Coruptie intre Bucuresti si Tel Aviv

de Liviu Avram     Cotidianul
Luni, 17 octombrie 2005, 0:00Un urias scandal de coruptie sta sa izbucneasca in Israel, din cauza modului in care s-au derulat contractele comerciale intre gigantul Israel Aircraft Industries si fabrica de avioane Romaero Bucuresti.

Doi oameni de afaceri israelieni, care au intermediat contracte intre IAI si Romaero, au fost arestati acum zece zile, dar au fost pusi in libertate contra unei cautiuni. Cei doi, Aron Frenkel si Adiv Aviram, sint proprietarii firmei Astor, inregistrata la Londra si detinuta integral de o firma off shore din Bahamas.

Ei sint acuzati ca prin aceasta firma au operat ca agenti comerciali atit ai IAI, cit si ai Romaero, incasind comisioane din ambele parti. Ancheta procuraturii israeliene a inceput acum doi ani, dupa ce un raport al Curtii de Conturi acuza conducerea firmei IAI, companie de stat, ca plateste ilegal comisioane agentului care intermedia contractul cu Romaero Bucuresti.

Fiica lui tata

Relatia dintre Romaero si IAI dateaza din anul 1995, cind firma romaneasca a devenit subcontractor pentru IAI in realizarea avionului usor Galaxy, produs de firma americana Gulfstream. Concret, romanii realizeaza partea din spate a fuselajului acestui mic avion de business.

Contractul a fost intermediat de agentul Itzhak Heilman, un evreu originar din Romania, si presupunea initial realizarea unui fuselaj pe luna. Heilman isi incasa comisionul de 9 la suta numai de la Romaero. In 1999, productia a fost crescuta la trei fuselaje pe luna, moment in care conducerea IAI l-a eliminat din afacere pe Heilman si l-a inlocuit cu un alt agent, Adiv Aviram.

Spre deosebire de predecesorul sau, Aviram a inceput sa perceapa si comisionul de 9% de la Romaero, dar si un comision de 5% de la IAI. Cum se explica asta? In virsta de 72 de ani si fost ofiter de tancuri, Adiv Aviram are o mare calitate: fiica sa, Ilana Kind, este sefa de cabinet a presedintelui IAI, Moshe Keret.

Ziarul „Yedioth Achronot" descrie astfel relatia dintre Ilana Kind si Moshe Keret: „26 de ani ii separa pe Ilana Kind (45) si Moshe Keret (71), dar in ultimii 10 ani au lucrat foarte strins unul cu altul, iar ea e considerata cea mai apropiata persoana de Keret si cea mai puternica femeie din IAI".

Transfer suspect

Pantelimon Vilceanu, director al Romaero in 1999, ne declara acum doi ani, cind Curtea de Conturi din Israel dibuise afacerea, ca pentru firma romaneasca schimbarea agentilor nu a insemnat practic nimic, din moment ce platea acelasi comision.

Surse din Romaero sustin insa ca partea romana putea renegocia comisionul, mergind pina la eliminarea intermediarului, dat fiind faptul ca pentru sefii IAI ar fi fost oricum dificil sa rezilieze contractul, din moment ce ultimul cuvint de spus in selectarea subcontractorilor il au americanii de la Gulfstream, si nu israelienii.

Fapt confirmat acum o luna: actualul director al Romaero, Dan Vulcan, l-a eliminat din schema pe Aviram, contractul cu IAI continuind acum fara intermediari. Un alt element suspect: fostul director comercial al Romaero, Anatol Merling, semnatar al contractului cu Aviram, a iesit la pensie in anul 2001 si a fost imediat angajat la firma Astor.


146 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version