Nu putem lasa sa fie calcat Dumnezeu in picioare", au spus fetele bisericesti cind le-au trintit in nas enoriasilor usa mare a Mitropoliei din Iasi, inainte de oficierea slujbei de Sfinta Parascheva. Descurcareti, politicienii au intrat pe usa din dos si si-au bucurat sufletele cu o slujba in circuit inchis.

Regimul „vizelor de intrare" in Mitropolia Moldovei si Bucovinei a intrat in vigoare vineri, ora 2.30, imediat dupa slujba de seara. Pelerinii care au asistat la slujba au fost obligati sa evacueze catedrala. A urmat „primeneala" Mitropoliei: spalata podeaua, sters icoanele, aranjat altarul pentru Sfinta Liturghie.

In citeva ore a fost amenajata sala si pentru auditoriu: scaune plusate, dar nu pentru cei veniti de prin Dobrotesti-Teleorman sau Margina-Timis, ci pentru crema enoriasilor. Privilegiatii care fac politica.

Enoriasii Opozitiei s-au strecurat inca de la primele ore ale diminetii pe usa laterala a Mitropoliei: fostul premier Adrian Nastase, presedintele PSD, Mircea Geoana, senatorul PSD Ion Solcanu, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

A venit si rindul Puterii, pe aceeasi usa ascunsa, departe de ochii inghetati ai multimii de pe trepte. Mona Musca, fostul ministru al Culturii si Cultelor, senatorul Varujan Vosganian, senatorul Teodor Melescanu, secondati de deputatul Relu Fenechiu si prefectul Iasiului, Radu Prisacaru.

Toti in aceeasi barca penelista. Toti cu „permis de intrare" (invitatie) la fel ca inscriptia de pe masinile oficiale. Doar pentru ei a functionat „Libera trecere".

„Plinge Parascheva!"

Inghesuiti pe trepte, cu spatele la altar, pelerinii au urmarit incruntati Sfinta Liturghie pe panourile mari amplasate in curtea Mitropoliei. Poarta ferecata era strajuita de „bodyguarzii" prelatilor - serviciul de paza si ordine al Mitropoliei.

„Sint din Iasi si vin la Sfinta in fiecare an sa ma inchin, inca de pe vremea lui Ceausescu. Niciodata nu mi s-a intimplat sa gasesc usa inchisa. Nici comunistii nu o inchideau", spune Gheorghe Nicoara, din Iasi.

Zgomot de clopot. Oamenii, in genunchi, plingeau, se rugau de jandarmi sa-i lase sa intre. Nici un raspuns. La moastele Sfintei Parascheva si moastele Sfintului Pavel, enoriasii treceau rind pe rind.

„Plinge Parascheva!" s-a auzit o voce de maicuta cind ploaia a inceput sa cada peste miile de pelerini. Si aceeasi voce a continuat: „Oamenii sint judecati dupa faptele lor, nu dupa functii". Reprezentantii bisericii au avut o explicatie si pentru faptul ca Mitropolia a fost inchisa pentru enoriasii de rind in timpul slujbei.

„Daca intra cineva care noi nu stim ce ar putea face inauntru, ar putea tipa, ar putea deranja slujba?! Noi trebuie sa avem garantia ca persoana care intra sta cuminte la slujba si nu face altceva", a declarat Constantin Sturzu, purtatorul de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

„Si aici vreti sa fiti in fata?"

Penitenta celor care au cautat adapost in Mitropolie s-a incheiat dupa patru ore de frig, cind soborul de 14 prelati a iesit din Mitropolie. In frunte PF Teoctist, alaturi de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si mitropolitul regiunii Veria al Greciei. Au urmat discursuri, unele pline de confuzii, cum ar fi chiar al PF Teoctist.

„Ne bucuram ca am ajuns sa ne inchinam la mostele Sfintei Parascheva si moastele Sfintului Andrei", a spus Teoctist. Ca si la slujba, si la coada la Sfintele moaste politicienii au avut intiietate. Pe un culoar facut special pentru invitati, au trecut, rind pe rind, mai intii liberalii, apoi pesedistii.

„Si aici trebuie sa fiti in fata? De ce nu luati coada de la capat, noi stam de zeci de ore?", s-a revoltat multimea.

Cu un zimbet fad pe chip, patrunsi de insemnatatea momentului sau mai mult a camerelor de luat vederi, privilegiatii si-au vazut de inchinaciune, surzi la vocile multimii.

Singura care nu a fost vazuta la racla Sfintei Parascheva a fost Mona Musca. Fostul ministru liberal a preferat sa intre mai repede in rolul de gospodina. Alaturi de alte VIP-uri locale, Mona Musca a impartit pelerinilor sarmale, in spatele Primariei.

„Sarlatanii" de la Putna

In vara lui 2004, la Manastirea Putna, unde se comemora o jumatate de mileniu de la moartea lui Stefan cel Mare, trei sute de jandarmi si citeva zeci de SPP-isti au vegheat in timpul slujbei la linistea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Ziarele scriau pe atunci ca, oamenii simpli, aflati in pelerinaj de citeva zile, nu au putut intra in manastire din cauza fortelor de ordine masate pentru a-i pazi pe cei doi conducatori.

„Domnul prim-ministru statea picior peste picior intr-o tinuta cu totul neacceptabila pentru un demnitar, iar domnul Iliescu statea, asa, pe un scaun, mai intins, parca dormea, cu totul nepasator", descria IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, atitudinea lui Nastase si a lui Iliescu din timpul liturghiei.

Critica sa era cea mai dura adusa vreodata de catre un prelat roman Puterii. „Cei doi sint sarlatani. Raspund pentru cuvintul acesta foarte greu", declara intr-un cotidian central Pimen, nemultumit ca tinerii credinciosi „au fost tratati ca niste teroristi, ca niste borfasi. Sa pui in incinta manastirii, la poarta, doua puncte de control corporal este o jignire".

Lezat, fostul presedinte Ion Iliescu i-a cerut Inaltului ierarh sa ceara scuze public pentru afirmatiile referitoare la masurile de securitate.

Scuzele nu au venit atunci, dar Pimen l-a preschimbat pe Adrian Nastase din „sarlatan" in „mare ctitor si ocrotitor al manastirilor" citeva luni mai tirziu, cind premierul de atunci a semnat reimproprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu 95.000 de hectare de padure. Pimen asteapta reimproprietarirea si astazi.