1. Radu Principe de Hohenzollern-Veringen

Europa din noi

Regalitatea si democratia-spectacol

Colectie: Ego

Scrise in perioada 1994-2005, articolele si conferintele pe care Princepele Radu de Hohenzollern-Veringen le include in acest volum reflecta doua realitati: cea a propriului destin, care a translat din lumea artei in lumea publica (regalitate, politica, diplomatie), precum si realitatea lumii noastre, oscilind intre democratia-spectacol si actele de eroism, intre libertatea galopanta si

terorism, intre acte de coruptie (economica, psihologica, afectiva si morala) si gesturile vizionare.

Din cuprins:

Referat amical la o teza de doctorat • Teatru, Europa in schimbare, multiculturalism • Variabila politica si constanta nationala sau Politica si regele • Romania: dupa Reykjavík, inainte de Praga • Eminescu, Enescu si regina Elisabeta • Spiritualitatea romaneasca in secolul XX european • Geopolitica si diplomatie in spatiul central si est-european • Europa din noi • Minoritatea rroma in Romania

si in sud-estul Europei • Democratia romaneasca in context euro-atlantic • Europa si libertatea. O vedere romaneasca • Carol I • Caucazul de Sud, identitate si schimbare• Perspectivele transatlantice ale Romaniei • Democratie, libertate si aport personal in secolul al XXI-lea • Democratie, libertate si stabilitate. Un nou inceput

Alteta Sa Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen – nascut (Radu Duda) la 7 iunie 1960, la Iasi. Este sotul A.S.R. principesa Margareta a Romaniei si a fost creat principe de Hohenzollern- Veringen la 1 ianuarie 1999. A absolvit Liceul Internat „Costache Negruzzi", din Iasi, in 1979 si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica in 1984.

Este Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, Consilier al Majestatii Sale regele Mihai I. Asigura inaltul patronaj al Camerei de Comert Romano-Britanice si este membru fondator si membru in Consiliul Director al asociatiei „Casa NATO".

Principele Radu este autorul cartilor: Dincolo de masca (1997), L’ame du masque (Les Presses de l’Avenir, Belgia, 1998), Ana a Romaniei. Un razboi, un exil, o viata (2000), Michael of Romania.

A Tribute (SUA, Suedia, 2001), Mihai al Romaniei ( 2001), Anne of Romania – A War, An Exile, A Life (2002), Kildine (traducerea romaneasca a cartii de povesti a reginei Maria a Romaniei) (2003), Sapte (2003), The Royal Family of Romania (2004).

2. Ryū Murakami

Copii de aruncat

Traducere si note de Florin Oprina

Colectie: Biblioteca Polirom

Romanul porneste de la evenimente reale – abandonul unor nou-nascuti in boxele pentru bagaje din gari. Ryū Murakami incearca sa-si imagineze ce ar simti astfel de copii si cum s-ar adapta (sau mai bine zis cum nu s-ar adapta) intr-o lume care parca i-a refuzat inca de la nastere.

Doi baieti abandonati, Hashi si Kiku, cresc impreuna mai intii intr-un orfelinat in Tokyo, iar apoi in aceeasi familie adoptiva, intr-un mic sat de pe o insula.

Inca din perioada in care traiau la orfelinat, se dovedeste ca amindoi au probleme: Hashi da semne de autism, iar Kiku are o adevarata obsesie pentru orice fel de mijloace de transport, fugind adesea de la orfelinat doar pentru a putea calatori intr-unul.

Drumul lor in cautarea mamelor care i-au aruncat se transforma intr-un periplu ametitor prin peisajul straniu si violent al Japoniei de la sfirsitul secolului XX.

Considerat, alaturi de Haruki Murakami, unul dintre cei mai importanti scriitori japonezi contemporani, Ryū Murakami s-a nascut in 1952 in orasul Sasebo, prefectura Nagasaki. Participa la un concurs literar pentru tinerii scriitori cu romanul Albastru nemarginit, aproape transparent.

Publicat in 1976 si distins cu prestigioasele premii literare japoneze Gunzõ si Akutagawa, romanul cunoaste un succes imens, fiind vindut in peste un milion de exemplare.

Ryū Murakami a publicat peste douazeci de carti, printre care Copii de aruncat (1980, pentru care i se decerneaza Premiul Noma), 69 (1987), Topaz (povestiri, 1988), Ecstasy (1993), Cinemateca lui Ryū Murakami (1995), Auditia (1997), In supa miso (1998, distins cu Premiul Yomiuri) etc.

Este si un apreciat regizor, printre filmele sale numarindu-se Albastru nemarginit, aproape transparent si Tokyo Decadence. Ecranizarea romanului Auditia, in regia lui Takashi Miike, s-a bucurat de succes la festivalurile de film din Europa si America. De acelasi autor, in colectia „Biblioteca Polirom" a fost tradus Albastru nemarginit, aproape transparent (2005).

3. Tom Sharpe

Wilt

Traducere si note de Radu Pavel Gheo

Colectie: Biblioteca Polirom

Este usor de banuit ca la conturarea celui mai faimos personaj al sau, Henry Wilt, protagonistul ciclului de romane amintit mai sus, a contribuit serios si experienta autorului in invatamint. Ca si Tom Sharpe in viata reala, Henry Wilt este profesor la un colegiu tehnic.

Wilt se chinuie sa predea literatura unor elevi de la seral – zidari, strungari, macelari – interesati exclusiv de scandaluri, batai si sex. Wilt se simte un ratat. Promovarea in invatamint ii e refuzata sistematic si nici casnicia nu-i merge, asa ca tinarul cocheteaza cu ideea de a-si omori nevasta.

Pe deasupra, femeia cunoaste un cuplu de americani obsedati de sex, care ii invita la o petrecere, iar din acel moment viata tinarului profesor o ia razna complet: la petrecere se face de ris, intepenindu-se accidental (dar foarte sugestiv) intr-o papusa gonflabila, sotia il paraseste, iar papusa gonflabila devine protagonista unei anchete legate de o presupusa crima.

Prins in acest bizar triunghi erotico-politist, Wilt se zbate sa-si puna ordine in viata, numai ca eforturile sale sint mereu sursa unor noi accidente caraghioase, iar finalul cartii este la fel de imprevizibil ca si restul actiunii.

Comparat adesea cu P.G. Wodehouse, Tom Sharpe este unul dintre cei mai mari prozatori umoristi britanici contemporani. S-a nascut in 1928 la Londra si a urmat cursurile prestigioaselor Lancing College si Pembroke College, Cambridge. In 1951 pleaca in Africa de Sud, unde a avut mai multe slujbe, ajungind chiar sa detina un studiou fotografic in orasul Pietermaritzburg.

Romanele lui s-au bucurat de un imens succes, au fost traduse intr-un numar impresionant de limbi la scurt timp dupa aparitia lor in Marea Britanie, iar unele au fost ecranizate pentru marele si micul ecran. In 1986 a primit Le XXXIIIème Grand Prix de l’Humour Noir Xavier Forneret.

Inca de la primele doua romane publicate in care fructifica experienta sa africana, Tom Sharpe a capatat faima de mare scriitor comic. Printre cele mai iubite carti ale sale se numara romanele care il au drept personaj principal pe Henry Wilt: Wilt (1976), The Wilt Alternative (1979), Wilt on High (1985) si Wilt in Nowhere (2004).

In colectia „Biblioteca Polirom" a aparut Marea aspiratie (2005) si urmeaza sa apara Alternativa lui Wilt.

4. Mark Lilla

Spiritul nesabuit. Intelectualii in politica

Studiu introductiv de Sorin Antohi

Traducere din limba engleza de Mona Antohi

Colectie: Opus. Stiinte politice

„De ce vor intelectualii sa-i serveasca pe tirani? De ce devin tiranofili unii dintre intelectualii care traiesc in societati democratice, libere? Se pot oare gasi raspunsuri definitive? Pot fi aceste raspunsuri cautate mai ales pe tarimul filozofiei politice si morale, pe tarimul psihologiei si metafizicii, asa cum incearca Lilla, in buna traditie straussiana? Eu sugerez o contextualizare

istorico-sociologica a intrebarilor si raspunsurilor, pornita de la stravechea, dar mereu reinventata inclinatie a intelectualilor de a transforma prestigiul si autoritatea in putere. Cedind «tiranului interior», intelectualul se prabuseste asemenea unui inger damnat, subjugat de demonia puterii, apoi de puterea insasi. Caderea sa in plasa tiraniei este ultimul pas intr-o tragedie a spiritului.

Mai exact: tragedia spiritului nesabuit, care si-a rupt legaturile cu etica si morala, si-a tradat menirea, optind pentru imoralitatea si amoralitatea unui eros al dominatiei." (Sorin Antohi)

Din cuprins:

Martin Heidegger – Hannah Arendt – Karl Jaspers • Carl Schmitt • Walter Benjamin • Alexandre Kojève • Michel Foucault • Jacques Derrida • Seductia Siracuzei

Mark Lilla, licentiat in economie politica si stiinte economice la University of Michigan, a obtinut masteratul in politici publice si doctoratul in stiinte politice la Harvard. A predat la New York University, iar din 1999 este profesor de filosofie politica la University of Chicago; membru al Committee on Social Thought.

De acelasi autor: The Public Face of Architecture: Civic Culture and Public Spaces (coordonator impreuna cu Nathan Glazer, Free Press, 1987), G.B.

Vico: The Making of an Anti-Modern (Harvard University Press, 1993), New French Thought: Political Philosophy (coordonator, Princeton University Press, 1994), The Legacy of Isaiah Berlin (coordonator impreuna cu Ronald Dworkin si Robert Silvers, New York Review Books, 2001).

5. Romeo Zeno Cretu

Evaluarea personalitatii

Modele alternative

Prefata de Mielu Zlate

Colectie: Collegium. Psihologie

Cunoasterea personalitatii – ca sistem hipercomplex, dinamic, deschis, de tip probabilist – a declansat numeroase discutii si controverse acerbe, mai ales cind a fost pusa problema instrumentelor, metodelor si strategiilor care sa permita finalizarea unui asemenea demers.

Situindu-se intr-o perspectiva istorica si refacind evolutia cercetarilor desfasurate in domeniul psihologiei personalitatii, autorul surprinde fisurile conceptuale care au determinat spargerea vechilor paradigme, iar, pe de alta parte, elementele care au condus la sedimentarea noilor modele.

El prezinta aportul teoretico-metodologic al fiecaruia dintre modelele alternative constituite in aria de cercetare a personalitatii si incearca nu doar sa creioneze problematica actuala si incitanta a psihologiei personalitatii, dar si sa solutioneze unele dintre marile ei dileme.

Din cuprins:

Modele alternative in evaluarea personalitatii • Perspective si delimitari in conceptualizarea situatiei • Situatia ca realitate obiectiva/ subiectiva • Comportamentul intre dispozitie si situatie • Consistenta – atribut cardinal al personalitatii • Perspective in definirea consistentei • Solutii metodologice concrete in verificarea consistentei • Strategii de cercetare a personalitatii

Romeo Zeno Cretu este asistent universitar la Catedra de Psihologie a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, de la Universitatea din Bucuresti. Discipline predate: psihologia personalitatii, laborator de metodologia cercetarii organizationale, laborator de tehnici de motivare; discipline seminarizate: psihologia personalitatii, psihologia organizationala si psihologia manageriala.

Este membru in Colegiul profesoral al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (Universitatea din Bucuresti), in Asociatia Psihologilor din Romania si in colegiul de redactie al Revistei de psihologie organizationala. Desfasoara o activitate de consultanta in managementul resurselor umane si in marketing, psihologia consumatorului (ISRA Center of Research). A publicat numeroase articole in reviste de specialitate.

6. Emanuela Cherchez, Marinel Serban

Programarea in limbajul C++ pentru liceu

Metode si tehnici de programare

Volumul al II-lea

Colectie: Calculatoare, informatica

Un continut teoretic sustinut prin numeroase aplicatii practice rezolvate, cu explicatii detaliate si implementari in limbajul C sau C++, la care se adauga numeroase exercitii propuse spre rezolvare, in diferite grade de dificultate, este ceea ce recomanda si individualizeaza acest volum.

El se adreseaza celor familiarizati cu elementele de baza ale limbajului C/C++, prezentate in volumul I al lucrarii (Programarea in limbajul C/C++ pentru liceu), fiind de un real folos elevilor de liceu, celor care se pregatesc pentru bacalaureat, dar si participantilor la olimpiadele scolare.

Toate notiunile teoretice si problemele rezolvate sau propuse au fost utilizate de autori in activitatea didactica, atit la clasa, cit si la Centrul de Excelenta din Iasi.

Din cuprins:

• Recursivitate • Metoda Divide et impera • Metoda backtracking • Programarea dinamica • Elemente de combinatorica

Emanuela Cerchez (n. 12.04.1968, la Iasi) este absolventa a Facultatii de Matematica, sectia Informatica (1990), si a Seminarului pedagogic postuniversitar (1997), profesoara de informatica (grad didactic I), membra in Comisia Nationala de Informatica. La Editura Polirom, a mai publicat: Internet. Manual pentru liceu (2000, avizat MEN).

Marinel-Paul Serban (n. 29.06.1950, la Arad) este absolvent al Facultatii de Matematica-Mecanica, Universitatea din Timisoara (1973); specializare postuniversitara in informatica (1974), profesor de informatica (grad didactic I), membru in Comisia Nationala de Informatica.

De aceeasi autori, la Editura Polirom au aparut: Informatica. Manual pentru clasa a X-a (2000, avizat MEN), PC. Pas cu pas (2001), Informatica pentru gimnaziu (2002, avizat MEC), Programarea in limbajul C/C++ pentru liceu (2005).

7. Alexandra Beaumont

Zodiile si personalitatea

Ti-a gasit barbatul potrivit? Compatibilitati astrologice

Traducere de Cezara Pana

Colectie: Hexagon. La limita cunoasterii

Sa cunosti zodiile inseamna sa afli ce-ti rezerva viitorul. In viata de cuplu, aceasta cunoastere este utila intelegerii celuilalt si a propriilor dumneavoastra coordonate interioare. Cartea va ofera, dintr-o perspectiva optimista, posibile chei de interpretare a misterelor pe care cel de alaturi le tine atit de bine ascunse in suflet.

Compatibilitatea astrala a zodiilor corespunde, in plan terestru, unei convivialitati durabile si unei comunicari sincere intre doua suflete.

Din cuprins:

Ideile si valorile nativului • Planeta care il guverneaza pe nativ • Tipuri de nativi si decane ale zodiei • Prima intilnire, primele priviri • Dulcile placeri • Impreuna zi de zi • Logodna • Sinteti „compatibili"?

Alexandra Beaumont este, de asemenea, autoare a Horoscope Chinois, publicat in fiecare an de Les Éditions Quebecor (Outremont, Québec).