Aflat de doua zile in Romania, Aidan White, secretarul general al Federatiei Europene a Jurnalistilor si al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (din 1987), a avut parte de mai multe intalniri cu reprezentantii mass media, dar si cu membri ai Guvernului.

La invitatia facuta de Clubul Roman de Presa si Media Sind, Aidan White a participat, ieri, la o intalnire in care s-au dezbatut mai multe chestiuni legate de libertatea de exprimare a jurnalistilor, dar si situatia actuala a presei romanesti.

"Stiu despre protestele si manifestatiile organizate impotriva schimbarii componentei Consiliilor de Administratie din TVR si SRR. Cred ca este un pericol politizarea accentuata, dar si ca autoritatile nu vor sa auda vocea angajatilor. Aceste situatii sunt contrare standardelor europene. Este inacceptabil ca intr-o legislatie europeana sa mai existe prevazuta calomnia in Codul Penal.

Este nevoie de o dezbatere publica a legii audio-vizualului dar si de transparenta in ce priveste proprietatea din media", a precizat White.

Acesta a mai constatat ca, in Romania, politicienii aflati la putere nu au o cultura a democratiei: "Conflictele nu pot fi evitate si trebuie discutate toate problemele, sa cream o media prospera, increzatoare si independenta care serveste intreaga populatie, care sa reflecte pluralismul si diversitatea din societatea romaneasca".

Fata de problemele mass-media, White s-a referit la sistemul britanic, remarcand ca BBC este cunoscuta drept institutia cea mai democratica: "Este o institutie mare, sprijinita de opinia publica, bogata, si se lupta cu toate guvernele britanice. Se tine cont ca toti politicienii sunt prieteni, dar si potentiali dusmani.

Nici unui politician nu i-ar trece prin cap sa influenteze politica editoriala".

Printre altele, presedintele FIJ a precizat ca BBC traieste in mare parte pe baza taxelor populatiei, care pot ajunge - pe familie - la 200 de lire sterline pe an, iar din aceste taxe se poate acumula un venit de circa 3-4 miliarde de lire anual.

In ce priveste Legea de organizare a TVR si SRR, lui White i se pare viabila, insa "oamenii nu reactioneaza corect. Este un concept ridicol acela ca directorul TVR sau SRR sa-si pastreze si scaunul de presedinte al Consiliului de Administratie". In Europa, de cele mai multe ori a fost consultata si populatia, prin referendum, asa cum s-a intamplat in Slovenia sau Polonia.

Aidan White mai crede ca o institutie de presa poate sa fie finantata din patru directii: taxa de timbru, bani direct alocati de la buget in special pentru media regionala sau pentru transmisiunile din Parlament, contributiile voluntare si publicitatea.

FIJ are peste 500.000 de jurnalisti membri. Aidan White este si consultant al unor institutii europene (Comisia Europeana, Consiliul Europei, Parlamentul European) si al unor institutii internationale (UNICEF, UNESCO) pe probleme de politici mass-media, etica, drepturile omului etc.

A fost jurnalist pentru The Guardian, The Sunday Times, Financial Times si Birmingham Evening Mail. Este presedinte al Journalist@Your Service Centre si membru al Nation Union of Journalists of Great Britain and Ireland.