Romania a facut semnificative progrese economice in ultimii ani, printre care se numara si reforma fiscala de la inceputul acestui an, in urma careia o parte din economia subterana a fost fiscalizata, a declarat ieri comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.

Oficialul european, aflat intr-o ultima vizita inainte de a prezenta peste 10 zile raportul de tara Parlamentului european, a remarcat dinamismul economiei romanesti care, in ultimii cinci ani, a inregistrat cresteri economice in medie de 5% si o reducere a ratei somajului.

Un alt domeniu remarcat de Rehn a fost cel al ajutoarelor de stat, care in ultimul an s-au micsorat considerabil. In acest sens, comisarul a trimis un avertisment, nu Guvernului, cum eram obisniti, ci investitorilor straini. "Nu o spun cu ironie, insa de cand Executivul a eliminat unele ajutoare economice, unii investitori se plang ca Romania nu mai este atractiva.

Acestia trebuie sa inteleaga ca principala lor problema este aceea de a fi competitivi. Aceasta este economia: un joc cu 11 jucatori si aceleasi reguli pentru toti", i-a avertizat Oli Rehn pe investitorii straini, facand trimitere la fair-play-ul jocului de fotbal.

In schimb, comisarul european a recomndat Guvernului sa adopte doua masuri de ameliorare a acestei atractivitati a pietei romanesti pentru investitorii straini: dublarea eforturilor de reformare a justitiei si lupta impotriva coruptiei, aceasta din urma afectand inclusiv drepturile de proprietate intelectuala si industriala.

Investitorii straini n-ar trebui sa se lamenteze ca nu mai primesc ajutoare de stat, avertizeaza Rehn.

Rehn afirma ca marea provocare a Romaniei nu este aderarea la 1 ianuarie 2007, dupa cum a declarat ca spera personal, ci ce va face a doua zi dupa aderare. Referitor la competitivitatea tarii noastre raportata la piata unica europeana, Rehn a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca Romania nu trebuie sa considere calitatea sa de tara ieftina drept un atu pentru a concura pe piata europeana.

"Romania nu poate spera sa concureze pe piata Uniunii Europene doar pentru ca este o tara ieftina. Intotdeauna se va gasi o tara si mai ieftina", a subliniat comisarul, care a participat la conferinta referitoare la economia Romaniei si Agenda Lisabona, organizata de ambasada britanica la Bucuresti.

Majoritatea participantilor la conferinta au pledat in acest sens pentru o strategie economica multianuala, care sa bazeze cresterea economica, nu pe consum, ci pe productivitate. Iar aceasta se leaga de competitivitate. In acest sens, premierul Calin Popescu Tariceanu a observat ca o parte buna a deficitului de cont curent, se bazeaza pe importul de tehnologie facut de firmele romanesti.

Iar tehnologia este motorul competitivitatii. Totodata, premierul a precizat ca unul dintre obiectivele Agendei Lisabona pe care Guvernul si l-a insusit este incurajarea cercetarii, care in bugetul din 2006, dispune de un buget suplimentat cu 82% (0,4% din PIB), pentru ca in 2007 el sa ajunga la 1% din PIB.

Tot in vederea creerii de conditii de competitivitate firmelor romanesti, Tariceanu a anuntat ca intentioneaza sa creeze o Companie pentru Infrastructura, care va pastori banii obtinuti din privatizari. "Sa nu mai prindem acesti bani in buget si sa nu-i mai irosim. Pentru ca, ne place sau nu, bugetul are si o astfel de calitate - iroseste bani", a declarat premierul.

Sindicatele in schimb cred ca economia nu poate fi competitiva atat timp cat conditiile economice din tara noastra sunt defavorabile. "Cum putem avea competitivitate cand pretul energiei electrice din tara noastra este mai mare cu 10% decat cel mediu european?", s-a intrebat retoric presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Pozitia acestuia a fost sustinuta si de analistul Daniel Daianu, care crede ca "producem ineficient energie si consumam ineficient energie".