze reformele democratice, dar si sa ajute la combaterea terorismului.

Inainte de plecare, sefa diplomatiei americane a insistat ca Washington-ul are relatii bune cu tarile din zona, desi majoritatea acestora cer ca trupele americane sa parasesca bazele de pe teritoriile lor.

Aceste baze au fost utilizate intensiv in ultimii ani pentru campania din Afganistan.

Doamna Rice nu va vizita Uzbekistan-ul, tara cu care relatiile s-au racit progresiv dupa inabusirea violenta a revoltei de la Andijan. Autoritatile uzbece au fost criticate dur de americani.

In replica, ele au cerut ca baza militara americana de pe teritoriul uzbec, de la frontiera afgana, sa fie inchisa cat mai repede.

Uzbekistan-ul, ocolit

In schimb, ministrul american de externe participa la o masa rotunda pe tema reformelor democratice in capitala Kargastanului, Baskek, unde are convorbiri cu premierul Felix Kulov si cu presedintele Kurmanbek Bakiev.

pe larg in BBC