Cele 86 de milioane de dolari pe care Nati Meir pretinde ca le-a mostenit din SUA s-ar putea sa nu fie tocmai o mostenire. El sustine ca americanii l-au cautat sapte ani ca sa-i dea banii. In SUA insa, nici o autoritate nu face asemenea demersuri.

Deputatul Nati Meir a anuntat ieri, prin interviuri acordate celor trei ziare conduse de Sorin Rosca Stanescu, ca a mostenit o avere de peste doua miliarde de dolari de la o ruda din SUA, care a decedat acum 7 ani, si ca a intrat deocamdata in posesia a 86 de milioane de dolari.

Restul ar fi in proprietatea SUA, dar Meir intentioneaza sa-si revendice toate bunurile mostenite, intre care hoteluri si terenuri in SUA, Africa de Sud si Nigeria. Meir precizeaza ca autoritatile americane l-au cautat vreme de 7 ani, mai intii in Israel, dar l-au gasit abia acum 4 luni in Romania si l-au confirmat drept unic mostenitor abia acum o luna.

Nu statul te cauta

O cercetare prin procedurile americane arata ca, cel putin din acest punct de vedere, Nati Meir a fost nesincer. Nici o autoritate din SUA nu-i cauta pe mostenitorii necunoscuti pentru a le oferi succesiunea.

Atit Trezoreria Federala, cit si trezoreriile fiecarui stat american au un asa-numit Birou de Management Financiar, de unde se pot cere asa numitele „unclaimed properties", proprietati de orice natura care nu sint revendicate de nimeni.

In categoria de proprietati nerevendicate intra o larga paleta de bunuri: taxe pe care statul le are de returnat cetatenilor, ipoteci, depozite bancare in care nu s-a mai operat de mult timp, mosteniri cu mostenitori ce nu pot fi identificati etc.

Dupa ce proprietatile stau un termen de 5 ani fara proprietar evident, acestea sint trecute in custodia trezoreriilor, care au portaluri de Internet in care sint listate toate bunurile cu proprietar necunoscut. In cazul in care cineva banuieste ca poate revendica o proprietate, se adreseaza Trezoreriei, care ii verifica temeinicia solicitarii si o valideaza sau nu.

Nati Meir sustine insa ca autoritatile americane sint cele care l-au cautat vreme de 7 ani, dar a pastrat secret atit numele binefacatorului sau, cit si localitatile in care a agonisit acesta o avere colosala. De retinut ca Meir nu a dovedit pina acum ca este mostenitorul cuiva, ci doar a aratat unor jurnalisti un transfer bancar, care nu este egal cu un act de succesiune.

Oferta pentru PSD

Odata cu anuntul ca este cel mai bogat roman, Meir a lansat, in „Ziua", „Averea" si „Gardianul", o oferta lui Adrian Nastase si PSD. Parlamentarul a declarat ca Romania poate deveni prospera numai cu Nastase in functia de presedinte si ca PSD va cistiga detasat urmatoarele alegeri parlamentare. In schimb, a prevestit decaderea PD si eliminarea de pe scena politica a PNL.

Apoi a recunoscut ca isi cauta un partid in care sa intre. Nati Meir nu a putut fi contactat ieri intrucit, evreu fiind, a sarbatorit Yom Kippur, cea mai importanta sarbatoare religioasa mozaica, ce presupune post negru si recluziune totala.

Avocatul tace si el

Avocatul lui Nati Meir, Doru Giugulea, a fost extrem de zgircit cu explicatiile. „Nu am nimic de declarat. Am un contract cu clientul si nu vreau sa-l prejudiciez cu nimic. Domnul Meir nu vorbeste din motive de confidentialitate. Daca n-ar fi fost obligativitatea declararii averii, nu s-ar fi aflat niciodata de mostenire", a spus Giugulea.

Si el a sustinut teoria conform careia Nati Meir ar fi fost cautat 7 ani de autoritatile americane si gasit abia acum 4 luni. Cind i-am explicat care sint procedurile din SUA privind proprietatile nerevendicate, Doru Giugulea a avut un singur comentariu: „Multumim pentru informatie".

(Simona Popa, Claudiu Tirziu)