Omar Hayssam si partenerul sau de afaceri, Mohammad Munaf, au fost trimisi in judecata sub acuzatiile de constituire a unei asociatii in scopul savarsirii de acte de terorism si finantarea acestei asocieri.

Potrivit anchetatorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cei doi ar fi pus la cale, organizat si finantat rapirea ziaristilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Dar asta dupa ce Hayssam a cochetat cu ideea de a rapi mai multi deputati si senatori.

4 noiembrie 2004. Conform actelor de la dosarul instrumentat de procurorii Adriana Cristescu si Ciprian Nastasiu, Hayssam face primul pas spre actiunea de rapire. Acesta este si momentul in care autoritatile romane demareaza o ampla ancheta impotriva sa, pentru comiterea mai multor infractiuni de natura economica.

In incercarea de a scapa de mana justitiei, Hayssam transfera pe numele lui Munaf si al sotiei acestuia cea mai mare parte a firmelor si proprietatilor pe care le detinea.

Ianuarie 2005. Conform declaratiilor date de Munaf in fata procurorilor, Hayssam incepe sa vorbeasca depre organizarea, in Irak, a unei operatiuni de rapire. La momentul respectiv, erau vizati anumiti senatori si deputati sau oameni de afaceri importanti, printre acestia numarandu-se senatorul PSD Ion Vasile.

Conform planului, oamenii de afaceri si politicienii urmau sa mearga in Irak pentru a discuta probleme legate de recuperarea creantelor externe ale Romaniei. In scenariul sirianului, imediat dupa rapire, agresorii ar fi cerut un milion de dolari pentru fiecare persoana detinuta, bani pe care i-ar fi scos din tara chiar Hayssam. Astfel, omul de afaceri spera ca va reusi sa parasesca Romania.

Ideea rapirii unor jurnalisti i-a venit in momentul in care a vazut la televizor reportajul care prezenta situatia jurnalistei italiene, Giuliana Sgrena.

19 martie 2005. Hayssam contacteaza primul ziarist, Marie-Jeanne Ion, si ii propune sa plece in Irak, prin Siria, sa realizeze mai multe interviuri cu oficiali din cele doua tari. Ziarista de la Prima s-a ocupat de recrutarea operatorului, iar Hayssam a vorbit la „Romania libera". In final, echipa s-a completat cu Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.

28 martie 2005. Rapirea efectiva a ziaristilor are loc asa cum fusese planuita. Mesajul de ajutor devenit celebru, transmis de Marie-Jeanne Ion, continea insa si numele omului de afaceri sirian: „Ne-au rapit nu e o gluma, suna Omar, ajutor 11111".

Hayssam anunta ca s-au cerut patru milioane de dolari rascumparare. In acelasi timp, Nicolae Saracu, angajat al omului de afaceri, ia legatura cu Ministerul de Externe pentru ca sirianul sa primeasca acordul de a pleca in Irak. Cu toate acestea, omul de afaceri este dat in consemn la frontiera. El face tot posibilul sa ajunga in biroul presedintelui Traian Basescu.

Il insoteste pe doctorul Yassin Mohammad la Cotroceni, insa la poarta este oprit de reprezentantii SPP.

6 aprilie 2005. Hayssam este arestat pentru comiterea mai multor infractiuni economice. In acelasi timp, autoritatile irakiene efectueaza mai multe arestari. Pe 22 mai, ziaristii sunt eliberati.

13 septembrie 2005. Hayssam incearca, in continuare, sa puna intreaga raspundere in carca lui Munaf. Stiind ca procurorii urmeaza sa plece in Irak pentru a-l audia pe complicele sau, omul de afaceri sirian formuleaza 73 de intrebari, in limba araba, catre acesta. El le-a explicat anchetatorilor ca aceste intrebari ar trebui sa faca lumina in caz si sa demonstreze ca este nevinovat.

In fapt, sirianul ii scrisese lui Munaf sa ia asupra lui intreaga vina si sa-l implice pe Mohammad Yassin in problema rapirii.

(...) Omar Hayssam i-a propus inculpatului Munaf Mohammad (...) sa declare ca el, Omar, a facut donatii importante Partidului Democrat prin ai carui reprezentanti si-ar fi rezolvat problemele juridice

Din rechizitoriul Parchetului