Mircea Geoana se pregateste sa ramina in fruntea PSD si dupa 2007. Unul dintre liderii grupului de la Cluj, Ilie Sirbu, confirma: „Mi se pare firesc sa se gindeasca la asta, pentru ca nu a fost ales pe postul de presedinte de tranzitie de la o forma de conducere la alta".

Primul pas al lui Geoana a fost sa-si lase adversarii in ofsaid. Ideea congresului extraordinar a pornit de la contestatarii sai. „Sint convins ca in partid sint unii care, din cauza ca si-au pierdut functiile, si-ar dori sa ajunga cit mai repede la un congres", a explicat vicepresedintele PSD Ilie Sirbu.

Amenintarea cu congresul extraordinar

Geoana nu numai ca nu s-a ferit de ea, dar a preluat-o si a fluturat-o amenintator spre adversarii sai. Scopul a fost acela „de a-i linisti pe cei care visau ca pot provoca un congres extraordinar, printre care Iliescu si Dan Ioan Popescu", spun surse din anturajul lui Geoana.

Iliescu da inapoi

Cei vizati au raspuns interesati. „PSD Bucuresti este pregatit si vom gasi o solutie pentru a ne promova oamenii si interesele, in dorinta pe care o avem, pentru o reforma catre echilibru in partid", a raspuns Codrin Stefanescu, unul dintre adjunctii lui Dan Ioan Popescu. Iliescu a dat insa un pas inapoi.

Dupa ce afirmase ca „nu exclude o eventuala candidatura", mai nou el a spus ca prefera pozitia de „consultant, adviser". Totusi, organizarea unui congres extraordinar nu e exclusa. Vicepresedintele PSD Ilie Sirbu spune ca „in acest moment nu se justifica un congres extraordinar, dar daca situatia o cere, putem ajunge si acolo".

O astfel de situatie ar fi anticipatele, a precizat Geoana, insa alti lideri ai PSD nu exclud folosirea anticipatelor drept pretext pentru un congres extraordinar in care sa aiba loc o reglare de conturi.„Daca nu vom reusi cu instrumentele normale, inclusiv in consiliul national sa ducem la bun sfirsit reforma profunda, atunci vom apela ca la o solutie-limita, la un congres extraordinar.

Mandat cu prelungire

Pentru a-si consolida puterea, una dintre variantele lui Geoana este ca la urmatorul congres, fie ordinar, fie extraordinar, sa modifice Statutul in sensul prelungirii cu doi ani a mandatelor de conducere. Actualul statut prevede ca mandatul de conducere, atit la nivel local, cit si la nivel central, dureaza doi ani.

O idee ar fi sa se prelungeasca cu doi ani, fara sa mai fie nevoie de organizarea de noi alegeri. Doru Ioan Taracila, presedintele organizatiei Calarasi si „parintele" Statutului PSD, spune ca nu e nici o problema. „Congresul poate hotari schimbarea statutului, in sensul prelungirii mandatelor de conducere de la doi la patru ani fara sa mai organizezi alegeri.

Congresul este suveran", spune Taracila. Adversarii prelungirilor nu sint deocamdata prea multi. Unul dintre ei este Victor Ponta, care nu e de acord cu ideea ca in 2007 sa nu se organizeze alegeri. „Cei care ar sustine aceasta idee ar dovedi ca le e frica de competitie", spune Ponta. Alegerile sint asteptate si de Adrian Nastase, Miron Mitrea si Ion Iliescu. •

Liderii locali isi fac calcule

Daca nu au planuri de promovare la virf, toti liderii locali ai PSD ar putea fi de acord cu prelungirea mandatelor de conducere cu inca doi ani. Ion Vasile, presedintele PSD Buzau, este unul dintre cei care au deschis discutiile pe acest subiect. El ii invoca in sprijinul acestei idei si pe Marian Oprisan si Radu Mazare.

„In ultima sedinta a Biroului Permanent am semnalat doua probleme importante, asupra carora ar trebui sa reflectam. Eliminarea alegerilor preliminare si nevoia de a lucra pe un mandat de 4 ani, si nu de doi ani. Organizarea de alegeri in partid este justificata doar de alegerile parlamentare. Iar rezultatele obtinute de organizatii sa fie criteriul de performanta.

Daca in 2007 nu sint alegeri, nu ai ce criteriu de performanta sa invoci pentru a schimba conducerea", a argumentat Ion Vasile. Vicepresedintele PSD Ilie Sirbu spune ca „se vor discuta aceste lucruri la consiliul national si, daca vor fi agreate, se poate ajunge la urmatorul congres la modificarea statutului".