Alianta PNL-PD pare sistematic subminata din interior de cei care se opun, discret sau explicit, combaterii coruptiei si schimbarilor de fond din politica romaneasca.

Dupa abandonarea anticipatelor, viata politica a cazut in derizoriu. Dovada cea mai buna e criza nesfirsita a presedintilor de Camera. Presedintele Basescu el insusi s-a repliat cu prudenta, indicind, cu riscul contrazicerii, o iesire de rezerva. Totusi, daca majoritatea parlamentara, chiar in ciuda acestei opinii, ii poate schimba pe cei doi presedinti, e foarte bine.

Dar daca nu poate si daca se va lovi, iarasi, de baricada Curtii Constitutionale, atunci se va expune unei infringeri dintre cele mai costisitoare.

Alianta plateste insa, de pe acum, preturi cam piperate. Ratarea anticipatelor o obliga sa ofere Partidului Conservator o onorabilitate fictiva, dar mai ales sa confere UDMR statutul unui veritabil monopol politic.

Neindraznind sa abordeze subiecte spinoase, cum este cel al redefinirii regiunilor de dezvoltare, Coalitia se ocupa, in schimb, de legea minoritatilor, care va osifica o structura politica pusa serios la indoiala chiar in sinul minoritatii maghiare. Nu drepturile acordate minoritatilor sint aici de contestat, ci restringerea dreptului de manifestare si asociere politica.

Destui unguri se vor simti, de aici inainte, si mai indreptatiti sa plece dincolo de granita.

Alianta o va simti insa pe propria-i piele, platind, astfel, pentru neseriozitatea din vara a prim-ministrului. Divergentele tot mai frecvente dintre PNL si PD par, cel putin privite din afara, sa ameninte stabilitatea guvernarii. In orice caz, comisarul european Olli Rehn s-ar fi interesat daca PSD ar sustine un guvern liberal minoritar si – daca e adevarat – a primit un raspuns afirmativ.

Dar nu atit revenirea PSD in prim-plan – fie si in varianta slaba a sustinerii parlamentare – ar fi un lucru rau, cit intoarcerea acestei grupari mai inainte ca ea sa se fi schimbat cu ceva. Asa-numitii social-democrati vor reveni in aceeasi formatie, cu Nastase, Cozminca, Hrebenciuc, Stanoiu si toti clientii lor fara numar.

Or, cu aceasta perspectiva inaintea ochilor, in ciuda avertizarilor retorice de la Bruxelles, Justitia nu se va simti incurajata sa atace coruptia la nivel de ministri.

Alegerile anticipate ar fi putut, in schimb, sa aseze PSD-ul intr-o opozitie slaba si de lunga durata, care ar fi obligat partidul sa faca schimbari de substanta. Era o ocazie rara ca lumea romaneasca sa se desprinda de un sistem corupt, atit de bine implantat, incit, dupa cum se vede, integrarea europeana, doar prin ea insasi, nu e capabila sa-l combata.

Dar, de aici inainte, orice criza sau macar indiciu de slabiciune a Aliantei PNL-PD va aduce PSD-ul in prim-plan. E clar ca PNL si PD nu se mai pot conduce ca si cum ar fi singure pe lume si ca un Ludovic Orban, de pilda, care inca de la originile Aliantei ii instiga, periodic, pe liberali impotriva lui Traian Basescu, face un joc distructiv.