Cel putin 300 de persoane inarmate au atacat ieri dimineata, in jurul orei locale 9:30, orasul Nalcik, capitala regiunii Kabardino-Balkaria, din zona Caucazului, asaltul terorist soldandu-se cu aproape o suta de morti, dintre care cel putin 50 din randul atacatorilor, informeaza agentiile de presa.

Intre morti se numara agresori, politisti si civili prinsi in focul incrucisat, strazile orasului transformandu-se pentru cateva ore intr-un adevarat teatru de operatiuni militare. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de politia rusa, atacatorii erau organizati in cel putin 10 grupuri distincte, informeaza Ria Novosti.

Gruparile teroriste au atacat prin surprindere sediile politiei si ale serviciilor secrete din oras, panica extinzandu-se imediat in randul populatiei.

Nalcik-ul a fost ieri martorul unor lupte de gherila urbana.

O sursa din cadrul FSB - principalul serviciu rus de securitate - a declarat pentru Ria Novosti ca cel putin unul dintre membrii serviciului a fost omorat in schimburile de focuri si ca numerosi alti ofiteri au fost raniti. La cateva ore dupa atacul terorist, pe strazile Nalcik-ului se auzeau inca focuri de arma, televiziunile ruse transmitand in direct de la fata locului.

Alexander Cekalin, adjunctul ministrului de Interne, a fost primul oficial rus de rang inalt care a aparut in fata presei. La ora locala 12:00, el a declarat ca cel putin 50 de atacatori au fost ucisi in operatiunile desfasurate de autoritatile locale.

In jurul orei locale 15:00, a fost randul presedintelui rus Vladimir Putin sa faca primele declaratii presei, insa el nu a oferit prea multe informatii, limitandu-se la a mobiliza poporul rus. Insa, conform lui Cekalin, Putin a ordonat o blocada totala a orasului Nalcik, pentru a nu lasa nici o sansa de intoarcere teroristilor.

Cekalin l-a citat pe Putin care ar fi spus ca "toate persoanele inarmate care au participat la asediu si care vor opune rezistenta vor fi ucise". Pentru a bloca total orasul, autoritatile ruse au folosit in operatiune atat forte ale Ministerului de Interne si ale securitatii, cat si trupe ale Ministerului Apararii.

In momentul atacului, ministrul de Interne Rashid Nurgaliyev se afla in Luxemburg, insa el si-a contramandat toate intalnirile, intorcandu-se aseara la Moscova. Agentiile de stiri au transmis imediat dupa atac ca teroristii au ocupat o scoala din oras si ca au luat ostatici cea mai mare parte a elevilor.

Informatia parea plauzibila, in lumina celor intamplate in septembrie anul trecut la Beslan. Reprezentantul prezidential in regiune, Dmitri Kozak a dat insa asigurari ca nici o scoala nu a fost tinta atacurilor teroristilor. Arsen Kanokov, presedintele regiunii Kabardino-Balkaria, a declarat ca la asediu au participat cel putin 150 de militanti wahabiti din gruparea Jamaat.

Oficiali locali, citati de BBC, au afirmat ca atacatorii au luat ostatici intr-o sectie de politie, iar printre cele peste 60 de victime se numara probabil si multi civili. Dmitri Kozak a declarat ca fortele de ordine incearca sa ii elibereze pe ostatici, dar a refuzat sa precizeze cate persoane au fost sechestrate.

Ieri la amiaza, Ministerul rus de Interne a precizat ca grupurile de rebeli sunt urmarite cu ajutorul elicopterelor, iar Interfax a anuntat ca unitatile de politie si armata din regiunea Caucazului de Nord au intrat in alerta.

In acelasi timp insa, un inalt functionar din Kabardino-Balkaria, Nikolai Liapin, a declarat ca situatia din oras a revenit la normal si este sub controlul fortelor de securitate. Comandamentul militar de la Nalcik a precizat ca printre victime se numara si civili, dar numarul acestora nu este cunoscut.

La atac a participat si o grupare terorista cecena, detasamentul Yarmuk, informeaza site-ul de internet www.kavkazcenter.com , folosit indeosebi ca mijloc de informare de catre separatistii ceceni. Ieri toata ziua, pe site-ul cecen trona ca principala stire faptul ca "Mujahedinii au atacat Nalcik-ul".

La inchiderea editiei, orasul era inconjurat de fortele militare si de securitate ale Federatiei Ruse, care aveau ordin sa securizeze perimetrul si sa caute in oras teroristii care au luat parte la asalt.

Cel care ar putea avea de castigat de pe urma evenimentelor de acest tip este chiar Vladimir Putin, care ar putea justifica candidatura sa la un nou mandat de presedinte prin aceea ca Rusia are nevoie de un regim forte care sa lupte impotriva terorismului.