Fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, castigat detasat un scrutin intern al fortelor politice de centru-stanga din Italia, victorie care il desemneaza, in principiu, drept candidatul opozitiei la alegerile generale din primavara viitoare.

Prodi va candida impotriva lui Silvio Berlusconi, pe care l-a invins in 1996, cand a preluat conducerea guvernului, pentru o perioada de doi ani. Alegerile preliminare de duminica trecuta, pe model american, care au fost organizate in premiera in Italia si

s-au bucurat de atentia populatiei, prezenta la urne depasind de trei ori asteptarile analistilor, comenteaza Reuters. Imbatat de victorie, Prodi se vede deja in fruntea guvernului. „Raspunsul populatiei a fost incredibil. Este un vis", a declarat entuziasmat Prodi.

El a adaugat ca rezultatul votului arata ca a castigat sprijinul populatiei pentru indepartarea lui Silvio Berlusconi, care conduce cel mai longeviv guvern de la Roma dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Romano Prodi a obtinut 75% din voturi, la o distanta semnificativa de cel de-al doilea clasat, liderul comunist Fausto Bertinotti, care a obtinut doar 15%.

Premierul Silvio Berlusconi nu a parut afectat de victoria lui Prodi. El l-a sfatuit pe acesta sa se bucure de ea, spunand ca nu va mai triumfa a doua oara. Suporterii magnatului-premier au catalogat scrutinul drept o „farsa", avertizand ca va fi lipsit de valoare odata cu modificarile la sistemul electoral pe care guvernul vrea sa le introduca inaintea alegerilor din 2006.

Scrutinul nu a fost scutit de violenta. Vicepresedintele Consiliului regional al Calabriei, Francesco Fortugno, a fost asasinat in timp ce iesea de la urne.

Incidentul, primul in ultimii 16 ani, a provocat o reactie rapida a autoritatilor, ministrul de Interne Giuseppe Pisanu anuntand ca se va deplasa la Locri, orasul unde a avut loc atentatul. „Raspunsul nostru va fi dur", a amenintat procurorul regiunii, Giuseppe Carbone, citat de Reuters.