Doar doua voturi i-au lipsit Coalitiei pentru respingerea unei propuneri legislative neagreate. Absentele motivate si suetele de la bufet au contribuit la acest nou esec.

Propunerea legislativa privind organizarea si functionarea SRI, initiata de patru deputati PSD, trebuia respinsa ieri de catre deputatii Coalitiei, deoarece un proiect de lege privind SRI se afla in vizorul grupului de lucru care elaboreaza legislatia in domeniul sigurantei nationale.

Venita de la comisiile de specialitate cu raport negativ, propunerea legislativa nu a intrunit decit 164 de voturi „pentru" respingere, cu doua mai putin decit erau necesare. Paradoxal, deputatii Coalitiei au suferit o infringere, desi i-au avut aici drept aliati si pe cei din PRM. De la PNL, PD, UDMR si PC au lipsit motivat 17 deputati (ministri si euroobservatori).

De asemenea, un democrat, un UDMR-ist, un conservator si cinci reprezentanti ai grupului minoritatilor nu au fost prezenti ieri, din diferite motive, la Camera. Mai grav este faptul ca vreo doi liberali si trei sau patru deputati PD se aflau in momentul votului la... o cafea la bufetul Camerei.

Interpretari contrare

Cei din PSD sustin ca prin refuzarea raportului de respingere, propunerea legislativa privind SRI este considerata ca fiind adoptata si urmeaza sa plece la Senat. Reprezentantii Coalitiei sustin insa ca, in urma votului de ieri, propunerea legislativa nu se considera ca fiind adoptata, ea urmind sa fie supusa dezbaterii Camerei ca orice alta lege, urmind ulterior sa treaca sau nu la vot.

Regulamentul actual al Camerei Deputatilor nu spune nimic despre situatiile cind un raport de respingere este respins la vot. In sedinta Biroului Permanent de astazi se va lua o decizie in acest caz.

In ceea ce priveste absentele din sala, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, sustine ca nici unul dintre colegii sai nu a lipsit nemotivat, in timp ce liberalul Crin Antonescu astepta stenograma sedintei, pentru a afla care PNL-ist a fost la cafea.