Sa mai torn si eu un strop de gaz peste isteria gripei aviare? Parca nu-mi vine, si totusi subiectul e inevitabil, ca si cand ti-ar aparea brusc in fata un zid pe care ori il sari, ori trebuie sa ocolesti nu stiu cati kilometri.

As putea scrie despre lucruri mult mai interesante decat despre trei gaini moarte.

Cum mi-am pus de curand Internet permanent, si nu mai stau sa-mi verific mail-ul cu ceasu-n mana, am intrat cu voluptate si oroare intr-o lume dementa, viermuitoare, subiectiva si anarhista, in care totul este posibil, in care-ti poti satisface intr-un deplin anonimat toate viciile si nebuniile, in care poti ataca pe oricine, pe orice ton, poti lansa teoriile cele mai insane, poti rescrie

istoria, poti intoarce pe dos valorile, intr-un elan de irationalitate ce va lua pe sus, probabil, curand, ca un torent imposibil de zagazuit, constructiile subrede ale civilizatiei si culturii "clasice".

Am aflat despre conspiratii monstruoase, despre faptul ca americanii n-au aselenizat in 1969, ci totul a fost regizat in studio, despre atacurile de la 11 septembrie ca inscenari ale CIA ca sa zagazuiasca libertatile civile americane, despre descoperirea vietii pe Marte si chiar despre constructii ciclopice ale martienilor, tinute secret de NASA (care ar fi si contactat diverse forte

extraterestre, ar si detine o nava de-a lor sau mai multe), despre virusul gripei spaniole – iata si legatura cu gainile noastre – care, ca si virusul HIV, de altfel, ar fi creatii intentionate ale diferitelor "agenturi"...

Am mers pe forumurile ziarelor si am gasit, colcaind libere, toate sovinismele, rasismele, sexismele de sub soare, alaturi de cretinisme culturale de-ti sta mintea-n loc si ti se face jena ca esti om.

Cel mai inteligent mediu din lume pare menit sa devina o retea de canalizare pentru enorma, eterna, invincibila, poate chiar eroica prostie omeneasca, un imens subconstient planetar incarcat de ravna freudiana de a-ti ucide tatal (valorile civilizatiei care ne-a construit pe fiecare dintre noi) si de a te acupla (pe cele doua milioane de site-uri porno, de pilda) cu propria mama.

Nu scriu asta ca sa-mi arat repulsia fata de Internet (de fapt, as sta calare pe el toata ziua), ci fascinatia in fata naturii umane – rebela, batjocoritoare, ucigasa, natura de primata ce se iveste in noi de cum ne e zgariata putin pojghita de civilitate – care razbate si triumfa chiar si in medii iesite parca din scrierile SF.

Nu ma-ndoiesc ca, peste un secol, o multime de tipi si tipe, clonati sau nu, vor scuipa coji de seminte pe jos in navele interplanetare, asa cum le scuipa azi in tramvaie...

Am gasit pe Internet si comentarii despre gripa aviara. Am citit pareri despre ticalosia occidentalilor, care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa ne strice imaginea si sa ne taie exporturile. De ce nu gasesc nimic bun sa scrie despre Romania? Poftim, in doar cateva luni: crucificarea de la Tanacu, omorarea parintelui Roger, acum si gripa gainilor...

E clar ca nu vor sa ne primeasca in Uniune si cauta pretexte pentru asta. Conspiratia impotriva Romaniei a ajuns, iata, pe cele mai inalte culmi...

Realitatea e, fireste, cu totul alta. Ca si acum cativa ani, cu boala vacii nebune, europenii au intrat in panica in fata catorva probe de virus malign si a catorva victime.

Reactiile lor, embargoul total impus tarilor unde au aparut cazurile si sacrificarea a sute de mii de animale doar potential infectate mira probabil pe omul de rand, mai putin informat, care vede ca in tsunami sau in cutremure si inundatii mor zeci de mii de oameni si nimeni nu se ingrijoreaza, dar saizeci de victime din Asia ii baga-n sperieti pe toti.

Cum sa nu te gandesti ca e prea mult zgomot pentru nimic si sa nu-ti vina-n cap vreo teorie a conspiratiei?

De fapt, panica e total justificata: un tsunami sau un cutremur sunt doar cataclisme modeste fata de o posibila epidemie mondiala. Virusul gripei aviare s-a malignizat in cateva puncte de pe glob si si-a dovedit capacitatea de a infecta oameni.

Daca acest proces continua, virusul mutant se va putea transmite nu doar de la animale la om, ca acum, ci si de la om la om, ceea ce s-ar putea solda cu o ireprimabila epidemie cu zeci de milioane de victime.

Tot ce putem spera noi, ca prima tara europeana in care a aparut pericolul, e ca procesul sa fie stopat la timp, prin orice mijloace. Altfel, vom fi primii afectati.