"Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, si-a mai adaugat un trofeu in palmares in acest weekend, cand a primit premiul special al juriului "Silver Hugo" la Festivalul International de Film de la Chicago, care se desfasoara intre 6 si 20 octombrie, potrivit cotidianului "Chicago Sun-Times".

Cel mai important premiu al festivalului - "Gold Hugo" pentru cel mai bun film - a revenit lung-metrajului polonez "My Nikifor", in regia lui Krzysztof Krauze, povestea unui artist de strada genial si excentric. Totodata, un actor din distributia acestui film, Roman Gancarczyk, a obtinut premiul "Silver Hugo" pentru cea mai buna interpretare masculina.

Cei cinci membri ai juriului - Dan Fainaru, Diana Bracho, Walter Lima jr., Shu Kei si Rita Taggert Wexler - l-au premiat pe Puiu pentru "portretizarea fragilitatii umane intr-o versiune moderna a coborarii in Infernul lui Dante".

Dupa ce a castigat premiul sectiunii "Un certain regard" la Cannes, "Moartea domnului Lazarescu" a fost prezentat la zeci de festivaluri din intreaga lume si a obtinut distinctii, printre altele, la Copenhaga, Alba Regia, Motovun, Rejkjavik si Namur.

Filmul a fost propus de Romania pentru nominalizarea la categoria "Cel mai bun film strain" de la Oscaruri, este in selectia pentru nominalizarile Premiilor Academiei Europene si concureaza la Hollywood World Award. In Romania, "Moartea domnului Lazarescu" ruleaza in cinematografe din 23 septembrie.

La cea de-a 41-a editie a festivalului de la Chicago a mai fost premiat legendarul cineast portughez Manoel de Oliveira, in varsta de 96 de ani, caruia i-a fost acordat un premiu pentru intreaga cariera.

La randul sau, juriul FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematographique), din care a facut parte si Mihai Chirilov, directorul TIFF-ului clujean, l-a premiat pe francezul Emmanuel Carrere pentru "La moustache".

Festivalul de la Chicago continua pana joi. Programul din cele doua saptamani a cuprins peste o suta de lung-metraje si 40 de scurt-metraje din 34 tari.