Decizia conducerii Vodafone de a o numi pe Liliana Solomon in fruntea Connex a constituit o surpriza. In ciuda faptului ca a lucrat pentru companii mari, numele acesteia nu spune prea multe celor implicati in fenomen.

Liliana Solomon (foto) va fi de la 1 noiembrie Chief Executive Officer al Connex. Principalul atu pare a fi experienta in domeniul telecomunicatiilor. Cartea de vizita a ei spune ca a fost, printre altele, Chief Financial Officer al T-Mobile, vicepresedinte executiv al Deutsche Telekom si CFO al companiei Cable&Wireless.

Totusi, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca s-a optat pentru o persoana care s-a ocupat, in principal, de partea financiara la companiile la care a lucrat.

„De ce au numit o persoana cu experienta in finante? Daca ne uitam la evolutia Connex si Orange din ultimii ani, mai precis dupa rebrandingul Orange din 2002, putem sa gasim un raspuns: Vodafone vrea sa recupereze distanta fata de Orange", spune Nicolae Oaca, analist in domeniul telecomunicatiilor.

Dupa ce a detinut ani de zile prima pozitie pe piata telefoniei mobile, in ultimul an, Connex a fost devansata de Orange. In vreme ce, la jumatatea anului, Connex anunta 5.250.621 de clienti, Orange depasise deja cifra de sase milioane. Decizia privind inlocuirea lui Ted Lattimore de la conducerea Connex nu este singura masura de acest fel luata de sefii Vodafone in aceste zile.

Vodafone a inlocuit si conducerea companiei Oskar Vodafone, societate achizitionata odata cu Connex, de la TIW. Al Tolstoy, care a condus Oskar, se va intoarce in Canada.

In prezent, piata autohtona de telecomunicatii asteapta cu nerabdare declansarea operatiunii de rebranding a Connex , care intirzie insa din cauza litigiului cu Telemobil asupra dreptului de folosire a marcii Vodafone in Romania. Ramine de vazut daca rezultatele vor fi la fel de spectaculoase ca in cazul Orange.