Presedintii PNL si PD s-au certat ieri pentru prima oara direct si nu prin interpusi. Tensiuni nu sint numai la nivelul Aliantei, ci si in cadrul fiecaruia dintre partidele componente.

Cei doi s-au incaierat din cauza finantarii Educatiei, dupa ce Emil Boc a amenintat ca PD nu va vota proiectul de buget daca acest sector nu va primi macar 5% din PIB. Tariceanu a explodat, acuzindu-i pe democrati ca „mereu cauta sa provoace o criza" si ca asa nu se face politica.

Conform unor surse din Alianta, premierul a ajuns sa le spuna pedistilor ca n-au decit, ca el unul nu s-a nascut prim-ministru, dar ca atunci sa-si asume ei rezultatele crizei. Liberalii au sarit in ajutorul sefului lor, intrebind unde erau ministrii democrati cind la guvern s-a discutat proiectul de buget.

Pina la urma s-a convenit ca, deocamdata, sa se forteze reducerea bugetului celor doua Camere, iar banii res-pectivi sa revina Educatiei, urmind ca vicepremierul Gheorghe Pogea sa caute si alte solutii.

„O sa te ciupesc in conferintele de presa"

Nici nu s-au potolit bine pe aceasta tema, ca liberalii si democratii s-au contrat din nou, pe seama declaratiilor critice facute duminica de liberalul Ludovic Orban la adresa lui Basescu, sub ochiul ingaduitor al premierului. Boc i-a cerut lui Orban sa nu mai faca asemenea comentarii decit in cadrul Aliantei.

Orban i-a comunicat ca a abordat deja aceste subiecte de mai multe ori si in Alianta, si in public si nu vede de ce democratii s-au suparat abia acum. Adriean Videanu a sarit in ajutorul lui Boc si l-a amenintat pe rebelul liberal ca o sa-l „ciupeasca" la conferintele de presa, acuzindu-l totodata ca nu cunoaste protocolul.

Orban n-a putut sa nu-i reaminteasca lui Videanu ca protocolul Aliantei prevede schimbarea sefilor pesedisti din fruntea institutiilor statului. „In fiecare dimineata ma uit in oglinda si imi e rusine cind ma gindesc ca acestia sint inca in functie", a replicat liberalul. Radu Berceanu a intervenit si el si, citindu-se pe sine, i-a spus acestuia ca i se va pune limba in ghips.

„In ghips sa si-o puna altii, care au folosit-o altfel decit pentru a face declaratii", a tinut-o Orban pe a lui. „Daca Basescu critica public ministrii, noi de ce nu l-am critica pe el?", i s-a alaturat vicele liberal Puiu Hasotti.

Argument care l-a scandalizat de moarte pe Videanu: „Pai ce, noi il punem pe picior de egalitate pe Orban cu Traian Basescu?", a exclamat presedintele executiv al PD.

Videanu, suparat pe ministrii PD

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat la iesire ca Alianta a discutat „cazul Ludovic Orban" si a decis ca declaratiile acestuia reprezinta „pozitii personale", care nu au fost insusite de PNL si PD. La iesire, Orban avea sa fie extrem de iritat, aflind ce declarase colegul sau.

El a dat asigurari ca, desi s-a discutat despre afirmatiile sale, nu s-a luat nici o decizie de sanctionare, ba mai mult, unele dintre parerile sale au fost insusite de Alianta.

Suparat dupa discutiile din Alianta, Videanu i-a luat apoi la refec pe ministrii PD, deindata ce democratii au ramas singuri. Conform unor surse democrate, acesta i-a intrebat de ce nu au venit sa discute despre buget la partid si l-au votat fara o decizie politica.

Vicepresedintele Sorin Frunzaverde a deplins schimbarea vicepremierului Gheorghe Seculici cu Gheorghe Pogea si a comentat ca bugetul a fost facut de persoane de pe vremea lui Vacaroiu, care se afla inca in esaloanele doi-trei in ministere. •

Refuz fata de Basescu

Alianta semnalizeaza ca nu vrea sa tina cont de recomandarile lui Basescu. In primul rind, nu va acorda PSD cele 15 zile cerute pentru a contesta la Curtea Constitutionala schimbarea sefilor celor doua Camere. Mai mult, daca pina vineri nu se vor adopta Regulamentele, se va supune la vot sistarea dezbaterilor si votarea articolelor, fara alte comentarii.

Cit despre schimbarea presedintilor de Consilii Judetene, Alianta va incerca urgentarea adoptarii in Senat a proiectului lui Ioan Oltean privind revocarea acestora cu majoritate simpla. Acestia vor fi apoi schimbati, imediat ce intra legea in vigoare, si nu in 2008, cum a recomandat seful statului.

Urmare a acestei conduite, pesedistii, care incepusera negocieri cu Puterea, au anuntat, prin Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, ca incep din nou lupta.