Comisia a interzis toate importurile de pasari vii si de pene neprelucrate ca urmare a confirmarii in week-end a prezentei virusului gripei aviare in Turcia. Se asteapta rezultatele testelor de laborator din Romania.

Statele membre trebuie sa puna in aplicare interdictia fara intarziere, iar Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor va analiza decizia pe 12 octombrie. Markous Kyprianou, Comisar pentru Sanatate si Protectia Consumatorului a declarat: "Identificarea gripei aviare in Turcia este foarte ingrijoratoare, data fiind proximitatea de granitele Uniunii Europene.

Inca nu stim daca este vorba de acelasi virus puternic care a provocat distrugeri masive in Asia, putem numai sa speram ca nu este. Totusi, orice ezitare in a reactiona la evolutia fenomenului poate reprezenta un risc major pentru sanatatea animalelor si poate chiar pentru cea a oamenilor, motiv pentru care impunem interzicerea importurilor, cu efect imediat.

Comisia a reactionat rapid la pericolul gripei aviare inca de la aparitia sa in Asia si vom continua sa luam orice masura posibila pentru a impiedica ca virusul sa intre pe terioriul UE. Am oferit sprijin Turciei, iar masurile luate pentru interzicerea importurilor vor fi reanalizate in zilele urmatoare, cand vom avea si rezultatele finale ale testelor".

Romania a raportat pe 7 octombrie un posibil caz de gripa aviara in Delta Dunarii in urma unei reactii serologice pozitive la rate. Autoritatile au reactionat prompt si riguros si au informat in mod continuu Comisia. O echipa de experti trimisa de Comisie se afla in Bucuresti si colaboreaza cu autoritatile si cu expertii romani. Pana acum nu a fost identificat nici un virus. Se efectueaza in continuare teste de laborator.

Comisia Europeana va analiza situatia impreuna cu statele membre la reuniunea din 12 octombrie de la Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor si va decide daca sunt necesare noi masuri tinand cont de rezultatele finale ale testelor.