Cererea de vaccin antigripal a crescut de 10 ori, in ultimele zile, sustin farmacistii. Cresterea cererilor a dus la epuizarea stocurilor din farmacii in mai multe localitati din tara. In mai putin de doua saptamani s-a vandut aceeasi cantitate de vaccin, adica 1,5 milioane de doze, ca anul trecut in toata perioada rece.

„Nici producatorii, nici importatorii nu au fost pregatiti pentru o asemenea cerere. Farmacistii nu au facut comenzi foarte mari, ca sa nu ramana cu dozele pe stoc.

In urmatoarele zile vor veni alte transporturi cu vaccin din import", a spus Elena Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Vaccinul antigripal nu se mai gaseste in Constanta, nici la Bistrita Nasaud. Si in Dambovita, farmaciile au epuizat stocurile de vaccin antigripal.

Spre deosebire de occidentali si americani, romanii nu s-au inghesuit sa cumpere medicamente antivirale, care ar putea fi de folos si in cazul gripei aviare, din cauza preturilor destul de ridicate. O cutie cu 10 pastile costa in jur de 70 lei noi, pe cand vaccinul este in jur de 20 lei noi.

Vaccinul antigripal nu previne gripa aviara, ci doar imbolnavirea concomitenta cu un virus uman si unul aviar. Medicii spun ca prezenta acestora ar putea determina combinarea cu virusul aviar si aparitia unui nou virus, reasortant. Acest virus reasortant ar putea fi transmis usor de la om la om.