Nimic nou. Romania va privi la televizor Mondialele din Germania. E al treilea turneu final consecutiv pe care fotbalul romanesc il rateaza, dupa Mondialele din 2002 si Europenele din 2004.

Chiar daca nationala va izbuti sa rupa cercul vicios, pana la urmatoarea sarbatoare a fotbalului la care putem participa vor mai trece minimum trei ani, ceea ce inseamna ca in randurile suporterilor a aparut deja o generatie care n-a cunoscut inca emotiile adevaratelor competitii.

Sunt esecuri din care nimeni n-a invatat nimic, asa cum nimeni n-a invatat nici din deceniul de succese al generatiei lui Hagi.

Criza profunda

In ultimii cinci ani, pentru infrangeri au platit, de fiecare data, antrenorii. Vinovati sau nu, Ladislau Bölöni, Gica Hagi si Anghel Iordanescu au fost azvarliti peste bord atunci cand barca federala a luat apa.

Siragul esecurilor, curgand implacabil indiferent de numele omului de pe banca, indica insa altceva: o criza profunda, de sistem, cu cauze mult mai adanci decat titularizarea gresita a unui jucator sau abordarea unei tactici neinspirate la un meci important. Ultimul rateu impune cateva concluzii.

Constructia fotbalului romanesc este fundamental viciata. Mircea Sandu, presedintele FRF, este creatorul unui sistem care il tine prizonier si care e imposibil de reformat. Pe sef il leaga de echipa sa prea multe fire invizibile tesute inca din ‘90, de la infiintarea cu cantec a actualei federatii. Nimeni nu risca, pericolul tinandu-i pe locatarii de la „Casa Fotbalului" strans uniti.

De-a lungul anilor, Nasul s-a convins de incapacitatea colaboratorilor, dar nu mai poate renunta la ei.

Castelul din carti de joc

Depasita de evenimente chiar de la inceput, actuala administratie a FRF s-a ascuns, vreme de 10 ani, in spatele performantelor obtinute de echipa nationala. Bani multi, calatorii in strainatate, prestigiu, toate au curs peste Mircea Sandu, care s-a impaunat cu victoriile echipei lui Hagi, avand grija sa se disocieze, in acelasi timp, de catastrofala evolutie a situatiei pe plan intern.

Anii de aur ai cooperativei, paragina bazei materiale, dictatura bunului plan, abuzurile fata de cluburile mici, guvernarea „pe genunchi", fara niciun program, au dus fotbalul romanesc in pragul colapsului. Acest stil haiducesc a subtiat dramatic numarul jucatorilor de valoare. Generatia de aur a fost exploatata si stoarsa pana la ultima picatura de energie.

Apoi, cand Hagi n-a mai putut, totul s-a naruit ca un castel din carti de joc. Din 2000 incoace, Mircea Sandu culege ce a semanat in deceniul trecut. Acum are la nationala generatia de jucatori crescuta si formata in anii ‘90, sub mandatul sau. Aceasta este opera sa.

Masinaria de vot

Vreme de zece ani, cat tricolorii au obtinut performante, Mircea Sandu a spus ca nu i se poate imputa coruptia din Divizia A, pentru ca raspunde doar de nationala. Acum, cand nationala inregistreaza rateu dupa rateu, seful FRF invoca un complex construit la Mogosoaia. Scuzele au luat locul performantelor. Statistica arata ca succesele au aparut si disparut o data cu Hagi, si nu cu Mircea Sandu.

Cele trei campanii ratate la rand indica un singur lucru: sistemul trebuie schimbat. Chiar daca si-ar dori, actualul sef al FRF nu poate sa faca mai mult. Si-a atins deja limitele, iar de acum incolo criza nu se poate decat agrava.

Mircea Sandu ramane in continuare redutabil si influent, dispune inca de masinaria de vot a „Marii Adunari Nationale" a fotbalului - Adunarea Generala -, dar tot ceea ce poate obtine e doar conservarea puterii intr-un domeniu deja ruinat de coruptie si incompetenta.

Esecul nationalei a complicat lucrurile

Constient ca nu mai e dorit, iar situatia sa se ingreuneaza de la un an la altul, Mircea Sandu ezita sa-si anunte candidatura la al cincilea mandat de sef al FRF. „In acest moment, n-am un raspuns in ceea ce priveste depunerea candidaturii. Nu am luat o decizie", a declarat Nasul.

Esecul nationalei are o contributie importanta la aceste taraganari, echipa lui Sandu sperand, la un moment dat, ca patrunderea in faza barajului pentru Mondiale ar putea aduce o spectaculoasa rasturnare de situatie in favoarea actualilor locatari de la „Casa Fotbalului".

FRF e aproape de colapsul financiar

Prin esecul calificarii la Mondiale, Mircea Sandu a ratat una dintre ultimele sanse de a redresa financiar federatia. In ultimii ani, FRF s-a confruntat cu o criza din ce in ce mai acuta de bani. Lipsa de credibilitate si stilul pagubos in care s-a procedat in relatiile cu sponsorii au indepartat firmele.

Robinetul milioanelor de dolari date de UEFA si FIFA pentru calificarile la turneele finale s-a inchis odata cu disparitia performantelor. In acest moment, situatia forului condus de Sandu e aproape disperata. Presedintele a apelat la imprumuturi de la banci pentru a acoperi o parte din cheltuieli, iar acum, cand se apropie scadenta, nu se gasesc resurse pentru a le plati.

Surse de la „Casa Fotbalului" spun ca, in acest moment, unii dintre angajatii federatiei au de primit salariul pe mai multe luni!