Dupa ratarea participarii la trei turnee finale, cu un bilant financiar negativ si cu stabilimentul de la Mogosoaia girat pentru un credit de 1,2 milioane de euro, forul condus de Mircea Sandu se afla in pragul falimentului.

Aproape 12 milioane de euro. Atit ar fi primit din partea federatiei internationale FRF-ul lui Mircea Sandu, doar pentru simpla prezenta la turneul final din Germania. „Primul lucru pe care l-am fi facut ar fi fost sa platim creditul de 1,2 milioane de euro la banca, pentru care este pus garantie centrul de la Casa Fotbalului.

Desi ma indoiesc ca suma data de FIFA este atit de mare, era foarte bine daca am fi primit acesti bani. Ar fi insemnat redresarea din punct de vedere financiar", ne-a precizat un angajat de la trezoreria FRF, care insa nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea. Iar aceasta este prima si cea mai mare dintre sumele pierdute din cauza necalificarii la Cupa Mondiala din 2006.

Cu un bilant financiar pe minus, oficialii au mai ratat bonusuri din partea sponsorilor - numai Bergenbier oferea o prima de citeva zeci de mii de euro - si banii care ar fi fost obtinuti pentru vinzarea biletelor, FIFA repartizind fiecarei asociatii participante tichete reprezentind 8% din capacitatea stadioanelor pe care evolueaza.

Astfel, exact cind se pregateste de inaugurarea internationala, alaturi de Blatter si Johansson, a centrului de la Mogosoaia, pentru a carui finantare s-au dat lupte grele, Mircea Sandu a ratat o revenire spectaculoasa in contabilitate, bunastarea tragind pe linga poarta de la Casa Fotbalului.

„Si care este problema? Creditul este la Volksbank, este aprobat de Adunarea Generala a FRF, este deschis, respecta absolut toate normele BNR, are scadenta peste sapte ani... Eu zic ca este foarte bine ca am avut ce pune gaj, altii

nu-si permit un asemenea lux."

Gol in conturile FRF

Pe de alta parte, contabilii de la FRF s-au obisnuit cu rateurile, Cupa Mondiala din Germania fiind al treilea turneu consecutiv pe care „tricolorii" il vor vedea la televizor. Prin neparticiparile la CM 2002 si Euro 2004, FRF a pierdut peste zece milioane de euro, suma care s-ar fi putut mari in cazul unui parcurs bun.

„La ultima Cupa Mondiala, Franta - 1998, am avut un profit de peste cinci milioane de dolari, iar la Euro 2000, din Belgia si Olanda, am avut mai putin, fiind vorba de un campionat european, trei sau patru milioane de dolari. Pentru prima calificare ratata, cea din 2002, am pierdut cam patru milioane de dolari. Insa de la sponsori nu am fi primit chiar atit de mult.

De la sponsorul principal aveam promisa o prima de citeva zeci de mii de euro", ne-a precizat angajatul FRF.

Centrul de la Mogosoaia

Mircea Sandu se pregateste pentru un eveniment menit sa-i asigure un nou mandat in fruntea FRF, in cazul in care va candida la alegerile din decembrie: inaugurarea internationala a Centrului de la Mogosoaia, in prezenta lui Blatter si Johansson, presedintii FIFA, respectiv UEFA.

Cel mai important om de la Casa Fotbalului se va lauda insa, luni, cu o constructie care nu apartine inca FRF, Centrul de la Mogosoaia fiind girat pentru un credit de 1,2 milioane de euro.

Dupa cum a recunoscut chiar Mircea Sandu, realizarea proiectului a durat 14 ani si a costat 3,8 milioane de euro, determinind, in conditiile in care Romania nu se mai califica la turneele finale, un bilant financiar negativ: „Am inceput acest proiect in 1991, dupa ce am vazut Centrul de pregatire al Federatiei Belgiene.

In 1993, Primaria Mogosoaia ne-a dat trei hectare de teren in concesiune pe 69 de ani, iar in 1999 am cumparat un hectar si 420 de metri, cu 12 dolari metrul. Costurile totale ale bazei se ridica la 3,7-3,8 milioane de euro. Am apelat la FIFA pentru programul «Goal 2», pentru a ne aloca 400.000 de dolari, suma pe care s-o achite direct constructorului".

Cluburile, fotbalistii si impresarii

In afara bugetului FRF, cluburile, impresarii si fotbalistii romani vor avea de pierdut in urma necalificarii la Mondiale. Cu transferul de jucatori printre principalele surse de stabilire a bugetului, societatile fotbalistice autohtone vor ramine si acum la mila ofertelor din spatiul ex-sovietic si din Asia. Impresarii vor rata comisioanele, iar jucatorii, salariile mai mari.

Mass-media va avea, de asemenea, de suferit. Televiziunile nu vor mai avea transmisiuni sportive cu rating ridicat, astfel ca banii din publicitate se vor diminua, situatia fiind similara in presa sportiva. In sfirsit, agentiile de publicitate vor pierde posibilitatea de promovare in Romania a evenimentului sportiv al anului viitor.

Urna a doua valorica

Pe de alta parte, dupa ce a intilnit Danemarca si Norvegia in preliminariile pentru Euro 2004 si Cehia plus Olanda in actuala campanie, Romania poate avea parte de o grupa mai usoara la urmatoarea tragere la sorti. Astfel, nationala noastra poate ajunge ultima in urna a doua valorica, alaturi de Germania, Suedia, Polonia, Italia, Turcia si Spania.

Conform noilor reglementari UEFA, la viitoarele preliminarii pentru CE, Europa fotbalistica va fi impartita in sapte grupe a sapte echipe si una de opt. •

„Poate au obosit la meciul cu noi"

Mircea Sandu a observat si el ca finlandezii nu au mai jucat cu aceeasi ambitie ca in meciul contra noastra. „Nu au mai facut acelasi presing, iar in multe momente ale jocului s-au retras prea mult in propriul teren.

Poate au obosit in meciul contra noastra, cine stie… Oricum, nici Finlanda nu e o superechipa, sa spui ca poate bate Cehia, la orice ora, dar, daca ar fi jucat la fel ca si cu noi, poate ca aveau sanse la un egal".

Industria turismului si a berii, victime colaterale ale fotbalului

Ratarea calificarii la Cupa Mondiala va afecta cele doua domenii, in cazul agentiilor pierderile ajungind la sute de mii de euro.

A treia ratare a calificarii la un turneu final loveste, ca de fiecare data, si in ramurile conexe fotbalului. Doua importante „victime colaterale" ale esecului „tricolorilor" in preliminariile Cupei Mondiale din Germania sint industria turismului si cea a berii, cu un plus pentru prima, dat fiind profilul sau.

In acest sens, agentiile de turism vor pierde sute de mii de euro, raportat la numarul estimat de turisti romani care ar fi calatorit in Germania pentru a-i sustine pe Mutu si compania. „Organizam de ani de zile excursiile suporterilor si pot spune ca pentru noi este o mare pierdere ratarea calificarii. In Belgia si in Olanda, in 2000, am transportat 1.100 de fani.

Pentru 2006 estimam peste 2.000 de oameni, ceea ce duce la o pierdere de cel putin 100.000 de euro", ne-a precizat Alin Burcea, directorul uneia dintre agentiile de turism cu care colaboreaza FRF, Paralela 45. Pierderile vor fi chiar mai mari in cazul agentiei Peter Expres, care a transportat suporteri inca de la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii.

„In ceea ce ne priveste, evaluam pierderile la aproximativ 250.000 de euro. Vom avea, oricum, trimiteri individuale, de vreo 25-30 de persoane, insa nu se compara", a sustinut presedintele Petre Balas.

Si industria berii va avea de suferit, mai putin insa, avind in vedere ca este vorba de o singura luna in care, in mod normal, ar fi crescut vinzarile de la terase. Cum aceasta este a treia ratare consecutiva, producatorii de bere s-au resemnat cu ideea. „Este o mare diferenta. Iubitorul de fotbal nu mai urmareste cu aceeasi atentie. Cind echipa se califica, e clar ca va creste si consumul.

Altfel, va fi un consum normal, ca si in 2004 si in 2002, cind, la fel, am ratat calificarea", ne-a dezvaluit presedintele companiei United Romanian Breweries Bereprod (URBB), Shackar Shaine.