"Pentru nationala stau si-n cap"

Acestea au fost spusele lui Florentin Petre cand a auzit ce are de gand ProSport pentru a incuraja nationala Finlandei in meciul de diseara La finalul zilei de ieri, dupa doua antrenamente si o zi de semicantonament petrecuta la Saftica, Florentin Petre si Gabriel Tamas au acceptat cu placere propunerea ProSport pentru a-i incuraja pe nordici

impotriva cehilor. Ba mai mult, cativa dintre colegii lor au asistat cu placere la sedinta de machiaj, glumind pe seama lor. "De ce radeti, pentru echipa nationala as sta si-n cap", i-a pus la punct capitanul "cainilor". Petre a adaugat apoi: "Daca ma duc asa vopsit acasa, Patrick o sa fie cel mai fericit".

"Ne mai ies astea de pe fata? Vezi ca mi-ai facut dunga albastra cam groasa", a spus si Gabi. Tirul glumelor a continuat, insa avandu-l in prim-plan chiar pe Ioan Andone: "Sa nu iesiti asa pe strada, sa nu speriati pe careva".

Dupa ce s-au admirat in oglinda pentru a vedea ca totul este in regula, Petre si Tamas au inceput sa se joace in fata aparatului de fotografiat, insa gandul lor zbura deja spre finlandezi, alaturi de care vom fi cu totii trup si suflet in aceasta seara.

Ne-au ajutat si in 1972

Romania s-a calificat la CE beneficiind de o piedica pusa Cehoslovaciei chiar de Finlanda. Desi direct nu mai avem treaba cu ei, cehii sunt adversarii nostri de astazi, un esec sau chiar un egal al lor la Helsinki ducand Romania la baraj.

Interesant este faptul ca, statistic vorbind, tara noastra are de ce sa spere, intrucat precedentele sunt in favoarea tricolorilor. Despartita pe trei capitole, traditia nu-i ajuta deloc pe cehi.

Finlanda i-a mai casapit de doua ori

Se poate ca cehii sa aiba ceva cosmaruri vizavi de finlandezi, deoarece acestia i-au scos din cursa calificarii pentru "sferturile" Campionatului European din 1972 (atunci nu se juca turneul final) si pentru turneul final din 1988.

Prima data scandinavii ne-au ajutat chiar pe noi sa ne calificam, datorita unui 1-1 reusit la Praga, acela fiind de altfel singurul punct scos de ei in grupa. A doua oara finlandezii le-au administrat cehilor un sec 3-0, oferind Danemarcei sansa de a ajunge la Europeanul din Germania.

Cehii nu ne-au luat niciodata fata

Cu Cehia nu ne-am aflat niciodata in aceeasi grupa pana la aceste preliminarii, insa cu fosta Cehoslovacie am jucat de cateva ori pentru calificarea la turnee finale. Exceptand editia din 1960, cand nu existau grupe, ci numai meciuri eliminatorii, niciodata cehii nu ne-au luat fata. Fie nu ne-am calificat nici noi, nici ei, fie am mers noi mai departe.

Ultima varianta s-a adeverit in ultimele trei cazuri - 1972, 1984 si 1994.

"Suntem o echipa experimentata, cu jucatori foarte valorosi, si nu ne permitem sa ratam calificarea in ultimul meci. Am incredere ca intreaga formatie se va mobiliza la maximum pentru aceasta partida."

Karel Poborski, mijlocas Cehia

Au clacat mereu in momentele decisive

Nationala Cehiei nu a fost capabila de-a lungul timpului sa gestioneze favorabil momentele decisive. In 1996 a pierdut finala CE cu 2-1 contra Germaniei, dupa ce a condus cu 1-0. La CM din 1998 nu a ajuns deoarece a pierdut acasa, 1-2, ultimul meci din grupa, cu Iugoslavia.

In 2001 a pierdut barajul pentru CM 2002, in fata destul de modestei nationale a Belgiei, dupa doua infrangeri identice, 0-1 acasa si afara. Ultimul rateu decisiv a fost la CE 2004, cand Cehia a pierdut semifinala cu Grecia, printr-un gol primit in prelungiri. razvan.toma@prosport.ro