Crestin-democratii germani au anuntat, ieri, numele ministrilor lor din cabinetul Merkel, care, astfel, devine complet (ministrii SPD au fost nominalizati inca de saptamana trecuta).

Cu aceasta ocazie, a rabufnit, cu si mai mare putere, infruntarea de orgolii dintre doamna cancelar si presedintele CSU (aripa bavareza a CDU) Edmund Stoiber.

Ultima „isprava" a incapatanatului lider bavarez a fost aceea de a instala in guvern, in functia de ministru al agriculturii, impotriva vointei Angelei Merkel, pe Horst Seehofer, vicepresedintele CSU, cel mai vehement si mai notoriu critic al acesteia.

In mod normal, cancelarul are ultimul cuvant in alegerea membrilor cabinetului sau, chiar si in cazul unei coalitii. Angela Merkel n-a avut drept de veto, dupa cum nu i s-a recunoscut, nici un moment, capacitatea de a imprima orientarea viitoarei guvernari.

Stoiber, care si-a rezervat puternicul minister al economiei, nu rateaza nici un prilej pentru a demonstra opiniei publice cine este adevaratul om-forte din cabinetul Merkel.

Deja analistii de la Berlin vorbesc despre „un cancelar de paie" si un cabinet care se va invarti in jurul axei de putere Stoiber-Münterfering (presedintele SPD Franz Münterfering va fi vicecancelar si ministru al muncii in noul cabinet).

Din „tabara" CDU, au fost nominalizati Wolfgang Schäuble (fostul lider al CDU, considerat pe vremuri mana dreapta a lui Helmut Kohl) pentru Ministerul de Interne, Franz Josef Jung la Ministerul Apararii, Ursula von der Leyen la Ministerul Familiei, Anette Schavan la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Prezenta lui Schāuble in cabinetul condus de Angela Merkel trece drept unul dintre putinii factori de echilibru ai viitoarei guvernari.

Politician competent si experimentat, cu o reputatie care a scapat nemaculata de scandalul malversatiunilor financiare ale CDU din timpul lui Helmut Kohl, viitorul ministru de interne are toate atuurile pentru a conduce cu mana de fier nu doar ministerul sau, ci, mai ales, pentru a reprezenta interesele Germaniei intr-o Uniune Europeana tot mai preocupata de problema securitatii interne.

Cu ministrii SPD ca Münterfering, Peer Steinbrück la Finante, Frank-Walter Steinmeier la Externe, Brigitte Zypries la Justitie, cu liderul CSU Edmund Stoiber la Economie si cu crestin-democratul Wolfgang Schäuble la Interne, viitorul guvern federal de la Berlin nu va fi, nicidecum, unul „low profile".

Facand abstractie insa de competenta si bunul renume al membrilor cabinetului Merkel, majoritatea observatorilor nu dau mari sanse de supravietuire actualei formule de guvernare. Nu pentru patru ani, in orice caz.

Dincolo de disputele de principiu, intre doua formatiuni cu orientari opuse si programe care se contrazic – SPD si CDU/CSU - , sunt de anticipat crancene lupte pentru putere intre Edmund Stoiber si Angela Merkel.

Insuficient sustinuta de propriul partid, aprig contestata de aliatii din CSU si privita cu neincredere de proaspetii parteneri social-democrati, prima femeie cancelar din Germania va avea o misiune foarte dificila. Deocamdata, multe intrebari raman fara raspuns.

Avand atatia soldati angajati pe campul de lupta al politicii interne, va mai putea Berlinul sa joace rolul de motor al Uniunii Europene? Isi va gasi Angela Merkel locul in tandem cu presedintele Chirac, sau va prefera o apropiere de Tony Blair? Cu Edmund Stoiber atat de influent in guvernul federal, va deveni Berlinul ostil extinderii UE si va pune

bete in roate Romaniei si Bulgariei, pledand pentru amanarea primirii lor in Uniune? Unele vor primi raspuns dupa incheierea negocierilor din cadrul „marii coalitii", cand cabinetul Merkel isi va face publice liniile de guvernare. Altele se vor contura pe parcurs.