Bugetul agraveaza incordarea politica. Bugetul poate pica in parlament. Legea bugetului ar putea ramane nepromulgata de presedintele tarii. Bugetul poate provoca alegeri anticipate. Bugetul in sus, bugetul in jos, bugetul la stanga, bugetul la dreapta.

Ministerul Finantelor a alcatuit un buget. Mai e un buget -alternativa - si pe la PSD. Bugetul a devenit mai mult o stare de spirit. Politicienii se simt „datori" sa-l conteste, iar finantistii sunt datori sa-l intocmeasca. E ca la un nou-nascut. Oricat de dezagreabil, bebelusul va parea, inca din prima zi, o minune de copil pentru mama.

In schimb, ceilalti vor simula cum vor putea mai bine admiratia si entuziasmul, stiut fiind faptul ca nici un copil nu e frumos in primele zile de la nastere. Dar unde s-a mai pomenit sa recunosti asa ceva in gura mare?!

Bugetul actual e copilul lui Vladescu. Dar e si-al premierului Tariceanu. Nu e deloc al PSD-ului si, contrar asteptarilor privind loialitatea in coalitie, nici al democratilor. Ministrul educatiei are comportament de politician in opozitie. Tranteste nervos demisia pe masa, ceea ce, in principiu, are logica - bugetul educatiei e o sperietoare a progresului. Dar cine a zis ca politica functioneaza principial?

Problema noastra - pentru ca noua ni se pregateste - este ca executivul e macinat de interese politice, iar ministrul finantelor nu e politician.

El si-a dat girul pe un proiect de buget facut de specialisti, care au mai taiat colo si au mai pus dincolo, nu dupa criteriile fluturate in campania electorala, ci dupa comandamentele fixate de FMI, Banca Mondiala, Uniunea Europeana, la care se adauga cheltuielile neprevazute determinate de calamitati.

Finantele bajbaie in continuare si fac slalom printre programul de guvernare al Aliantei D.A. si reactia populatiei la diferitele tatonari de crestere a unor taxe.

Ionut Popescu, ex-ul finantelor, anuntase majorarea TVA. Liberalii nu si-au mai asumat-o: un cost politic prea mare pentru umerii lor fragilizati de presedinte si concurentii din PD.

Apoi s-a renuntat si la propunerea de impozitare a imobilizarilor corporale, a rezervelor legale si a veniturilor din salarii obtinute din crearea programelor informatice, in urma discutiilor cu partenerii sociali.

Initial, proiectul prevedea introducerea unui nou tip de impozit, de 0,5%, calculat la valoarea imobilizarilor corporale, de tipul terenurilor si constructiilor, fiind vizate companiile romanesti si firmele straine care au un sediu permanent in Romania.

Insa tabloul nu este complet daca nu aducem in discutie elemente absolut obligatorii pentru o imagine realista, cum ar fi inflatia - cea care a depasit prognoza autoritatilor cu 0,5% -, cresterea economica anuntata de guvern - de 5,7%, in care nimeni nu mai crede - si gripa aviara, care va afecta negativ veniturile bugetului de stat.

Si-atunci, vine o vreme cand trebuie sa tragem sub noi o linie neagra si sa facem socoteala - exact cum era in „Contabilitatea" lui Marin Sorescu. Lui ii dadeau cateva momente cand era sa fim fericiti. Noua ne dau cateva momente in care era sa fim inspirati.

Ii mai dadeau cateva momente in care era sa fim frumosi. Noua ne dau cateva momente in care era sa fim norocosi, dar am ratat. Si ii mai dadeau cateva momente in care era sa fim geniali. Iar noua nu ne mai dau decat cateva momente in care era sa credem ca viata merita si trebuie traita decent.

Unde am gresit? Nimeni nu poate raspunde. Politicienii fac ce pot si ce stiu, noi inghitim cat putem, ca asta stim, suntem experti.

Avem nevoie de un magician al finantelor, asa cum Sorescu a fost unul al cuvintelor… Altfel, contabilitatea noastra va ramane tare, tare saraca… La fel si viitorul.