In urma intalnirilor pe care le-a avut in tara noastra cu oficialii romani, comisarul european pentru extindere Olli Rehn, a declarat ca Romania facut progrese deosebite in economie si in domeniul justitiei si concurentei. Cresterea economica se situeaza intre 5 si 8 % iar rata somajului a scazut.

Olli Rehn a incurajat continuarea progreselor realizate de tara noastra si a subliniat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este si un obiectiv al Uniunii Europene.

Traian Basescu l-a asigurat pe comisarul european Olli Rehn de intreaga determinare a clasei politice romanesti in indeplinirea angajamentelor care decurg din semnarea Tratatului de aderare europeana, care a avut loc la 25 aprilie, la Luxemburg.

Concluziile vizitei comisarului eiropean pentru extindere vor fi publicate insa peste doua saptamani, in acelasi timp cu publicarea raportului de tara.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca decisiv va fi raportul de tara din luna aprilie, iar ambitia lui este ca tara noastra sa intre in UE "pe merit" si nu pe criterii politice.

In ultima sa misiune de documentere inainte de 25 octombrie, data publicarii raportului de tara, Olli Rehn s-a intalnit cu ministrul Justitiei Monica Macovei, ministrul de Interne Vasile Blaga, ministrul de finante, Sebastian Vladescu si ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur.

Comisarul pentru extindere al Comisiei Europene, Olli Rehn, se afla la Bucuresti, cu mai putin de doua saptamani inainte de publicarea raportului de tara al comisiei, privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Potrivit declaratiilor oficialilor europeni, documentul va scoate in evidenta progresele facute de tara noastra in Justitie si Afaceri interne si nu va face referiri la aplicarea clauzei de salvgardare care ar putea amana aderarea cu un an.

Raportul de tara care va fi publicat in 25 octombrie va consemna si problemele pe care Romania le mai are de rezolvat: lupta impotriva marii coruptii si securizarea frontierelor. Aceste chestiuni vor fi discutate de comisarul pentru extindere, Olli Rehn si cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Olli Rehn va pleca, joi seara, in Bulgaria.