Consiliul National al Audiovizualului a luat act de continutul studiului privind situatia domeniului audiovizual din Romania, realizat de EU Monitoring and Advocacy Program in colaborare cu Network Media Program.

C.N.A. a luat act si de declaratiile facute de doamna Adriana Saftoiu, la Radio Mix FM, si de cele ale domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei, in legatura cu structura de proprietate si sursele de finantare ale posturilor de televiziune.

In ceea ce priveste Raportul EUMAP, C.N.A. precizeaza ca datele prezentate de acesta sunt valabile pentru perioada 2002-2004. De atunci si pana in prezent au avut loc cateva schimbari in structura de proprietate a unor posturi de radio si de televiziune, de exemplu Prima TV.

Referitor la calitatea scazuta a programelor difuzate de posturile de televiziune romanesti, Consiliul National al Audiovizualului atrage atentia asupra faptului ca avem de-a face cu un fenomen cvasigeneral, acuzat atat in statele membre UE, cat si in SUA.

In privinta PRO TV, structura de proprietate este clara, actionarul majoritar fiind compania americana CME, listata la bursa si care detine peste 80% din actiunile Media Pro.

C.N.A. a solicitat, pe 9 august 2005, postului Realitatea TV sa comunice numele actionarilor persoane fizice.

In data de 18 august a.c., postul Realitatea TV a cerut Consiliului un ragaz de 90 de zile pentru pregatirea materialelor si a precizarilor solicitate de C.N.A. In aceeasi situatie se afla SC Global Video Media SA si Radio Total.

C.N.A. a decis in sedinta publica sa acorde acest termen de 3 luni la finele caruia cele trei societati au obligatia sa clarifice toate problemele privind structura de proprietate.