"In februarie, anul viitor, speram sa se incheie procesul de privatizare a salilor de cinema", a declarat, ieri, in cadrul unei intalniri cu presa, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor.

Astfel, potrivit Ordonantei guvernamentale nr. 39/2005, privind cinematografia, se are in vedere atat privatizarea celor mai multe dintre salile de cinema, cat si, ulterior, transformarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor "RomaniaFilm" in societate comerciala pe actiuni cu capital majoritar de stat.

Printre punctele importante ale strategiei de privatizare a cinematografelor se numara: finalizarea procedurii de retrocedare a imobilelor ce fac obiectul Legii 10/2000, vanzarea catre actualii detinatori, prin negociere directa, a salilor inchiriate, vanzarea prin licitatie publica cu strigare a acelor cinematografe care nu sunt inchiriate si nu sunt solicitate pentru transfer catre comunitati

locale, transfer cu titlu gratuit catre autoritatile publice locale a unora dintre salile de cinematograf.

Iorgulescu a declarat ca in aceasta situatie se vor afla Filarmonicile din Timisoara si Cluj, care vor primi spatiul unui cinematograf, putand fi amenajat corespunzator. In cadrul aceleiasi intalniri, ministrul Iorgulescu a anuntat ca Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" a primit un nou sediu.

Astfel, printr-o Hotarare de Guvern, Opereta va capata dupa aproape doua decenii o sala proprie. In urma unei intelegeri intre ministrul culturii si ministrul de interne, incheiata in prezenta primului-ministru, Sala Omnia va deveni locul unde va functiona Opereta bucuresteana.

De asemenea, Iorgulescu a precizat ca Ministerul de Finante a promis ca va da in cel mai scurt timp banii necesari inceperii studiului de fezabilitate. Ministrul culturii a dat asigurari ca lucrarile vor fi demarate imediat ce se va semna Hotararea de Guvern privind alocarea banilor.

Adrian Iorgulescu a mai mentionat ca pentru refacerea in intregime a Salii Omnia in vederea functionarii adecvate a Operetei, costurile se situeaza intre 3 si 4 milioane de euro.