ASFA-WOSSEN ASSERATE , print din Casa imperiala etiopiana, s-a nascut in anul 1948 la Addis-Abeba. Dupa Revolutia Etiopiana din 1974 s-a stabilit in Germania. A studiat dreptul si istoria la Tübingen si Cambridge si si-a sustinut doctoratul la Frankfurt am Main.

A activat ca jurnalist si ca sef de presa al Messegessellschaft din Düsseldorf, iar in prezent este consilier antreprenorial pentru Africa si Orientul Mijlociu la Frankfurt am Main. Printul Asfa-Wossen Asserate este fondatorul primei organizatii pentru drepturile omului pentru Ethiopia si a pus bazele societatii pentru conservarea si promovarea culturii etiopiene, „Orbis Aethiopicus".

Angajamentul sau pentru o resuscitate a vietii politice si economice in tara sa de origine se desfasoara de peste trei decenii.

„...Asemenea Romaniei, si Ethiopia a fost supusa opresiunii islamice vreme indelungata, asemenea Romaniei, si Ethiopia este patria mai multor popoare, asemenea Romaniei, cu traditia sa de tara latina inconjurata de de vecini slavi, si Ethiopia este in estul Africii o insula culturala.

Si, nu in ultimul rand, atat romanii, cat si etiopienii au avut parte de aceeasi soarta crancena: dictatura comunista. Sunt convins ca un studiu aprofundat al obiceiurilor si traditiilor din tara in care s-a intalnit mostenirea Bizantului cu cea a protestantilor germani ar scoate la iveala un mozaic viu, plin de culoare.

Ce as putea sa ofer eu cititorului roman obisnuit cu atata diversitate? Probabil doar impulsul de a privi propriile sale maniere dintr-un punct de vedere inedit..."

Cartea se bucura in acest moment de un succes extraordinar fiind tiparita in nu mai putin de 150 000 de exemplare. Ea face parte din colectia "Bonton" a Editurii Nemira constituindu-se sub forma unui "mic tratat de supravietuire in societate".

Este o carte mai putin conventionala dar eleganta, o scriere cu inflexiuni umoristice, pe cat de elevate, pe atat de amuzanta, de un incontestabil farmec personal si o atractivitate de-a dreptul universala: o carte a carei lectura o recomandam cu caldura tuturor.

Trateaza teme precum : vulgaritatea, ghinionul, grobianismul, tratamentul aplicat dusmanilor, manierele in comunism, etc. Asemenea teme si alte cateva sute sunt tratate cu vivacitate, cu acuratete si cu o distantare laconica – observatii ale unui fin aristocrat, care a demonstrat ca manierele nu apartin doar unei anumite clase sociale, ci tuturor celor care sunt dispusi sa si le insuseasca.

Colectia: BONTON

Traducere din limba germana:Monica-Maria Aldea

Inregistreaza complimentul un declin?

Au avut si comunistii maniere?

DE FAPT, LA CE BUN MANIERELE?

Asemenea intrebari si alte cateva sute sunt tratate cu vivacitate, cu acuratete si cu o distantare laconica – observatii ale unui fin aristocrat, care a demonstrat ca manierele nu apartin doar unei anumite clase sociale, ci tuturor celor care sunt dispusi sa si le insuseasca. Astfel se justifica tirajul impresionant, de peste 150000 de exemplare, al acestui volum.

„... cu adevarat eleganta – o scriere cu inflexiuni umoristice, pe cat de elevata, pe atat de amuzanta, de un incontestabil farmec personal si o atractivitate de-a dreptul universala: o carte a carei lectura trebuie sa fie recomandata tuturor." Frankfurter Allgemeine Zeitung.