Peste 42.000 de pakistanezi si 1.300 de indieni au fost ucisi si peste 2,5 milioane de oameni au ramas pe drumuri dupa cutremurul violent care a zguduit saptamana trecuta sudul Asiei, potrivit estimarilor organizatiilor umanitare. Oficialii de la Islamabad vorbesc deocamdata doar de 23.000 de morti confirmati si 51.000 de raniti confirmati oficial.

„Credem ca cel putin 4 milioane de oameni sunt intr-o situatie dificila, dar 2,5 milioane dintre ei traiesc in conditii disperate, fara un adapost pentru noapte", a declarat Elisabeth Byrs, purtatoarea de cuvant a agentiei ONU pentru coordonarea actiunilor umanitare.

Organizatia a lansat ieri un apel urgent pentru a obtine corturi pentru iarna si paturi, in conditiile in care milioane de oameni si-au petrecut trei nopti la rand fara un acoperis deasupra capului.

Dupa cutremur, potopul

Furtuni si ploi torentiale s-au inregistrat, ieri, in nordul Pakistanului, intrerupand eforturile de salvare a victimelor cutremurului si imobilizand la sol toate mijloacele de transport aerian. Ploile risca sa produca alunecari de teren masive in zonele muntoase deja afectate serios de seism.

In satele izolate, unde oamenii au ramas fara case, hrana si apa, autoritatile au parasutat din avioane corturi, orez, faina si zahar. Pachetele au inclus si giulgiuri, necesare ritualului de inmormantare musulman. In unele sate, ajutoarele se lasa inca asteptate, iar oamenii sunt revoltati. „N-a ajuns nimic la noi, nimic", se lamenta o femeie din satul Pringal Uri.

Satenii nervosi au blocat timp de doua zile drumul pentru a protesta fata de reactia lenta a autoritatilor.

Viata sub ruine

La Balakot, oras din nordul Pakistanului devastat de cutremur, sosirea unei echipe de salvare franceze a facut sa renasca speranta printre parintii care-si cautau copiii prinsi sub o scoala daramata, scormonind prin ruine cu mainile goale. „Copilul meu e acolo, jos.

Cred ca e in viata", se agita un medic, Farid, care spera ca baiatul a auzit strigatele de incurajare ale localnicilor, dupa sosirea celor 15 membri ai echipei franceze. „Poate asta ii va da curajul sa reziste", mai spera barbatul, care si-a ingropat deja doi baieti.

In orasul distrus, optimismul a renascut brusc dupa zvonurile potrivit carora o echipa de salvare pakistaneza a reusit sa ajunga la o sala de clasa unde vreo 30 de elevi si profesorul lor ar mai fi inca in viata. „Le-au strecurat paine si suc de fructe si ii tin in viata pana cand francezii ii vor putea scoate de-acolo. Poate ca fiul meu se afla printre ei", spune Farid.

„Poate Allah il va cruta macar pe unul dintre ei", murmura medicul pakistanez, chiar in momentul in care strigate de bucurie insotesc scoaterea de sub daramaturi a unui baietel in viata, cu figura plina de praf, dar surazatoare.

O alta salvare miraculoasa s-a consemnat la Islamabad, unde o femeie irakiana si baiatul ei in varsta de doi ani au fost scosi in viata de sub daramaturile blocului Margalla, un edificiu de zece etaje care s-a prabusit sambata. Urmarind strigatele inabusite ale femeii, salvatorii au descoperit-o luni, la ora locala 22.00. Femeia avea o fractura, insa copilasul era nevatamat.

Doar templele au rezistat

Situatia sinistratilor este agravata de faptul ca in jur de 1.000 de spitale au fost distruse la cutremur si aceasta numai in Pakistan. Chiar si cele care mai sunt in picioare sunt foarte subrede, medicii preferand sa opereze in corturi. Zecile de mii de raniti au fost sortati pe categorii, prioritate la evacuarea pe cale aeriana avand cei aflati in stare grava.

In timp ce localitati intregi au fost rase de pe fata pamantului, majoritatea lacasurilor de cult, fie ele musulmane, fie budiste au scapat nevatamate. „Acestea au fost construite de oameni puri si sunt pazite de ingeri", explica minunea Saman Naqash, un musulman devotat.