Cea de-a XVII-a editie a Festivalului National de Comedie de la Galati, se va desfasura in perioada 17-26 octombrie. Editia din acest an va marca implinirea unei jumatati de secol de teatru la Galati.

Propunand si un generic al manifestarii - "Regasiti-va umorul la Festivalul de Comedie" -, organizatorul festivalului, Teatrul "Fani Tardini" din orasul de pe Dunare, a invitat zece teatre din Bucuresti si din tara: Nationalele din Craiova si Targu Mures, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul

Nottara, precum si Teatrul "Ion Slavici" din Arad, Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani, carora li se alatura Teatrul Luni de la Green Hours si Studioul "Casandra".

Directorul artistic al festivalului, criticul Natalia Stancu, a selectionat spectacole care sa le produca iubitorilor de teatru din Galati o sarbatoare sufleteasca.

Acestia vor putea urmari montari ce isi au punctul de pornire in texte de autori clasici verificate de-a lungul timpului prin noi si noi abordari artistice: Moliere - "Avarul" -, Goldoni - "Hangita" -, Marivaux - "Jocul dragostei si al intamplarii" -, Suhovo Kobilin - "Moartea lui Eskrokov" -, A.P. Cehov - "Poiana boilor".

Afisul festivalului include si autori straini contemporani.

Alaturi de "abilii inventatori de situatii si tragatori de sfori teatrale" Chapmann si Freedman - semnatarii "Clinicii amantilor" - ori de Michel Frayn, autorul lui "Scandal in culise", spectacol al teatrului - gazda, care va si deschide festivalul, va retine atentia, fara indoiala, viziunea grotesca asupra conditiei umane specifica lui Werner Schwab, autorul "Sefelor".

De remarcat si dramatizarea dupa "Ivan Turbinca" de Ion Creanga a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani, una din putinele, daca nu unica montare de gen de inspiratie etno-folclorica.

In opinia Nataliei Stancu, dominanta actualei editii o constituie, insa, prezenta masiva a dramaturgiei romanesti din ultimii ani.

Cunoscutul critic afirma ca spectatorii galateni vor putea vedea cum ne propun Theodor Denis Dinulescu - "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de la Teatrul Mic - sau Adrian Lustig - "Nepotu' ", spectacol al Teatrului de Comedie - sa ne departam de trecut razand; cum vede Cornel Udrea realitatile noastre morale si posibila

noastra raportare la modele - "Romanie draga, Elvetia mea"; cum radiografiaza tinerii autori din ultimul val precum Stefan Peca - "New York Fucking City" -, Mimi Branescu - "Bigudiuri" -, Petre Barbu, Calin Blaga, Paul Cilianu -"8.9, 8.9, fierbinte dupa '89" de la Teatrul Mic - realitatile noastre actuale, "cum se delimiteaza ei, cu

sarcasm, cu negru scepticism si, nu o data, cu furie de realitatile nesfarsitei noastre tranzitii si cum vad ei sansele progresului moral si al deschiderii noastre spre lume".

Solidar acestei orientari repertoriale si in acord cu realitatile miscarii teatrale, festivalul a retinut si oferte ale miscarii alternative, care se vor desfasura in variate locuri de joc, unele pe scena, cu publicul asezat pe gradene, sau chiar intr-un club.

Vor fi oaspetii orasului Galati in aceasta perioada de festival actrite indragite precum Tamara Buciuceanu-Botez, Dorina Lazar, Coca Bloos, Emilia Dobrin, Maria Ploaie, Catrinel Dumitrescu, Luminita Gheorghiu si Anca Sigartau ori actori precum Ilie Gheorghe, Florin Calinescu, Mihai Dinvale, Gheorghe Visu si Cristi Iacob.

Majoritatea spectacolelor selectate poarta semnatura regizorilor cu renume: Alexandru Tocilescu, Claudiu Goga, Bocsardi Laszlo, Cristian Ioan, Laurian Oniga, Tino Geirun, Ion Sapdaru si nu in ultimul rand Horatiu Malaele.

Vor fi vazuti "la lucru" si tinerii regizori Ana Margineanu, Sorin Militaru, Radu Nichifor, Catalin Vasiliu.

Natalia Stancu a declarat pentru Agentia Rompres ca este asteptat, cu deosebit interes, de catre tinerii actori si de catre studentii din Galati work-shop-ul "Antrenament pentru situatia comica. Exercitiu de biomecanica Meyerhold" condus de Valeria Sitaru, conf. univ. dr.

la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica.

Inspirate de problematica pieselor in discutie, cele doua colocvii ale festivalului au ca teme "Comedia puterii si a manipularii. Despartirea de trecut prin satira si pamflet" si "Metamorfoza mastilor comice si a stilizarii lor".

"Cum Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' din Galati a implinit in aceasta toamna o jumatate de veac de existenta, Festivalul de Comedie va face loc, in 27 octombrie, unui moment de sarbatoare, prilej de intalniri pline de emotie si amintiri, de evocare a bogatiei vietii artistice desfasurate aici si a

personalitatilor care, prin aspiratiile si munca, prin talentul si imaginatia lor, au innobilat viata spirituala a orasului", a afirmat directorul artistic al festivalului, adaugand ca este si un prilej de proiecte pentru anii care vin.

Sursa: Rompres