Dupa ce a petrecut aproape trei luni in inchisoare pentru ca a refuzat sa-si dezvaluie sursa, jurnalista Judith Miller de la „The New York Times" ofera primele informatii.

Judith Miller a confirmat ca Lewis „Scooter" Libby, seful de cabinet al vicepresedintelui Richard Cheney, este sursa cu care a discutat inainte de aparitia in presa a numelui agentului CIA, Valerie Plame. Intr-un articol aparut duminica in „The New York Times", jurnalista a precizat insa ca Lewis nu i-a divulgat numele agentului CIA.

De peste doi ani, Justitia americana incearca sa afle identitatea „cirtitei" din administratia Bush, care a dezvaluit identitatea unui agent sub acoperire al CIA. Valerie Plame este sotia fostului ambasador american Joseph Wilson, care in iulie 2003 a acuzat Casa Alba ca a exagerat amenintarea irakiana pentru a justifica declansarea unui razboi.

Apartenenta sotiei sale la CIA avea sa fie dezvaluita in presa, opt zile mai tirziu. Gestul a fost considerat o vendeta a Casei Albe.

„Inainte ca Wilson sa lanseze aceste critici, Libby mi-a spus ca este posibil ca sotia sa sa lucreze pentru CIA in dosarul armelor neconventionale", a spus Miller. „Totusi, notitele mele nu indica faptul ca Libby a identificat-o pe sotia lui Wilson pe nume si nici ca ar fi descris-o pe Valerie drept agent secret", a adaugat ea.