Faimosul muzeu de arta contemporana Guggenheim va fi unul dintre chiriasii unui urias complex cultural. Cladirea Bibliotecii Nationale din Bd. Unirii va fi scoasa, din nou, la licitatie, la fel si administrarea majoritatii monumentelor in curs de restaurare. Sunt cateva dintre proiectele Ministerului Culturii.

Ministrul Adrian Iorgulescu este hotarat sa dea cat mai mult din sarcinile administrative in grija investitorilor privati.

EVZ: S-a concretizat proiectul noii sali de concerte pentru urmatoarea editie a Festivalului „Enescu", pe care l-ati anuntat la finalul editiei 2005?

Adrian Iorgulescu: Mi s-a promis de catre primul-ministru si de catre ministrul finantelor ca se vor gasi sursele financiare pentru demararea unui proiect de fezabilitate, dar ramane o problema: unde se va face acea sala. In paralel insa exista un alt proiect, pentru realizarea unui sit cultural care se numeste deja, prin hotarare de guvern, „Esplanada".

Aceasta „Esplanada" e situata in preajma Bibliotecii Nationale, in zona aceea unde e doar o imensa fundatie. Cred ca s-ar gasi si posibilitatea de a se face aici sala de concerte.

In planul edililor bucuresteni acolo ar trebui sa se regaseasca o sala de concerte de circa 2.000-2.500 de locuri, moderna si competitiva din punct de vedere acustic, o sala mai mica, cu functionalitate multipla, de circa 400-500 de locuri, si o a treia sala, de expozitii, care ar putea sa fie Guggenheim-ul romanesc.

Am fost contactati de reprezentantii Muzeului Guggenheim, care si-au aratat disponibilitatea de a face un muzeu la Bucuresti, pe socoteala lor, daca li se da un spatiu propice si daca li se da posibilitatea sa construiasca muzeul conform planului lor arhitectonic. Partea straina este dispusa, daca le dam locul si posibilitatea, sa-l exploateze 30-40 de ani.

Suntem in discutii cu un foarte puternic fond de investitii strain, lucrurile sunt foarte avansate, au venit chiar cu planuri.

In ce stadiu se afla proiectul noului sediu al Bibliotecii Nationale?

In momentul de fata, biblioteca nu are o finantare. Ceea ce s-a obtinut anul acesta si ce s-a obtinut pe 2006 e totalmente insuficient, desi exista o hotarare de guvern care prevede finantarea bibliotecii pana in jurul sumei de 80 de milioane de dolari.

Daca ar fi fost esalonati pe trei ani, s-ar fi putut aduce lucrurile intr-o faza ultima de executie. Dar asa cum a fost alocatia bugetara pentru minister, pentru 2005 si 2006, nu cred ca pana in 2007 vom avea de la bugetul de stat sumele aferente. Acest proiect trebuie regandit, nu pe bani de la buget. Pana nu implicam bani privati in cultura nu vom reusi sa facem mare lucru.

Am obtinut 30.000 de euro de la Ministerul Finantelor pentru anumite lucrari la sediul vechi, care are subsolurile inundate, probleme grave la instalatiile de iluminat si instalatiile sanitare. In ce priveste sediul nou, se fac lucrari de conservare, de intretinere. Se lucreaza, dar cu taraita.

Concret, la un moment dat veti opri lucrarile pentru a contracta altele?

Da. Pana la sfarsitul anului le opresc, blochez contractele si dau drumul la o licitatie.

Mai aveti intentii asemanatoare si in alte domenii?

Da. Restaurarea monumentelor, gaura neagra a bugetului culturii. Decat sa fac explorari, sa trimit anchete, prefer sa inchid multe dintre aceste santiere. Cine liciteaza si le obtine sa le pastreze in circuitul cultural si turistic. Sunt peste 30.000 de monumente la care se lucreaza in Programul National de Restaurare. Se deschid in fiecare an 8.000 de santiere.

Dintre acestea, cam o patrime se transforma din santier arheologic in muzeu. Am hotarat sa redistribuim fondurile catre lucrarile pe care le putem finaliza. Sa le punem la dispozitia beneficiarului sau sa le ducem la faza de dare in folosinta. Si din totalul acesta, am identificat 17 obiective care se vor finaliza pana la sfarsitul acestui an.

Trebuie sa avem un asemenea plan si pentru anul viitor. In perspectiva, ma gandesc sa scot complet de la minister monumentele. Sa fie administrate direct, Oficiul National al Monumentelor Istorice sa fie ordonator de credite si, cand si cand, sa am bucuria sa le trimit pe cap Curtea de Conturi, atata tot.

Planuiti descentralizarea si in alte domenii?

In toate domeniile, descentralizare totala. Se pregatesc revistele, le scoatem pe toate in afara sistemului. Desigur, le vom ajuta, le vom sustine prin programe specifice. Se pregatesc toate societatile economice comerciale din subordinea ministerului sa fie descentralizate. Cele care rezista, bravo lor, le dam tuturor aceeasi sansa.

Planurile ministrului Adrian Iorgulescu

> Crearea unui mare centru cultural cu sali de concerte si o filiala a celebrului muzeu Guggenheim, cu sediul la New York.

> Inchiderea santierelor de restaurare a monumentelor si identificarea unor parteneri privati care sa le administreze.

> Suspendarea santierului la noul sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti.

> Descentralizarea totala a activitatilor ce tin de cultura nationala.

Muzeu la Bucuresti, dupa modelul Las Vegas

Muzeul Guggenheim a fost infiintat de fundatia Solomon R. Guggenheim in 1939, ca promotor al artei radicale, de avangarda. Primul sediu permanent al muzeului, din New York, este considerat unul dintre cele mai remarcabile exemple de arta arhitecturala din secolul al XX-lea. Institutia are in prezent sedii si in Venetia, Bilbao si Berlin.

Ultimul muzeu Guggenheim a fost deschis in 2001, in Las Vegas, intr-un centru pentru arta si educatie, edificiu asemanator proiectului pentru complexul cultural romanesc. Singura piedica pentru proiectul filialei romanesti tine de colaborarea dintre reprezentantii fondului de investitii contactat de minister si cei ai muzeului Guggenheim.

Iorgulescu a spus ca nu stie daca cele doua parti se vor intelege astfel incat reprezentantii muzeului sa-si poata construi sediul dupa propriile planuri.