Pentru sfarsitul acestui an, previziunile sunt prudente, dar indica o usoara apreciere a leului, pana la o medie de 35.000 de lei vechi

Un euro va putea fi cumparat in decembrie cu o suma cuprinsa intre 33.500 si 36.500 lei vechi (3,35 respectiv 3,65 RON), anticipeaza analistii de pe piata valutara.

Acestia sustin ca nu exista riscul ca euro sau dolarul sa creasca ori sa scada foarte mult de la o zi la alta. Potrivit unui raport Unicredit, ultima cotatie a euro din 2005 va fi de 35.010 lei.

Intr-un raport similar, realizat de data aceasta de Raiffeisen, moneda europeana va incheia anul la un curs mediu de 35.800 lei. Cele mai mici valori ale cursului euro sunt cele estimate de analistul Florian Libocor, care vede un curs al monedei europene de 33.500-34.500 lei la finele lui 2005.

In timp ce Radu Craciun, analist la ABN Amro, se asteapta la un curs al monedei europene pentru decembrie ceva mai ridicat: de 35.500-36.500 lei. „Daca vom asista la o depreciere a leului la sfarsitul anului, aceasta va fi cauzata mai degraba de cresterea importurilor si a consumului, caracteristice apropierii Sarbatorilor si mai putin iesirilor de fonduri speculative", apreciaza Craciun.

La Bursa de la Sibiu, cu 36.080 lei puteti cumpara euro la pretul din decembrie. Pe de alta parte, bugetul pe anul viitor este calculat la un curs mediu de 35.500 de lei.

Euro, tot la vale

Analistii de pe piata valutara sunt unanim de acord ca riscul iesirii unor fonduri speculative, situatie in care cursul valutar ar fi explodat, este minim. Miliardele de euro bagate de investitorii straini in Romania in ultimul an si jumatate nu dau semne sa iasa din tara, sustin jucatorii din piata.

Din contra, analistii estimeaza ca tendinta de apreciere usoara a leului se va manifesta in continuare, semn ca oferta de valuta va depasi cererea. Prin urmare, daca aveti de platit rate la creditele in valuta, sumele pe care le veti scoate din buzunar vor scadea usor de la o luna la alta.

Din contra, daca n-ati schimbat pana acum in lei economiile constituite in euro sau dolari, suma in moneda nationala pe care o veti putea obtine la finele anului va fi ceva mai mica decat in prezent.

Ce inseamna concret aprecierea leului in fata valutelor forte?

Daca ati depus in octombrie anul trecut 1.000 de euro in banca, la momentul respectiv suma reprezenta 41 de milioane de lei vechi. Acum, daca schimbati 1.000 de euro in lei veti obtine doar 36 de milioane, cu 5 milioane mai putin decat anul trecut.

Pierdere si la BNR

Pierderile se resimt si la nivelul bancii centrale. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat joi in fata parlamentarilor ca institutia pe care o conduce va iesi in 2005, pentru prima data, in pierdere la capitolul valoarea rezervelor BNR, dupa ce in anii trecuti costurile reducerii inflatiei au fost compensate de cresterea valorii si dobanzile la rezerva valutara si de aur.

Sondaj

Romanii nu se simt loviti de euro

Potrivit unui studiu realizat de Insomar pentru Banca Nationala, 62% din romani spun ca nu au fost afectati in niciun fel de scaderea cu peste 10% a euro in fata leului din ultimul an.

Doar 22% din persoanele intervievate spun ca au avut de pierdut din aprecierea leului. In schimb, 3% din persoanele intervievate spun ca au avut de castigat din evolutia cursului valutar.