Belgienii de la KBC si austriecii de la Erste Bank par in cea mai buna pozitie in cursa pentru Banca Comerciala Romana (BCR), deoarece ar putea sa-si finanteze fara probleme achizitia pachetului de 62% din BCR, estimat in jurul sumei de 3,4 miliarde euro, arata un raport al companiei britanice de consultanta financiara KBW.

Socoteala, conservatoare, spun analistii, poate aduce in cuferele statului peste doua miliarde euro, urmand ca BERD si IFC-ul Bancii Mondiale, dupa atatia ani de munca prin Romania, sa-si imparta vreo 1,375 miliarde euro, pe care au platit doar 222 milioane dolari.

„Dat fiind numarul mare de competitori, este clar ca BCR nu va fi un chilipir. In analiza noastra, am pornit de la un pret de vanzare care multiplica de 4,6 ori valoarea contabila a bancii, pe care am evaluat-o la 5,5 miliarde euro, astfel incat un pachet de 62% din actiunile BCR ar insemna 3,4 miliarde euro.

E o evaloare prudenta, care are toate sansele sa fie depasita de realitate", spune analistul Matthew Clark de la KBW.

Raportul evalueaza banca in functie de o serie de parametri macroeconomici si de evolutiile sale viitoare de profit. Daca in acest an profitul BCR e estimat la 247 milioane euro, in 2006 va atinge 297 milioane euro si se va dubla, in 2008 (406 milioane euro).

Valoarea contabila a bancii, care este astazi stabilita la 1,19 miliarde euro, va creste si ea, ajungand in 2006 la 1,4 miliarde euro, iar in 2008 la 1,9 miliarde euro, in conditiile unei inflatii medii anuale de 4,3% in urmatorii ani.

La o prima vedere, BCR este intr-o pozitie extrem de puternica, arata studiul consultantilor britanici, cu o cota de piata de 26% si un raport intre costuri si venituri de 54% in 2004. Castigul pe actiune a crescut masiv in primul semestru al acestui an, la 25%, fata de 17% cat era in 2004.

Cum suma tuturor creditelor din economie nu depaseste 19% din produsul intern brut (PIB), Romania este, deocamdata, o piata slab acoperita fata de cele vest-europene, unde creditarea reprezinta 136% din PIB, aflandu-se la jumatatea celor estice (36%).

Cum tendinta aratata de toate tarile estice care au aderat la UE a fost de marire a nivelului creditarii in raport cu PIB, acest indicator modest arata singur ca piata romaneasca are ceea ce analistii numesc „potential de crestere".

Oricare dintre cele noua banci are sanse de a cumpara BCR, insa cel mai probabil invingator este Erste Bank, spune Matthew Clark. El argumenteaza ca dimensiunea si ratingul bancii austriece, operatiunile sale in Europa centrala si de est, strategia si experienta manageriala in zona sunt puncte forte ale Erste.

Concluziile britanicilor de la KBW se bazeaza insa pe calcule care evalueaza pozitiile financiare ale celor noua competitoare.

KBW desfasoara doua scenarii de cumparare, unul in care intrega suma este finantata prin emisiune de actiuni, altul in care finantarea e mixta si include bani proprii sau obtinuti din vanzarea unor active. Daca va fi vorba de o emisiune de actiuni pentru a prelua BCR, Erste sta bine, are un rating bun, nu e apasata de alte obligatii si are „binecuvantarea actionarilor".

Al doilea scenariu favorizeaza marile banci si propulseaza banca belgiana KBC in frunte, urmata de Deutsche Bank. Asa cum a mai aratat cotidianul „Averea", KBC are 4,3 miliarde euro la indemana pentru eventuale achizitii.

Portughezii de la BCP and Dexia ar putea avea greutati in a-i convinge pe actionari sa sustina afacerea BCR, arata KBW.

Grecii de la NGB si italienii de la Intesa au capacitatea de prelua BCR, dar analistii sunt sceptici ca vor fi dispusi sa imprumute bani din pietele financiare in acest moment. „Credem, ca NGB este mai degraba interesata in CEC", adauga raportul.

Deutsche Bank, Fortis si BNP Paribas n-au nici o problema de finantare a achizitiei, dar trebuie tinut cont ca aceste banci au expuneri limitate in regiune. Desi, adauga analiza KBW, aceste mari grupuri financiare ar putea privi BCR ca pe o ultima sansa de a intra in zona. (L.M.)

Intesa ofera doar doua miliarde pentru BCR

Banca italiana Intesa ar putea oferi pana la doua miliarde de euro pentru achizitionarea a 61,8825% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR), potrivit „Financial Times Deutschland".

„Banca italiana este pregatita sa intre in cursa pentru preluarea BCR", se arata in editia de vineri, 14 octombrie, a ziarului, care apreciaza ca Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, este favorita in procesul de preluare a institutiei romane de credit.