Sindicatele din invatamant nu suspenda actiunile de protest pana nu negociaza cu Guvernul alocatia bugetara pentru anul viitor. Afirmatia a fost facuta in cadrul emisiunii Romania la Raport Realizata de Andreea Pora la Radio Mix, de catre Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret, si de Doina Lecca, membru al FSLI.

Cei doi sustin ca nu vor mai cere Guvernului acordarea a 5% din PIB pentru educatie, ci 6%, asa cum prevede programul de guvernare al Aliantei. Daca nu se va obtine acest procent, trei federatii din invatamant vor declansa greva generala pana la sfarsitul anului.

" In situatia in care dupa ultima noastra actiune (de miercuri-n.r.) nu se ia o decizie clara in privinta bugetului alocat educatiei, si nu vorbim de 5%, ci de 6% din PIB, daca nu se va intampla absolut nimic, daca Tariceanu persista in decizia pe care a luat-o, urmatoarea actiune va fi declansarea grevei generale pe termen nelimitat, iar data la care se va declansa va fi stabilita saptamana viitoare", afirma Marius Nistor, liderul Federatiei Spiru Haret.

"Noi ne-am propus un calendar si o succesiune de actiuni de protest, care inseamna, dupa pichetarile de ieri (miercuri-n.r), greva de avertisment, greva de 1-2 zile si, pana in final, greva generala. Aceste etape intermediare, dupa pichetare pana la greva generala, vor fi suprimate. Adica vom trece direct la forma ultima", declara Doina Lecca, membru al FSLI.

Sindicalistii sustin ca aceasta va fi a doua mare greva din istorie, prima avand loc in timpul ministrului Andrei Marga, din cabinetul condus in 2000 de Mugur Isarescu. La greva va participa si Federatia ALMA MATER.

Sindicalistii sunt siguri ca demisia lui Mircea Miclea este un joc politic

Liderii sindicali sunt convinsi ca demisia ministrului Mircea Miclea nu a fost un gest de demnitate, ci un joc politic. Marius Nistor, lider al Federatiei Spiru Haret, a afirmat ca problema alocarii unui buget de 5% educatiei se va rezolva "in momentul in care Palatul Victoria se va pune de acord cu Palatul Cotroceni".

Profesorii nu mai cred nici in afirmatiile politicianiste ale presedintelui si altor parlamentari, care s-au aratat surprinsi fata de alocarea unui buget real de numai 3,83% din PIB.

"Daca as fi un optimist as spune ca este un act de demnitate al ministrului Micle, care nu a fost sustinut de colegii din Guvern.

In momentul de fata nu sunt optimist si consider ca avem de-a face cu un joc politic, pentru ca ma indoiesc ca acesti politicienicare, in momentul de fata reactioneaza deosebit de vehement sunt pur si simplu contrariati cum de a ajuns invatamantul sa fie subfinantat, cum de a ajuns invatamantul la nivelul anului 2004.

Nu au stiut, nu au cunoscut si nu au fost de acord cu varianta care a fost votata in Guvernul Tariceanu", a declarat Marius Nistor.