Ion Tiriac are faima omului care, in calitatea de organizator de turnee de tenis sau de manager al unor mari jucatori, a inventat tot felul de metode de a scoate bani si din piatra seaca. Primul miliardar in euro din Romania a facut initial avere din tenis.

Contractele de zeci de milioane de dolari incheiate in numele germanului Boris Becker, si al altor vedete, au stabilit la vremea respectiva recorduri greu de imaginat. Inventiile brevetate de Tiriac in ceea ce priveste drepturile TV, spatiile de reclama si bonusurile de participare pentru tenismenii de top, multe la limita regulamentului, i-au adus bani cu nemiluita.

Proprietar si in prezent al mai multor turnee din circuitul ATP, fostul jucator de Cupa Davis continua sa gaseasca tot felul de oportunitati pentru a-si spori conturile. Ultima chichita marca Tiriac i-a scos insa din pepeni pe oficialii ATP si a declansat un adevarat scandal in tenisul mondial.

Fara scrupule

Presedinte si, totodata, detinator al licentei turneului de Masters Series de la Madrid, care va debuta luni, Ion Tiriac a intentionat sa renunte la organizarea probei de dublu, obligatorie la acest nivel, dar neatractiva pentru sponsori si spectatori, deci nerentabila.

Motivul oficial a fost acela de a-i pedepsi astfel pe cei 45 de tenismeni de top specializati in proba de dublu, care au dat in judecata ATP-ul, solicitand revenirea la vechiul regulament al probei, adjustat in urma cu o luna. In realitate insa, prin aceasta strategie organizatorii reduceau bugetul competitiei, care se apropie de 3 milioane de euro, cu cel putin o jumatate de milion de euro.

Admonestat de toata lumea

ATP-ul, tenismenii si mass-media au reactionat prompt si dur. „Fara a tine cont de motivatia lor, le-am transmis ca, pur si simplu, nu pot refuza sa organizeze concursul de dublu. Regulamentul prevede in mod explicit ca un turneu de Masters gazduieste un concurs de simplu, in care sunt inscrisi 48 de jucatori, si unul de dublu, la care participa 16 echipe.

E simplu! Organizatorii de la Madrid nu pot face ce-i taie capul", a declarat Nicola Arzani, purtatorul de cuvant al ATP.

Mark Knowles (Bahamas), unul dintre cei mai valorosi jucatori de dublu din lume si campion en-titre la Madrid, a fost si mai direct: „Este greu de crezut ca tenismenii de top vor mai dori sa joace acolo. E o adevarata rusine ce s-a intamplat".

Si presa internationala a incriminat gestul oficialilor turneului din capitala Spaniei. „Este curios de vazut ce sanctiuni va dicta ATP-ul impotriva influentului Ion Tiriac, presedintele turneului, si a spaniolului Manuel Santana, directorul competitiei", noteaza renumita publicatie britanica „The Times".

Gerard Tsobanian, managerul evenimentului si, totodata, omul desemnat de Tiriac sa se ocupe de rusul Marat Safin, a incercat sa dreaga busuiocul: „Am primit informatia ca ATP-ul si jucatorii nemultumiti s-au asezat la masa tratativelor pentru a solutiona conflictul. Asa ca, am decis sa organizam si proba de dublu".

Scandalul fotomodelelor

La editia de anul trecut a turneului de la Madrid, Ion Tiriac a starnit mania guvernului spaniol, dupa ce i-a inlocuit pe copiii de mingi cu fotomodele. Solicitarea guvernantilor de a retrage manechinele, pentru a nu incuraja discriminarea sexuala, a ramas fara rezultat. „Daca alti organizatori de turnee prefera sa aiba copii de mingi mici si grasuti, e alegerea lor.

Mie imi plac fotomodelele, chiar daca voi fi etichetat drept macho", a raspuns Tiriac.

De altfel, si la editia din acest an mingiile vor fi adunate tot de fete frumoase, imbracate sumar si platite regeste, cu pana la 1.500 de euro.