In aceasta seara incepe stagiunea Orchestrei Nationale Radio. Concertul va fi condus de dirijorul Jin Wang, muzician apropiat vietii noastre de concert, muzician iubit de publicul bucurestean, cu care s-a intalnit in numeroase prilejuri pe parcursul ultimelor stagiuni.

Unul dintre marile spectacole ale simfonismului de secol XX este oferit in aceasta seara de creatia postromantica a lui Richard Strauss, autor ale carui opusuri se constituie in veritabile provocari pentru muzicienii performeri ai baghetei dirijorale.

Jin Wang raspunde acestei provocari profesionale prezentandu-ne marele opus straussian care este Simfonia Alpilor. Este o magistrala creatie a programatismului postromantic, una dintre acele mari lucrari simfonice ce prilejuiesc dirijorului - de asemenea, muzicienilor ansamblului - etalarea unei spectaculoase virtuozitati orchestrale mult apreciate de marele public de concert.

In acest concert de debut al stagiunii curente, maestrul Dan Grigore urma sa prezinte singura creatie concertanta a compozitorului, si anume "Burlesca pentru pian si orchestra". Totusi, reorientarea structurii programului a fost operata din considerente obiective.

Prima parte a serii a fost rezervata celebrului opus concertant violonistic, si anume Concertul in mi minor pentru vioara si orchestra de Felix Mendelssohn Bartholdy, lucrare realizata cu participarea tanarului maestru, a violonistului Alexandru Tomescu. Nu este neinteresant de mentionat ca tanarul muzician reia acest popular opus aproape in fiecare stagiune de 17 ani.

Avea nu mai mult de 12 ani in momentul in care pentru prima oara a prezentat public aceasta lucrare in sala de concert. Si pentru ca Anul International Enescu este onorat in continuare, concertul din aceasta seara al Orchestrei Nationale Radio debuteaza cu Preludiul la unison, primul moment al Suitei enesciene pentru orchestra in do major.

In paralel, la Ateneul Roman va avea loc concertul orchestrei Filarmonice bucurestene conduse de dirijorul Horia Andreescu. Concertul este dedicat creatiei simfonice si concertante datorate lui Jan Sibelius, compozitor al neoromantismului primei jumatati a secolului trecut, cea mai importanta personalita-te a patrimoniului muzicii finlandeze.

Poemul simfonic "Finlandia", Concertul pentru vioara si orchestra - realizat cu participarea solistica a cunoscutului violonist Levon Ambartsumian - Simfonia 1 constituie impreuna momentele acestui impresionant periplu simfonic propus de muzicienii nostri.